Vorbind despre Pilda Talanților, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnalat că „Stăpânul” din parabolă, adică Dumnezeu, oferă darurile sale și pleacă departe lăsându-i omului libertatea de a le administra liber.
„Hristos Domnul S-a înălțat la ceruri, nu stă lângă noi prezent fizic, vizibil, ca să ne intimideze, să exercite vreo presiune asupra noastră. Respectă libertatea noastră, este plecat departe ca și când ar fi absent, ca noi să lucrăm în toată libertatea cu toată responsabilitatea, să lucrăm cu hărnicie sau să lenevim în trândăvie”.
Dar va veni o vreme a evaluării, a judecății, a atras atenția Patriarhul, „fie la sfârșitul vieții fiecărui om, fie la sfârșitul lumii, istoriei, când se vor judeca nu numai faptele noastre, ci și efectul lor pozitiv sau negativ, rodirea faptelor bune sau răul pe care faptele noastre rele l-au multiplicat de-a lungul secolelor.
„Dumnezeu respectă libertatea noastră mai întâi, apoi își respectă propria Sa libertate de a întreba: «Ce ai făcut cu darurile pe care ți le-am dat?». Adică, am zice astăzi, libertatea evaluării investiției făcute în noi”.
„Dumnezeu, Dăruitorul vieții, Creatorul universului, Creatorul omului și Dătătorul tuturor darurilor spirituale și materiale pentru oameni are libertatea Lui de evaluare”.
În predica rostită duminică, 1 Decembrie 2019, Preafericirea Sa a spus că darurile primite implică responsabilitate, sunt proporționale cu puterea fiecăruia de a le investi în semeni și că invidia nu își are rostul pentru că cel care a primit mult este responsabil să ofere mult.
Preafericirea Sa a slujit la Catedrala Patriarhală împreună cu Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul.
Talantul
Talantul în epoca Mântuitorului Iisus Hristos era o cantitate mare de argint sau de aur. Talantul de argint avea în jur de 43-45 kg, iar un talant de aur avea peste 49 kg.
Talanții din Pilda prezentată au înțelesul de daruri spirituale sau materiale primite de la Dumnezeu, iar în popor sunt adesea echivalați cu „talentul”.
„Indiferent dacă talanții sunt de ordin spiritual sau material, importantă este înmulțirea lor”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Părintele Patriarh a spus că modul de înmulțire a talanților pe care îl prezintă Evanghelia este unul financiar, bancar, dar Mântuitorul nu se referă la acest domeniu, ci la cel spiritual, pentru că schimbătorii de bani, zarafii din trecut, sunt în acest caz oamenii cu care împărțim hărnicia, priceperea și dărnicia.
„Schimbătorii de bani care ajută să înmulțim darurile nu sunt bancherii, ci sunt oamenii pe care noi îi ajutăm cu darurile noastre, cu talentul sau cu priceperea noastră”.
„Cu cât ajutăm pe mai mulți oameni care au nevoie de ajutorul nostru, atât spiritual cât și material, cu atât noi înmulțim mai mult talanții”.
Dublarea talanților din parabolă se referă la propria persoană și la semen, a spus Patriarhul, citând explicația Sfântului Ioan Gură de Aur:
„Ai văzut că cel care a primit doi a făcut patru talanţi, cel care a primit cinci a înmulţit şi a obţinut zece, adică îndoit. Iar acest îndoit înseamnă eu şi semenul meu: eu înmulţesc talanţii numai când ofer darul priceperii mele pentru semenii mei, pentru oamenii din jurul meu”.
Ziua Națională
După ce a evidențiat învățăturile din Pilda Talanților, Patriarhul a vorbit despre Ziua Națională a României, zi care amintește de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, încoronarea tuturor unirilor, și a trecut în revistă contribuția Bisericii la acest ideal național.
„Sunt multe sărbători naționale, dar asta este Ziua noastră Națională”, a evidențiat Preafericirea Sa amintind că ea urmează după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, părintele spiritual al românilor și Ocrotitorul României.
„Ieri am serbat unitatea noastră de credință și astăzi serbăm unitatea de neam”.
„Acum, la aniversarea a 101 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 dorim să exprimăm omagiul și recunoștința noastră tuturor făuritorilor mărețului act al istoriei noastre pentru care au luptat moșii și strămoșii noștri, știind că unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat român unitar a fost încoronarea multor eforturi jertfelnice, spirituale și materiale de afirmare a conștiinței naționale și a dorinței de unitate națională”.
„Pentru toate binefacerile Marii Uniri aducem astăzi mulțumire Preasfintei Treimi și pomenim cu recunoștință pe toți eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român”.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat o slujbă de Te Deum. Slujba s-a încheiat cu imne patriotice interpretate de Grupul psaltic Tronos.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment!
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 345
Id: 68414
Data: Dec 1, 2019
Imagine:
În contextul serbării Sfântului Apostol Andrei și a Zilei Naționale a României vă aducem în atenție un text al al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat „Sfântul Apostol Andrei, părintele spiritual al românilor şi Ocrotitorul României”.
Cuvântul a fost .....
Data: Dec 1, 2019
„Să ne fie clar că, pentru a contribui cu forţă la redresarea spirituală şi la prosperitatea acestui neam, trebuie să avem omenia care îi împodobea pe bravii noştri înaintaşi”, a spus Arhiepiscopul Irineu pe 1 Decembrie la finalul slujbei de Te Deum oficiate în fața Catedralei .....
Data: Dec 1, 2019
Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române a petrecut Ziua Națională a României în Parohia Roma 3.
Tinerii au susținut duminică seara în Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” un concert de colinde, prelucrări folclorice, lucrări religioase și piese corale .....
Data: Dec 2, 2019
Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României au fost dublate de sărbătorirea Centenarului Bănățean care marchează instaurarea Administrației românești în localitățile din această regiune.
Fiind un moment special, la manifestările organizate în Piața „Elie .....
Data: Dec 2, 2019
În data de 2 decembrie 2019 s-au împlinit 21 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa – «Avvă» unic al spiritualităţii româneşti, cum l-a portretizat Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.
Părintele Cleopa a văzut lumina zilei în 10 aprilie 1912.
.....Data: Dec 2, 2019
Arhiepiscopul Timotei a împlinit luni, 2 decembrie 2019, 35 de ani de când se află la conducerea Eparhiei Aradului. Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 la Timișoara, primind .....
Data: Dec 2, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).