Pogorarea Sfantului Duh, sarbatorita in Transilvania

Sfântul Duh S-a pogorât peste apostoli, la cinci zeci de zile de la Învierea Domnului Iisus Hristos. Cu aceasta ocazie are loc întemeierea Bisericii lui Hristos, iar apostolii au grait în limbi pe care nu le cunosteau pâna atunci, începând propovaduirea învataturii Mântuitorului catre toate neamurile.Praznicul Pogorârii Sfântului Duh a adunat câteva sute de credinciosi din Sibiu si din împrejurimi la Catedrala mitropolitana din inima cetatii transilvane, unde Sfânta Liturghie a fost oficiata de Înaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, informeaza “Ziarul Lumina”. Lacasul de cult a fost împodobit, asa cum este traditia, cu ramuri de salcie, care au fost sfintite dupa Sfânta Liturghie, prin rugaciunile citite de ierarh si preoti. Din soborul de preoti si diaconi au facut parte slujitorii Catedralei mitropolitane si profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, între care s-a aflat si pr. acad. prof. dr. Mircea Pacurariu. Raspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurentiu l-a hirotonit diacon pe teologul Adrian Nicolae Ursu.

Ziua de întemeiere a Bisericii

În cuvântul de învatatura de la finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurentiu a vorbit credinciosilor despre praznicul Cincizecimii si despre învatatura ortodoxa cu privire la rolul Duhului Sfânt în mântuirea credinciosilor. Ierarhul a amintit, apoi, ca în sâmbata premergatoare marelui praznic, Biserica a rânduit mosii de vara, o zi în care au fost rostite rugaciuni pentru odihna si iertarea pacatelor celor care au trecut la Domnul.„Cincizecimea este praznicul împlinirii lucrarii sfintitoare si mântuitoare pe care Mântuitorul Iisus Hristos a savârsit-o în lume. Sunt trei praznice legate între ele, într-un interval de 50 de zile: Învierea Domului, apoi la 40 de zile Înaltarea Sa la Ceruri si la 50 de zile Pogorârea Duhului Sfânt. Este de mare pret aceasta sarbatoare de astazi pentru ca ea constituie ziua de nastere a Bisericii lui Hristos, când Duhul Sfânt, a treia Persoana a Sfintei Treimi, numit si Sfintitorul sau Mângâietorul, a venit pe pamânt, S-a pogorât de la Tatal pentru a sfinti lucrarea savârsita de Mântuitorul în lume. Dumnezeu-Tatal, numit în Simbolul de Credinta si Creatorul, Facatorul Cerului si al pamântului, L-a trimis pe Fiul Sau mântuitor si apoi a împlinit aceasta lucrare prin trimiterea Duhului Sfânt în lume“.Astfel, dupa cum a spus ierarhul, „acest eveniment minunat a produs efecte directe asupra ucenicilor Mântuitorului, pe care ei nu le banuiau, desi Mântuitorul i-a pregatit dinainte. Îndata dupa Înviere a suflat asupra lor si a zis: «Luati Duh Sfânt! Carora veti ierta pacatele, iertate vor fi, si carora le veti tine, tinute vor fi!». Aceste cuvinte le legam de întemeierea preotiei, ca slujire dumnezeiasca, dar Duhul Sfânt nu coborâse înca. De aceea, ucenicii erau într-o stare de asteptare dupa Înaltarea la Cer a Mântuitorului Hristos, stând cu usile încuiate. Era de fata si Maica Preacurata când s-a întâmplat un eveniment care i-a speriat înainte de toate. S-a produs un zgomot ca un vuiet de vânt, casa s-a umplut de lumina si îndata S-a pogorât peste ei Duhul Sfânt în chip de limbi de foc“. Apoi, apostolii au început sa-L preamareasca pe Dumnezeu în cuvinte rostite în toate limbile, celor care participau la sarbatoare, în Ierusalim, veniti din toate partile lumii.

Sarbatoare la Cluj-Napoca

În ajunul Rusaliilor, Înaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a sfintit Biserica „Sfânta Mare Mucenita Varvara“, veche de aproape 300 de ani, din localitatea clujeana Ticu-Colonie. Ierarhul a oficiat, apoi, Sfânta Liturghie, iar la final, i-a acordat parohului Viorel Şuteu distinctia de iconom si diplome de „Aleasa cinstire“ celor care au contribuit la lucrarile de reabilitare efectuate la lacasul de cult.La praznicul Rusaliilor, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca, înconjurat de un numar mare de preoti si diaconi.În cuvântul de învatatura, ierarhul le-a vorbit credinciosilor despre însemnatatea sarbatorii: „În ziua Rusaliilor Se pogoara Duhul Sfânt în foisorul unde erau adunati Apostolii si cu El se revarsa darurile Duhului Sfânt. Se întemeiaza Biserica, ce este organul mântuirii noastre“. De asemenea, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei le-a amintit credinciosilor care sunt roadele Duhului Sfânt: „Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blândetea, înfrânarea, curatia“.

