Patriarhul Daniel a vorbit vineri, 6 decembrie 2019, despre popularitatea Sfântului Ierarh Nicolae în București, în țară, cât și în întreaga Ortodoxie, și chiar în Biserica Romano-Catolică.
„Am constatat recent o foarte mare evlavie a clerului și credincioșilor din București pentru Sfântul Nicolae”.
„Știam că în București se află aproape 30 de biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, dar zilele trecute am cerut lista și am constatat cu mare bucurie că 44 de biserici din București – nu împrejurimi, ci numai din oraș, au hramul Sfântului Ierarh Nicolae, fie principal, fie secundar”.
„Asta înseamnă că în Capitala țării noastre sfântul cu cea mai mare popularitate este Sfântul Nicolae. Niciun alt sfânt nu are atâtea biserici sub ocrotirea sa”.
Patriarhul a slujit de Sfântul Nicolae în paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul „Sfântul Grigorie Luminătorul”.
Citește și: Peste 100 lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Bucureştilor îl au ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae
De ce îl preferă bucureștenii?
Părintele Patriarh a explicat de ce au ales bucureștenii atât de mult ca Sfântul Nicolae să fie ocrotitor al bisericilor: „Tocmai pentru a arăta că esența creștinismului este iubirea milostivă”.
„Sfântul Nicolae nu este cel mai mare dintre părinții bisericii ca teolog. Teologia lui este una simplă, a faptelor. El are calitățile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le enumeră în Fericirile din Evanghelia după Sf. Ev. Luca: a fost și sărac cu duhul, adică smerit, și milostiv și însetat de dreptate, a fost prigonit și a răbdat”.
Patriarhul a semnalat că din acest motiv și Evanghelia care se citește pe 6 decembrie nu este cea obișnuită la prăznuirea unui ierarh, a Păstorului celui Bun, ci Fericirile după Sf. Ev. Luca (Luca 6: 17-23).
„El este popular nu pentru că a fost foarte învățat, ci pentru că a fost foarte bun”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României a semnalat că în Ortodoxie sfinții care se aseamănă cel mai mult cu Dumnezeu sunt sfinții milostivi și făcători de minuni, minuni pentru binele semenilor, nu pentru sine, în mod egoist.
„Este foarte important să înțelegem că generozitatea, dărnicia, creează legături deosebite între Dumnezeu cel milostiv și oamenii milostivi. Și lumea simte iubirea lui Hristos prin oamenii milostivi”.
„Poporul dreptcredincios a înțeles că adevărata bucurie nu e bucuria care vine din a răpi, a acumula bunuri, a poseda multe lucruri limitate și trecătoare, ci adevărata bucurie vine din dărnicie”.
„Constatăm că «Orașul Bucuriei» cum a fost numit Bucureștiul în secolele trecute (Macariopolis sau Ilariopolis, în greacă) a descoperit că adevărata bucurie vine prin dărnicie. De aceea, Orașul Bucuriei a considerat că trebuie să aibă foarte multe biserici ocrotite de ierarhul dărniciei”.
Sfântul Nicolae cinstit de Biserica Romano-Catolică
Patriarhul României a vorbit și despre moaștele Sfântului Nicolae care au fost duse în anul 1087 de la Mira Lichiei în Bari, Italia pentru a nu cădea sub stăpânire musulmană.
Preafericirea Sa a amintit că acolo se află un semn al cinstirii sale atât în Biserica de Răsărit cât și în cea Apuseană:
„Deasupra raclei cu moaștele Sf. Nicolae se află o candelă cu două făclii, cu două lumini, în mod special făcută pentru a arăta că el este sfânt iubit atât în Răsărit, cât și în Occident”.
„În Occident sărbătoarea Sfântului Nicolae este numită «Santa Claus», adică Sfânta Sărbătoare a lui Nicolae”, a semnalat Patriarhul amintind că în greacă numele Nicolaus înseamnă popor biruitor sau persoană care aparține unui popor biruitor, care biruiește ispitele și vrăjmașii slujind iubirii lui Hristos.
La final, Patriarhul Daniel a îndemnat la urmarea pildei Sfântului Nicolae în vederea pregătirii peșterii sufletelor noastre pentru primirea Pruncului Hristos.
Preafericirea Sa a urat celor ce poartă numele Sfântului Nicolae „ani mulți cu sănătate, pace și bucurie”, să urmeze exemplul ierarhului și să apere dreapta credință în fața rătăcirilor sectare, să fie milostivi și să cultive virtuțile.
Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 278
Id: 68479
Data: Dec 6, 2019
Imagine:
Episcopul Siluan le-a amintit preoților români din Italia reuniți în conferință semestrială faptul că „pastorația și catehizarea credincioșilor începe cu propria catehizare, cu propria pocăință, cu propria întâlnire cu Hristos”.
„Preoția nu este un serviciu, ea este .....
Data: Dec 6, 2019
Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi își serbează onomastica vineri, 6 decembrie 2019, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae. Cu acest prilej, Patriarhul României i-a transmis un mesaj de felicitare.
Mitropolitul Nicolae Condrea s-a născut pe 15 aprilie .....
Data: Dec 6, 2019
Patriarhul Nicodim Munteanu s-a născut pe 6 decembrie 1864, la Pipirig, Neamţ, într-o familie de ţărani credincioşi, iar la botez a primit numele Nicolae.
A urmat şcoala primară în satul natal, Seminarul „Veniamin” din laşi, apoi Academia duhovnicească din Kiev.
.....Data: Dec 6, 2019
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a sfinţit joi paraclisul mănăstirii Rebra-Parva, din Țara Năsăudului.
Noul locaş de rugăciune a primit ca ocrotitor pe Sfântul Porfirie Kavsokalivitul, pomenit în Biserica Ortodoxă la data de 2 decembrie.
Sfântul Porfirie a .....
Data: Dec 6, 2019
Arhiepiscopul Ciprian a prezidat vineri Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Buzău.
Cu ocazia acestui eveniment, Părintele Arhiepiscop l-a prezentat membrilor comunităţii parohiale pe părintele Vasile-Gabriel Gherghe, noul .....
Data: Dec 7, 2019
Opt corale din Italia, Franța, Austria și Germania vor concerta în Nürnberg la Festivalul de colinde al diasporei româneşti intitulat „Române, să fii bun!…”.
În cadrul celei de a patra ediţii, organizată anul acesta în perioada 14-15 decembrie de Centrul .....
Data: Dec 7, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).