Postul, inaltă școală la care suntem chemați să ne arătăm dragostea față de Dumnezeu: PS Timotei Prahoveanul

„Postul este o inaltă școală, la care toți suntem chemați, pentru a arăta dragostea noastră față de Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul duminică.

Preasfinția Sa a evidențiat și trei teme importante ale evangheliei citite in biserici in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai: iertarea, postirea pentru Dumnezeu, nu pentru slava de la oameni, și comorile din cer.

„Iertarea este esențială. De aceea este pusă prima intre temele sau proiectele sau lucrurile de realizat in timpul postului care urmează. Iertarea, iubiți credincioși, cand o oferă cineva, atrage milostivirea lui Dumnezeu”, a spus Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Cei care au această putere de iertare și de iubire nu mai sunt oameni obișnuiți. Sunt fiii celui Preainalt, care face să răsară soarele peste cei buni și peste cei păcătoși”, a adăugat Preasfinția Sa, iar „cea mai inaltă lecție de iertare ne-a oferit-o Mantuitorul, pe Cruce fiind răstignit de cei cărora le-a făcut bine”.

„Cea de-a doua temă este aceea a postului”, a continuat părintele episcop vicar. „Toate aceste fapte bune pe care le facem trebuie indreptate către Dumnezeu, nu către oameni.”

„Un om care postește se ascunde in odaia lui, păstrează discreția și se bucură să-I aducă lui Dumnezeu această jertfă”, a explicat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Postul, urcuș spre Rai

„A treia temă este aceea a adevăratelor comori. Evanghelia ne spune că nu trebuie să ne adunăm comori pe pămant. Fiecare om are o anumită comoară. Unii agonisesc foarte multă rugăciune. Aceea e cea mai importantă comoară pe care nu poate nimeni fura, nici cel mai experimentat hoț. Alții adună iubire.”

„Dacă ingropăm comorile in pămant, acolo este și inima noastră. Dacă le trimitem in cer, inima noastră va fi in cer. Sf. Ioan Gură de Aur spune că cele mai sigure sunt comorile din Impărăția Cerurilor”, a amintit ierarhul.

„Vă rog să rețineți că aceste cuvinte din evanghelia de astăzi au fost așezate imediat după Rugăciunea Domnească – după cea mai cunoscută și mai la indemană rugăciune pe care Mantuitorul a oferit-o”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Noi postim, noi incercăm să ne intoarcem la Dumnezeu pentru a fi reprimiți in Rai, pentru a fi din nou aproape de Dumnezeu.”

„Să ne rugăm ca această perioadă specială a Sfantului și Marelui Post al Paștilor să o petrecem cu bucurie, să o petrecem cu rugăciune și cu nădejde și să ne schimbăm fiecare”, a continuat Preasfinția Sa.

„Dacă nu vom putea face lucruri speciale, spectaculoase, măcar să avem o mică apropiere față de Dumnezeu. Să urcăm puțin, să ne ferim să coboram, iar ceea ce facem să fie inchinat lui Dumnezeu și nu oamenilor, ferindu-ne de tot ceea ce inseamnă publicitatea atat de prezentă și totuși atat dăunătoare pentru fiecare dintre noi.”

„Să ne rugăm, așadar, ca zilele Sfantului și Marelui Post al Paștilor și să ne aducă tuturor bucuria apropierii de Dumnezeu, bucuria iertării și a comuniunii cu El”, a incheiat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.


Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a slujit duminică la Biserica „Sfantul Nicolae” din Chiajna, județul Ilfov.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 118

Id: 80565

Data: Mar 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).