„Sfinții Trei Ierarhi au fost mari apărători ai prezenței lui Hristos Cel Smerit in oamenii care trec prin incercări, precum și dascăli ai pocăinței și ai sfințirii vieții omului aflat pe calea mantuirii”, a afirmat luni Patriarhul Daniel.
”Sfinţii nu concurează intre ei
In ziua de cinstire a Sfinţilor Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Patriarhul Romaniei le-a evidenţiat lucrarea, respectiv, virtuţile.
„Aceşti Sfinţi Trei Ierarhi, prin intervenţia lor in viaţa Bisericii, au arătat că sfinţii nu concurează intre ei, in duh lumesc, nu sunt in competiţie, ci sunt in comuniune şi conlucrare”.
„Ei nu se scot in evidenţă, fiecare pe sine, in mod egoist, ci afirmă starea de sfinţenie ca fiind comuniune cu Dumnezeu cel Unul Sfant, cu Sfanta Treime, şi impreună mărturisesc adevărul iubirii eterne a Sfintei Treimi şi iubirea lui Dumnezeu pentru mantuirea tuturor oamenilor”.
„Sfinţii Trei Ierarhi au lucrat in lume cu harul Preasfintei Treimi şi au vestit fiecare in modul şi in timpul său aceeaşi Evanghelie a Mantuitorului Iisus Hristos. Ei sunt preocupaţi in ceruri de unitatea lui Hristos pe pămant şi de aceea indeamnă la impreună rugăciune, lucrare şi cinstire a tuturor sfinţilor”, a subliniat Preafericirea Sa in cuvantul rostit in Paraclisul istoric „Sfantul Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.
Virtuţi comune
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a reliefat virtuţile comune ale celor trei sfinţi ierarhi cinstiţi in 30 ianuarie.
„Aceşti capadocieni ravnitori, evlavioşi, au invăţat la şcoli inalte nu numai teologie, ci şi ştiinţe profane. De aceea, se vede că aveau o cultură solidă pe care insă au folosit-o in mod inţelept şi selectiv pentru predicarea Evangheliei lui Hristos in vremea lor”.
„Deși diferiți ca temperament, Sfinţii Trei Ierarhi aveau in comun multe virtuți. Ei aveau o cultură teologică și profană vastă. In al doilea rand, aveau o viață duhovnicească, ascetică, foarte virtuoasă. Erau oameni ai postului, ai rugăciunii, ai nevoinţelor”.
„In al treilea rand, ei apărau dreapta credinţă şi unitatea Bisericii, luptand impotriva ereziilor. In al patrulea rand, au fost mari apărători ai demnităţii umane, ai fiecărei persoane create după chipul lui Dumnezeu, care suferea din cauza păcatelor, colective sau personale, din societate, care umileau demnitatea umană in cei săraci, nedreptățiți, uitaţi și marginalizați”.
Vieţile Sfinţilor Trei Ierarhi sunt prezentate sintetic aici.
Foto credit: Basilica.ro
Urmăreşte-ne pe Twitter:�@agentiabasilica
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 197
Id: 77755
Data: Jan 31, 2023
Imagine:
Părintele Teofil Lefter a fost pomenit sambătă la Mănăstirea Pangărați. Pe 2 februarie se implinesc 11 ani de la trecerea la viața veșnică a starețului așezămantului monahal.
Slujba de pomenire a fost .....
Data: Jan 31, 2023
Patriarhul Daniel adresează un mesaj cu ocazia aniversării a 100 de ani de la inființarea Academiei Teologice din Oradea (1923-2023).
Mesajul a fost transmis in cadrul evenimentului aniversar organizat luni la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop .....
Data: Jan 31, 2023
De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Sfanta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim. Cei trei sfinți ne transmit un mesaj de iubire și unitate in credință, a .....
Data: Jan 31, 2023
Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a spus in predica rostită duminică la biserica „Sfinții Ingeri” din Buzău, că femeia cananeancă „s-a dovedit a fi o femeie puternică, de vreme ce și-a ingrijit copila cu .....
Data: Jan 31, 2023
Pentru a marca implinirea a 12 ani de activitate, Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din capitală a organizat luni, de sărbătoarea ocrotitorilor spirituali, un concert aniversar. Evenimentul a avut loc la Palatul Patriarhiei.
In .....
Data: Feb 1, 2023
Părintele Proclu Nicău a fost pomenit sambătă la Mănăstirea Sihăstria Putnei, acolo unde a fost inmormantat in urmă cu șase ani.
Slujba Parastasului a fost oficiată Părintele Gheorghe Iordan alături de .....
Data: Feb 1, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post - vindecarea slabanogului din Capernaum
Pr Dan Sandu - Duminica vi dupa Rusalii 2010
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post 2018
Pr Dan Sandu - Sf Ioan Botezatorul 1
Pr Dan Sandu - a treia zi de Pasti 2010
Pr Dan Sandu - a doua zi de Pasti
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).