Patriarhul Romaniei subliniază valoarea Triodului, cea mai monumentală lucrare a Bisericii

Patriarhul Romaniei a oficiat luni seară slujba Pavecerniței Mari cu prima parte din Canonul Mare al Sfantului Andrei Criteanul la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre pocăință, tema centrală a Postului Mare, precum și despre cantările deosebite ale acestei perioade.

„In perioada Postului Sfintelor Paști, pocăința este virtutea cea mai mare. De aceea, se cere des ca �Ușile pocăinței� să le deschidă Mantuitorul pentru a dobandi iertarea păcatelor și invierea sufletului din moartea cauzată de păcat”.

Patriarhul a amintit că in Biserica primelor veacuri, perioada de patruzeci de zile a Postului Mare era o perioadă de pregătire a catehumenilor, a candidaților la Botez. Preafericirea Sa a explicat că deși mai tarziu Botezul a inceput să fie acordat mai mult copiilor decat adulților, perioada aceasta de pregătire și de pocăință a continuat și a fost accentuată in viața liturgică a Bisericii ca o innoire a Botezului, ca Botez al pocăinței sau al lacrimilor.

Triodul, cea mai monumentală lucrare a Bisericii

Tema centrală a Postului – pocăința – este ilustrată cu prisosință in cantările numite și „triode” (cu trei strofe) de la care vine numele perioadei liturgice, precum și al cărții de cult specifice ei: Triodul.

Patriarhul Daniel a precizat că aceste cantări au fost adunate in colecție de către Sfantul Teodor Studitul.

Autorii cantărilor sunt cunoscuți ca fiind „mari asceți și, in același timp imnografi talentați”, a precizat Patriarhul amintind alături de Teodor Studitul pe sfinții Roman Melodul, Sofronie al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Ioan Damaschinul, Cosma de Maiuma, Teodor Studitul, Simeon Metafrastul și Nichifor Vlemidis.

Conținutul sistematizat de Sfantul Teodor Studitul in secolul 8 a mai fost imbogățit pană in secolul 12. Atunci s-au adăugat cantări pentru Duminica Sfintei Maria Egipteanca, iar in secolul 14, pentru Duminica Sfantului Grigorie Palama, și in secolul 15, cantările Prohodului Domnului.

„Triodul este o concentrare a unor cantări deosebit de profunde din punct de vedere teologic și foarte frumos exprimate din punct de vedere imnografic”.

„Triodul, această colecție de cantări și randuieli specifice Postului Mare este cea mai monumentală lucrare a Bisericii Ortodoxe in ceea ce privește arta imnografică ortodoxă. Prin bogăția temelor prezentate, prin profunzimea gandirii duhovnicești și prin elanul misionar al cantărilor care indeamnă la pocăință, această carte a devenit o lucrare de referință”.

In forma finală, Triodul a fost publicat in limba greacă, in anul 1522, la Veneția și este neschimbat pană azi, a spus Patriarhul Daniel.

„La romani, a fost tradus și tipărit in anul 1700 la Buzău, apoi de mai multe ori la București și la Ramnic, o dată la Chișinău, o dată la Sibiu și, incepand cu anul 1918 in mai multe ediții la București, ultima fiind din 2010”.

Pocăința

„In perioada Postului Sfintelor Paști, tema centrală este pocăința. Dar pentru ca pocăința să fie innoitoare a vieții duhovnicești, ea trebuie permanent unită cu rugăciunea și cu postul”, a indemnat Patriarhul Romaniei.

„Postul ca asceză, ca exercițiu de prioritate dată vieții duhovnicești față de orice altă activitate este o școală a libertății de a alege, a libertății de a arăta iubire față Dăruitor mai mult decat față de darurile Lui materiale. Postul este o stare de jertfă sau o ofrandă de sine, in care postitorul, in mod smerit și discret, arată iubire față de Dumnezeu ca recunoștință pentru darul viețiiși ca dorință pentru sfințirea sufletului și a trupului. Acesta este ințelesul profund al postului”.

„In această perioadă totul se schimbă in biserica – lăcaș de inchinare. Conținutul slujbelor este indemn la pocăință și veșmintele sunt de culoare cernită, in afară de sambătă și duminică. Rugăciunile din biserică sunt insoțite de metanii mari, cand omul ajunge cu fruntea la pămant și metanii mici sau inchinăciuni – cand ajunge cu varful degetelor la pămant. Acestea sunt semne ale participării trupului la pocăință”.

„Această recunoaștere a căderii in păcate și dorință de ridicare sau indreptare, dorință de inviere a sufletului din moartea pricinuită de păcat se exprimă vizibil și intreaga Biserică, cler și popor, se află patruzeci de zile și apoi și mai intens in Săptămana Sfintelor Pătimiri in stare de pocăință și de pregătire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști”, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Citește și Cand poartă Patriarhul Romaniei rasă neagră?

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 220

Id: 77899

Data: Feb 28, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).