Patriarhul Romaniei transmite condoleanțe la trecerea in veșnicie a Părintelui Petru Dărăscu

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis sambătă un mesaj de condoleanțe la slujba de inmormantare a Părintelui Petru Dărăscu, preot pensionar, fost preot paroh al Parohiei „Slobozia”, comuna Clinceni, Ilfov. Slujba de inmormantare a fost săvarșită la Biserica „Sfanta Vineri” – Drumul Taberei.

Textul integral:


Părintele Petru Dărăscu (1926 – 2024) – o viață in slujba lui Dumnezeu și a oamenilor�

Am aflat cu intristare despre trecerea din această viață a Părintelui Petru Dărăscu, in ziua de joi, 28 martie 2024, după o activitate pastorală rodnică, de 38 de ani, dintre care mai bine de 25 de ani ca preot paroh la Parohia Slobozia – Protopopiatul Ilfov Sud.

Părintele Petru Dărăscu s-a născut la data de 7 iunie 1926, in municipiul Vaslui. Părinții săi, Iordache și Ileana, i-au insuflat tanărului Petru dragostea față de Dumnezeu și față de semeni din fragedă pruncie, oferindu-i acestuia temelia pentru viitoarea slujire preoțească. Astfel, după absolvirea școlii generale din localitate, a inceput studiile la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Vaslui, participand și in această perioadă, cu multă ravnă, la viața liturgică a Bisericii.

In anii tulburi ai regimului comunist ateu, tanărul Petru Dărăscu, fugar in păduri pentru o perioadă de trei ani, a fost condamnat politic pentru o presupusă „uneltire contra ordinei sociale”, in baza art. 209 din Legea 5/1948, fiind incarcerat intre anii 1952-1954, la Canalul Dunăre – Marea Neagră, iar mai apoi, intre anii 1958-1963, in baza art. 209 din Decretul 1/1959, a fost condamnat tot la muncă silnică in penitenciarul din Aiud.

In temniță, Petru, tanărul studios, iubitor de rugăciune, postitor și deosebit de ravnitor, preocupat permanent de cele duhovnicești, a simțit chemarea lui Dumnezeu și, după eliberare, insetat de cunoaștere și dornic de aprofundare a invățăturilor de credință, s-a inscris pentru a urma cursurile de licență la Facultatea de Teologie din Sibiu, arătand prin aceasta aplecarea sa spre cele duhovnicești.

După incheierea studiilor de licență, s-a căsătorit, in anul 1972, cu domnișoara Olimpia Chirilă, căsătorie care a fost binecuvantată de Dumnezeu cu un fiu, Cristian.

In luna august a anului 1972, Părintele Petru Dărăscu a fost hirotonit diacon și apoi preot pe seama Parohiei Mocrea de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpașu, Episcop al Aradului la acea vreme.

La Parohia Mocrea, Părintele Petru Dărăscu a găsit o biserică aflată in stare avansată de degradare, pe care a renovat-o, in perioada 1972-1975.

Incepand cu anul 1975, Părintele Petru Dărăscu a fost transferat in interes de serviciu la Parohia Crivina, din comuna Bolintin Vale, județul Giurgiu, care la acea vreme se afla in jurisdicția Arhiepiscopiei Bucureștilor, păstorind, pentru mai bine de 10 ani, comunitatea de aici. Preacucernicia sa a desfășurat numeroase activități edilitare, și in această parohie, printre care amintim renovarea clopotniței, forarea unor puțuri, ridicarea unui gard care să imprejmuiască curtea bisericii parohiale.

La data de 1 decembrie 1985, Părintele Petru Dărăscu a fost transferat la Parohia Slobozia, comuna Clinceni, Protoieria Ilfov Sud, unde a deținut oficiul parohial pentru aproape 25 de ani, pană la data de 1 iulie 2010, momentul pensionării și imbisericirii Preacucerniciei Sale pe seama aceleiași parohii.

La această parohie, Părintele Petru Dărăscu a efectuate numeroase lucrări administrativ-gospodărești și edilitare, precum: subzidirea bisericii, adăugarea pridvorului, montarea unui sistem de incălzire termică cu calorifere și centrală in biserică și la casa parohială, realizarea unor trotuare in curtea lăcașului de cult, inlocuirea acoperișului bisericii, amenajarea casei parohiale și construirea gardului de imprejmuire a curții acesteia și chiar inițierea demersurilor privind restaurarea-conservarea picturii din biserica parohială.

A fost un preot gospodar, ctitor și restaurator de lăcașuri sfinte, aceste calităţi concretizandu-se in amplele lucrări de consolidare şi restaurare efectuate la cele trei biserici unde a slujit.

Pentru toate lucrările desfășurate de-a lungul intregii sale activități clericale, cu prilejul slujbei de tarnosire a bisericii Parohiei Slobozia, care a avut loc la data de 14 mai 2016, i-am conferit rangul de iconom stavrofor.

Părintele Petru Dărăscu s-a remarcat ca un slujitor vrednic și jertfelnic al Sfantului Altar și al credincioșilor, un cleric dedicat vreme de 52 de ani, care a răspuns mereu tuturor solicitărilor enoriașilor parohiei, incercand in toate zilele vieții sale să se facă „tuturor toate” (I Corinteni 9, 22). A colaborat in mod exemplar cu preoții din parohiile invecinate, cu reprezentanții Protopopiatului și ai Centrului eparhial, fiind un model de slujire, ințelegere și intrajutorare.

In aceste momente de grea incercare pentru familia Părintelui Petru Dărăscu, pentru credincioşii pe care i-a păstorit și pentru toți cei care l-au cunoscut şi apreciat, ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel inviat din morţi să odihnească sufletul slujitorului Său, Preotul Petru, impreună cu drepţii in pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam in neam!

Cu părintești binecuvantări și condoleanțe pentru familia indoliată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 192

Id: 80666

Data: Mar 31, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).