Procesiunea de Rusalii

Din initiativa IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, la Cluj-Napoca s-a desfasurat pentru al patrulea an consecutiv Procesiunea de Rusalii, care a debutat cu oficierea, pe scena special amenajata în fata Catedralei mitropolitane, a slujbei Vecerniei plecarii genunchilor, savârsita de IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si PS Episcop-vicar Vasile Somesanul, alaturi de un numar impresionant de preoti si diaconi. Au luat parte la slujba si la procesiune preoti clujeni de la parohiile din municipiu si din vecinatate, elevi ai Seminarului Teologic si studenti ai Facultatii de Teologie ortodoxa, multime de credinciosi.În încheierea slujbei, IPS Mitropolit Andrei a adresat multimii un cuvânt duhovnicesc: „Când întreaga creatura era terminata, ne spune Cartea Facerii, în capitolul 1, versetul 31, ca Dumnezeu a tras concluzia ca toate sunt foarte bune. Întreaga lume era ca o gradina, iar în mijlocul acestei gradini, Dumnezeu a rânduit Edenul, pe care l-a pus la îndemâna lui Adam si a Evei ca sa-l pazeasca, sa-l munceasca si sa-l lateasca peste tot pamântul. Din nefericire, gradina lui Dumnezeu cea perfecta si curata a fost denaturata de om. Ne spune batrânul Gherasim, imnograful Patriarhiei de la Constantinopol, ca «omul a ranit creatia si i-a rapit transparenta», iar Sfântul Apostol Pavel, în Epistola catre Romani în capitolul 8, ne zice ca natura întreaga asteapta izbavirea. La Rusalii ne ducem aminte ca Dumnezeu, prin harul Duhului Sfânt, reînnoieste întreaga creatura“.Apoi, preotii si diaconii, în frunte cu IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si PS Episcop Vasile Somesanul, alaturi de credinciosi, au pornit în procesiune prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe traseul: Piata Avram Iancu, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Piata Unirii, Bulevardul Eroilor.La procesiune au participat copii si tineri, care au purtat toaca, crucea, felinare, prapori si icoana Sfintei Treimi. Toti participantii au cântat Troparul Rusaliilor, cerând de la Dumnezeu binecuvântare si ocrotire peste oras si peste eparhie. De-a lungul traseului s-au facut trei opriri si s-au rostit ectenii speciale.La finalul procesiunii, ierarhii alaturi de preoti si de credinciosi au revenit în fata Catedralei mitropolitane, unde a fost oficiata slujba de sfintire a apei si au fost rostite rugaciuni pentru tarina si pentru mediul înconjurator, precum si pentru binecuvântarea roadelor pamântului.IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a vorbit, apoi, multimii despre frumusetea naturii si a întregului univers creat de Dumnezeu, îndemnându-i pe cei prezenti sa respecte Gradina pe care Dumnezeu le-a oferit-o oamenilor sa o iubeasca si sa o îngrijeasca.

Praznicul Rusaliilor la Oradea

Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a savârsit Sfânta Liturghie unita cu slujba Vecerniei la Catedrala episcopala „Învierea Domnului“ si „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, înconjurat de ieromonahi, preoti si diaconi, în prezenta a numerosi credinciosi din metropola de pe malurile Crisului Repede. În predica rostita dupa citirea pericopei evanghelice, pornind de la cuvintele Domnului Iisus Hristos, „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmeaza Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii“ (Ioan 8, 12), PS Sofronie a subliniat semnificatiile teologice si dogmatice ale marelui praznic: „Prin aceste cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos, toti cei care credem în El si suntem botezati în numele Preasfintei Treimi, Tatal si Fiul si Duhul Sfânt, suntem încredintati ca am primit în viata noastra lumina mare, lumina lui Hristos Domnul, lumina care lumineaza tuturor, lumina lumii, lumina vietii, pentru ca El, Fiul lui Dumnezeu întrupat, este Calea spre Tatal si Adevarul Mântuitor si Viata cea vesnica din Împaratia cerurilor“.„Pentru ca sa primim aceasta lumina, care este lumina lui Hristos, lumina lui Dumnezeu, lumina neînserata, avem nevoie sa ne nastem din nou, din apa si din Duh“, a spus ierarhul care a adaugat ca Dumnezeu „Îl trimite în lume pe Fiul Sau, Lumina lumii, ca sa îi cheme la El pe toti cei care vor sa Îl urmeze, iar cel care vine si Îl urmeaza pe Hristos sa aiba lumina vietii vesnice, lumina care nu se stinge, lumina care nu trece, lumina lui Hristos. Aceasta lumina, a Domnului si Dumnezeului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos se daruieste Bisericii prin Duhul Sfânt, sub forma de lumina, în chip de limbi de foc“.„Lumina dumnezeiasca este comuna celor trei Persoane ale Preasfintei Treimi pentru ca Tatal si Fiul si Duhul Sfânt sunt un singur Dumnezeu, întreit în Persoane, dar Unul în Fiinta. Iar din Fiinta dumnezeiasca tâsneste, ca dintr-un izvor, lumina necreata sau, asa cum ne învata Parintii Sfinti ai Bisericii, energiile divine necreate. Fiul vine în lume ca lumina, Se arata mai înainte de patimile Sale ucenicilor Sai, la Schimbarea la Fata, plin de lumina, iar la Cincizecime, dupa ce Se înalta întru marire, în slava, Îl trimite pe Duhul Sfânt, în chip de limbi de foc, ca lumina, ca sa lumineze pe tot omul care vrea sa se mântuiasca“.Sfânta Liturghie a fost urmata de slujba Vecerniei, numita si a plecarii genunchilor, în timpul careia s-au citit sapte rugaciuni în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. În timpul acestei slujbe s-au invocat staruitor cele Trei Persoane ale Preasfintei Treimi, pentru iertarea pacatelor celor prezenti si ale înaintasilor. La final, credinciosii au primit spice de grâu binecuvântate.

