În urmă cu patru ani, 16 iunie 2016, începea în Creta scrierea unei pagini importante din istoriei Bisericii Ortodoxe: Sfântul și Marele Sinod.
Acesta a avut loc la Academia Ortodoxă din Creta, în perioada 16 – 26 iunie 2016, sub președinția Sanctitatății sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Delegația Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Daniel a participat la toate lucrările Sinodului.
Amintim în continuare cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresate participanților la Seminarul „Receptarea hotărârilor Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, Creta, 2016”, care a avut loc în 15 iunie 2017 la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti:
„În pofida absenţei surprinzătoare şi, desigur, regretabile a patru Biserici Ortodoxe autocefale, Sfântul şi Marele Sinod din Creta a fost un eveniment spiritual major al Ortodoxiei, care, după decenii de alternanţă între pregătiri şi amânări, entuziasm şi ezitări, a dezbătut, amendat şi aprobat documente semnificative pentru viaţa şi misiunea Bisericii Ortodoxe, în contextul complex al lumii de azi.
Astfel, Enciclica, Mesajul şi cele şase documente, aprobate de toţi întâistătătorii Bisericilor prezente şi de majoritatea copleşitoare a ierarhilor prezenţi la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod din Creta, descriu problemele majore care afectează viaţa şi misiunea Bisericii Ortodoxe azi, precum şi relaţiile acesteia cu ansamblul lumii creştine, cu adepţii altor religii şi cu o societate tot mai secularizată”.
Lucrările Sinodului s-au încheiat în data de 26 iunie 2016, dar au urmat conferințe, întâlniri locale, și discuții pe marginea documentelor aprobate. Acestea au generat uneori dezbinări și percepții greșite în rândul credincioșilor asupra scopului acestui Sfânt Sinod.
Ebook | Întrebări și răspunsuri despre Sfântul și Marele Sinod din Creta
Patriarhia Română a luat act cu mâhnire de evoluția recentă în România a reacțiilor negative referitoare la receptarea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Astfel, în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în data de 16 decembrie 2016 s-a emis un comunicat cu titlul Orice lămurire privind credinţa trebuie făcută în comuniune bisericească, nu în dezbinare.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 237
Id: 70456
Data: Jun 16, 2020
Imagine:
Se împlinesc şapte ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Iustin Pârvu.
Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, starețul Mănăstirii Petru Vodă din județul Neamț, a trecut la Domnul în seara zilei de 16 iunie 2013 la vârsta de 94 de ani.
S-a născut în .....
Data: Jun 16, 2020
În Duminica Tuturor Sfinţilor, Episcopul Iustin a atras atenţia că viaţa noastră trebuie să fie în concordanţă cu mărturisirea.
„Să devenim mărturisitori cu adevărat ai lui Hristos. Viaţa noastră trebuie să fie conformă cu mărturisirea”.
„Nu putem numai să .....
Data: Jun 17, 2020
„Jurnalismul creștin presupune discernământ, zel misionar, dorința de a promova mesajele veridice și urmărirea binelui”, a declarat la Radio Trinitas Aurelian Iftimiu, Directorul Agenției de știri Basilica.
„Materialele pe care le creează jurnalistul creștin trebuie .....
Data: Jun 17, 2020
„Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare”, a .....
Data: Jun 17, 2020
Campania „Dăruiește o tabletă pentru o șansă la educație!” a ajuns la final. Arhiepiscopia Clujului a anunţat că 54 de elevi din eparhie, cu o situaţie financiară delicată, vor primi dispozitive electronice în vederea susţinerii educaţiei în mediul online.
Suma .....
Data: Jun 17, 2020
La Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a văzut lumina tiparului volumul „Despre adevărata bogăție”.
Lucrarea cuprinde o selecție de texte din opera cunoscutului catehet creștin Clement Alexandrinul, însoțite de un studiu introductiv semnat .....
Data: Jun 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Galeriu - Predica de pe munte - Iubirea vrasmasilor 3-10-99
Pr Galeriu - predica, rugaciuni de sfintire a apei - Izvorul Tamaduirii
Pr Galeriu - Duminica Samarinencii - 14-05-98
Pr Galeriu - Cateheza Pilda Talantilor 11-02-2000
Pr Galeriu - Duminica Sf Grigorie Palama 7-03-1999
Pr Constantin Galeriu - Pescuirea minunata (2000)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).