Poti vizita online bisericile monument istoric din Ţara Chioarului

Treizeci de biserici, monumente istorice, aflate în Ţara Chioarului pot fi vizitate online pe portalul web culturamm.ro.

Sunt disponibile fotografii de ansamblu şi de detaliu, hărţi și scurte descrieri ale acestor obiective de mare valoare pentru patrimoniul Ţării Chioarului. Însă cea mai spectaculoasă funcţie pentru vizitatori o reprezintă tururile virtuale cu puncte de rotire la 360 grade.

„În acest fel, având cel puţin 4 puncte de staţie pentru fiecare monument, putem oferi vizitatorilor aspecte din exterior, dar şi din interior (pronaos, naos, altar), concretizate în peste 140 de panorame”, menţionează iniţiatorii proiectului.

Printre lăcaşurile de cult incluse în proiect, se regăseşte biserica din Şurdeşti, aflată în patrimoniul UNESCO. (Tur virtual aici)

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost construită pe la 1766 de meșterul dulgher Macarie. Foto credit: culturamm.ro

Nota particulară a ansamblului este dată de acest pridvor ale cărui elemente decorative au fost realizate de către mesterul Ştefan Tămăran Ciocotişan.

Turnul-clopotniță, desfășurat deasupra pronaosului, este prevăzut cu foișor extins spre exterior având o structură din doisprezece stâlpi, cu arcade realizate prin cioplirea contrafișelor dintre stâlpi și grinda superioară.

Turnul are 54 de metri, astfel că biserica atinge înălţimea de 72 de metri, fiind printre printre cele mai înalte construcţii sacrale de lemn din Europa şi din lume.

Iconografia a fost realizată de mai mulți meșteri zugravi, în anul 1783. Astfel, altarul a fost pictat de Ștefan Zugravul (Ștefan din Fișești/Șișești n. n.), cel mai cunoscut meșter zugrav din regiune dar și iscusit caligraf și copist de cărți sfinte, activ în perioada 1769-1811. Foto credit: culturamm.ro.

Este depășită actualmente de noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, care are 78 m înălţime.

Proiectul cultural Biserici din Ţara Chioarului. Tururi Virtuale a fost realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, împreună cu instituţiile partenere şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Foto credit: culturamm.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 321

Id: 70837

Data: Jul 28, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).