Hramul cartierului zalauan Porolissum

Credinciosii din cartierul zalauan Porolissum au serbat hramul lacasului de cult din aceasta zona a orasului. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost savârsita de Preasfintitul Petroniu, Episcopul Salajului, înconjurat de numerosi preoti si diaconi. Astfel, alaturi de ierarh au slujit parintele Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Salajului, Alexandru Horvat, parohul bisericii si consilierul social al eparhiei, Ioan Pop, preot coslujitor la aceasta biserica si parintele Adrian Muresan.În cadrul Sfintei Liturghii, PS Petroniu a hirotonit întru preot pe diaconul Rares Tarniceru, care va activa ca preot misionar pe seama Protopopiatului Zalau.Piatra de temelie a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul Porolissum a fost sfintita la sarbatoarea Pogorârii Sfântului Duh a anului 2000. În anul 2004, PS Petroniu a savârsit slujba de binecuvântare a lucrarilor efectuate la noul lacas de cult, iar în anul 2009 a fost sfintita de catre PS Petroniu si casa parohiala. În prezent sunt în curs de finalizare lucrarile de pictura din interiorul lacasului de cult, urmând ca apoi biserica sa fie târnosita.

PS Vasile Somesanul, la Cluj-Napoca

În Parohia „Sfânta Treime“ din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie din ziua praznicului Rusaliilor a fost savârsita de Preasfintitul Vasile Somesanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Ierarhul a fost înconjurat de numerosi preoti si diaconi. Ierarhul le-a adresat credinciosilor un cuvânt duhovnicesc, despre sarbatoarea Pogorârii Sfântului Duh: „Ziua Cincizecimii este un eveniment istoric, care a marcat nasterea bisericii crestine, a acestui asezamânt dumnezeiesc si omenesc în acelasi timp, din care fac parte toti cei care primesc Sfintele Taine si care se straduiesc sa asculte de învatatura Sfintilor Apostoli si a urmasilor lor, pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos i-a pregatit pe parcursul celor mai bine de trei ani cât a durat lucrarea Sa publica de propovaduire a Cuvântului lui Dumnezeu“.

Hram la Baia Mare

La sarbatoarea Pogorârii Sfântului Duh, Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopala cu ocazia hramului. Dupa Sfânta Liturghie, pe esplanada din fata catedralei, ierarhul a savârsit Sfintirea apei, a binecuvântat spicele si a citit rugaciuni de binecuvântare a tarinilor. În fata credinciosilor, PS Iustin Sighteanul a proclamat sarbatoarea Rusaliilor, în conformitate cu hotarârea Consiliului Local, ca sarbatoare culturala a municipiului Baia Mare.Dupa-amiaza, toti preotii din oras, conducatorii scolilor teologice, studentii teologi si elevii seminaristi au pornit în procesiune de la troita din Piata Revolutiei, unde s-au adunat, de la toate bisericile din municipiu, spre Catedrala „Sfânta Treime“. PS Iustin Sigheteanul, alaturi de toti preotii din municipiu, a savârsit Slujba Vecerniei plecarii genunchilor, pe esplanada din fata catedralei.Apoi, Corul Madrigal a oferit baimarenilor prezenti un recital de cântari culte pe esplanada din fata Catedralei. Concertul a fost oferit de primaria municipiului Baia Mare cu ocazia Zilelor Culturale ale orasului. La concert au participat, alaturi de ierarh, Anton Rohian, prefectul judetului Maramures, Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, si alti invitati.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 679

Id: 41397

Data: Jun 10, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).