Patriarhul Daniel a slujit de Sfântul Ilie, ziua numelui de botez al Preafericirii Sale (Dan-Ilie), la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale ocrotit de acelaşi sfânt. El a subliniat că primul patriarh al României a avut la naştere tot numele de Ilie.
„Am oficiat aici Sfânta Liturghie pentru că unul din hramurile acestui paraclis al Reşedinţei Patriarhale, este închinat Sfântului Proroc Ilie, dar şi pentru că această clădire a fost construită în timpul vrednicului patriarh Elie Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”.
„Primul patriarh avea numele de Miron, dar prin botez avea numele de Ilie. De aceea, se semna Elie Miron Cristea”, a afirmat Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe cei care îşi serbează onomastica în ziua de 20 iulie. „Le dorim Ani mulţi cu sănătate, ajutor de la Dumnezeu în păstrarea credinţei şi în săvârşirea faptelor bune”.
Iar pentru toţi ceilalţi s-a rugat să primească „ajutorul Sfântului Ilie, multă întărire în credinţă şi bucurie în viaţă”.
Sf. Ilie Tesviteanul
Patriarhul a schiţat portretul duhovnicesc al Sfântului Ilie, unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament.
„În prezentarea Sfintei Scripturi, Sfântul Ilie este, mai întâi de toate, un om al postului, al rugăciunii şi al înfrânării. De aceea, a fost considerat un prototip sau o icoană a asceţilor şi monahilor de mai târziu.
„În al doilea rând, vedem că este apărător al dreptei credinţe în vremuri de rătăcire când poporul împreună cu regele Ahab şi regina Isabela s-au îndepărtat de la credinţa strămoşească a poporului evreu şi au început să se închine la idoli, la zeii păgâni”.
„În al treilea rând, sfântul este un ocrotitor al văduvelor şi al orfanilor, după cum a arătat în Sarepta Sidonului când a hrănit în timp de secetă pe văduva care l-a primit în gazdă şi pe copilul ei”.
”Nu a scris nicio carte
Patriarhul a subliniat că deşi Sfântul Ilie nu a scris nicio carte, viaţa şi faptele sale sfinte au avut un caracter profetic, cu trimitere la Taina lui Hristos.
„Când a cerut ca Dumnezeu să trimită foc din cer peste carnea pusă pe altarul de jertfă şi a fost ascultat, focul din cer care a mistuit jertfa a fost o prefigurare a Duhului Sfânt Care Se va pogorî peste pâine şi vin la Sfânta Euharistie şi ele vor deveni Trupul şi Sângele Domnului”.
„Faptul că Ilie, în timpul prigoanei, a fost hrănit aproape de pârâul Cherit cu pâine şi carne de corbi era o prefigurare a Sfintei Euharistii. De aceea, în icoanele bizantine pâinea adusă de corbi în plisc este pictată sub formă de prescură”.
„Ridicarea Sfântului Ilie la cer de Dumnezeu printr-un car de foc tras de cai de foc era o preînchipuire a Înălţării Domnului. Pentru că această ridicare a lui Ilie cu un car de foc la cer pe când i-a dat mantia sa prorocului Elisei era o prefigurare profetică a faptului că Mântuitorul Iisus Hristos Care S-a botezat la începutul activităţii Sale în Iordan S-a înălţat apoi la sfârşitul activităţii sale mesianice la ceruri”.
Un sfânt popular
În România, Sfântul Proroc Ilie este un sfânt popular. Ziua sa de cinstire este şi Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, a precizat Părintele Patriarh.
De asemenea, „Sfântul Ilie este chemat în rugăciuni atunci când este secetă prea mare ca să trimită ploaie şi chemat în rugăciuni şi când sunt ploi prea multe ca să le oprească. Din acest motiv, el este considerat şi ocrotitorul recoltelor”.
Pentru toate acestea, poporul român îl cinsteşte cu multă evlavie ca „apărător al dreptei credinţe, rugător, ajutător al săracilor, vindecător de boli şi om al dreptăţii, mustrător al celor care greşesc şi asupresc pe semenii lor”.
„Sfântul Ilie ne îndeamnă şi pe noi azi prin pilda vieţii sale să păstrăm dreapta credinţă în vremuri de rătăcire, să ajutăm pe cei mai neajutoraţi, mai săraci, neputincioşi. Arătăm prin aceasta milostivirea lui Dumnezeu lucrătoare în sufletele noastre”.
„El este un sfânt care va veni la sfârşitul veacurilor să anunţe venirea a doua a lui Hristos”, a spus Patriarhul României.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române aniversează în 22 iulie 2021, la două zile distanţă de ziua numelui de botez, împlinirea a 70 de ani. Programul evenimentelor, aici.
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 321
Id: 74202
Data: Jul 20, 2021
Imagine:
Două sute treizeci şi cinci de tone de bunuri au fost colectate şi distribuite beneficiarilor prin intermediul proiectului social „Banca de haine”, a anunţat Misiunea Diaconia. Treizeci şi cinci de tone au fost colectate doar în ultimul an.
Datele au fost .....
Data: Jul 20, 2021
Într-o serie de mărturii oferite Ziarului Lumina, Părintele Viorel Ioniță vorbește despre colaborările cu Patriarhul Daniel pe care l-a cunoscut încă din 1975-1976, pe când Preafericirea Sa urma cursurile de doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din București, sub .....
Data: Jul 20, 2021
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se întruneşte miercuri, la Palatul Patriarhiei. Şedinţa este prilejuită de aniversarea Patriarhului Daniel, care împlineşte vârsta de 70 de ani.
Sfântul Sinod va adopta un act aniversar dedicat acestui eveniment, document .....
Data: Jul 20, 2021
Lucrările de reabilitare și modernizare a străzii Pimen Suceveanul, drum care face legătura între municipiul Suceava și satul Lisaura din comuna Ipotești, au fost finalizate.
Anunțul a fost făcut marți de Lucian Harșovschi, viceprimarul Sucevei.
„Este o .....
Data: Jul 20, 2021
„Un om credincios știe să aibă bucurie și lumină în sufletul său”, a subliniat Episcopul Hușilor luni seară la Biserica „Sfântul Ilie” din Bârlad.
Tinerii din Parohia „Eroilor” din Târgovişte vor avea posibilitatea să înveţe limba spaniolă cu profesori voluntari din Madrid. Cursurile vor avea loc online şi vor fi organizate ce urmare a înfrăţirii dintre parohia târgovişteană şi parohia românească din Boadilla del Monte – .....
Data: Jul 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).