„Omul ca ființă rațională și relațională, adică în legătură duhovnicească cu Dumnezeu și cu semenii, crește duhovnicește prin recunoștință” a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul omiliei rostite în Duminica a 29-a după Rusalii.
Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal.
Recunostința reprezintă firescul demnității omului
Vorbind despre vindecarea celor 10 leproși (Ev. Luca 17:12-19), Părintele Patriarh Daniel a explicat că Mântuitorul Iisus Hristos „din smerenie respectă legea lui Moise”.
Acea lege prevedea ca un lepros care se vindecă să se arate preoților pentru a putea fi reintegrat în comunitate, a adăugat Preafericirea Sa.
„Hristos în mod voit nu-i vindecă imediat printr-un cuvânt ci-i trimite la preoți ca să le dea libertatea de a fi sau a nu fi recunoscători”.
Prin acest lucru, a menționat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Hristos respectă libertatea omului de a fi sau a nu fi recunoscător.
Toată lucrarea de vindecare săvârșită de Hristos a fost făcută „din iubire smerită și milostivă pentru că Iisus nu dorea laude de la oameni, nu avea dorința de a se afirma, de a ieși în evidență”, a arătat Preafericirea Sa.
În continuarea cuvântului catehetic, Patriarhul României a explicat credincioșilor motivul pentru care Hristos, care nu aștepta recunoștință, a adresat totuși întrebarea „Dar cei nouă unde sunt?”.
„Este evident că Iisus vrea să ne arate prin această întrebare că nerecunoștința nu este firească, nu este sănătoasă, că omul nerecunoscător nu este un om firesc”.
Preafericirea Sa a subliniat că cel care nu mulțumește pentru binefacerile primite de la Dumnezeu și de la oameni nu este un om demn, ci degradat.
„De aceea El pretinde recunoștință, pentru că numai prin recunoștință crește omul spiritual, duhovnicește”.
Sfânta Euharistie sau Sfânta recunoștință
Părintele Patriarh Daniel a menționat totodată consecințele omului care nu mulțumește pentru binefacerile primite.
„Când omul căruia i s-a făcut bine nu mulțumește se dezumanizează, scade, cade și decade spiritual, iar atunci când mulțumește el se află în firescul demnității sale de ființă euharistică, adică mulțumitoare, recunoscătoare”.
Tocmai de aceea a menționat Patriarhul României, că cea mai înaltă lucrare a Bisericii este Sfânta Euharistie sau Sfânta recunoștință.
În cadrul Sfintei Liturghii, prin rugăciunile euharistice, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, arătate sau nearătate, cunoscute și necunoscute deplin, a explicat Preafericirea Sa.
„Recunoștința sau Euharistia este cea mai înaltă activitate a sufletului omenesc”.
În finalul omiliei rostite, Părintele Patriarh Daniel, a menționat că din Evanghelia de astăzi învățăm marea virtute a recunoștinței de la samarineanul care s-a întors la Hristos ca să-i mulțumească.
„El a fost capabil să se întoarcă și să-i mulțumească lui Hristos pentru că a fost cel mai smerit. Omul mândru, orgolios mulțumește formal, nu din inimă”, a subliniat Preafericirea Sa.
Avem datoria, a îndemnat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să le mulțumim mai întâi părinților care ne-au născut și crescut, duhovnicilor care ne-au ajutat să ne eliberăm de multe păcate, profesorilor care ne-au ajutat să ne formăm intelectual și celor care în situații grele ne-au ajutat să ne ridicăm din patul suferinței.
Vezi mai multe imagini în Galeria Foto.
Foto credit: Basilica.ro/ Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 276
Id: 68928
Data: Jan 19, 2020
Imagine:
Creștinii ortodocși din Patriarhia Ierusalimului au serbat duminică, conform calendarului iulian nerevizuit, Botezul Domnului sau Epifania.
În ajunul sărbătorii Patriarhul Ierusalimului a oficiat slujba Aghesmei Mari la râul Iordan în prezența a mii de pelerini din .....
Data: Jan 19, 2020
Mii de susținători ai vieții au participat în 11 ianuarie în Chicago și Denver pentru a susține dreptul la viață al copiilor nenăscuți. Un număr record de 9.000 de oameni au participat în Chicago și peste 8000 în Denver, Colorado, notează
Data: Jan 19, 2020
În cele două județe ale Episcopiei Covasnei și Harghitei vor fi înființate asociații comunitare și de tineret pentru păstrarea identității spirituale, culturale și identitare românești, informează site-ul .....
Data: Jan 20, 2020
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat în Duminica a 29-a după Rusalii slujba de sfințire a iconostasului din cadrul paraclisului Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Passau-Vilshofen, Germania.
Ierarhul a vizitat comunitatea .....
Data: Jan 20, 2020
În Duminica celor zece leproşi, Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a explicat ce pretenţii să emitem de la semenii noştri care au primit ajutor.
„Duminica aceasta ne arată care este datoria principală care ţine de firea noastră creată de Dumnezeu şi anume, de a fi .....
Data: Jan 20, 2020
Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, a primit miercurea trecută vizita Ambasadorului României în Republica Moldova.
La întâlnirea cu Domnul Daniel Ioniță care a avut loc la sediul episcopal din Bălți a .....
Data: Jan 20, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).