Pr. Ion Dragomir: Sf. Ioan Iacob ne cheamă necontenit in jurul valorilor Evangheliei

Părintele consilier patriarhal Ion Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Naționale, a afirmat sambătă că Sfantul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ ne cheamă necontenit in jurul valorilor Evangheliei.

Pr. Ion Dragomir, impreună cu mai mulţi clerici, a oficiat Sfanta Liturghie in ziua de cinstire a sfantului in lăcaşul de cult situat in proximitatea Catedralei Naţionale.

In cuvantul rostit, el a prezentat aspecte din viaţa sfantului pomenit in 5 august şi a vorbit şi despre legătura lui cu Catedrala Naţională.

„Acest sfant atat de drag nouă, romanilor, aproape contemporan cu noi, va fi unul dintre ocrotitorii Paraclisului de la subsolul Catedralei Naţionale, care este simbolul unităţii şi demnităţii noastre naţionale”.

„Sfantul Ioan Iacob este unul dintre sfinţii dragi nouă mai ales pentru viaţa sa, pe care a dus-o intr-o asceză cu totul şi cu totul deosebită. Viaţa lui este una deosebit de intensă, in care şi-a pus toată nădejdea in singurul şi adevăratul nostru Dumnezeu şi in care a incercat să urmeze cu toată fiinţa sa glasul chemării Sfintei Evanghelii”, a afirmat Părintele Dragomir.

El s-a născut la 23 iulie 1913, in satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi, intr-o familie de ţărani credincioşi, Maxim şi Ecaterina, fiind singurul copil la părinţi. După şase luni de la naştere, mama sa, a trecut la Domnul, lăsand copilul in grija bunicii sale, Maria. După doi ani moare şi tatăl său, in război, in toamna anului 1916, copilul rămanand in grija rudelor apropiate.

Cuviosul Ioan Iacob a fost un scriitor prolific, lăsand posteriorităţii numeroase poezii de o frumuseţe extraordinară. Intr-una dintre aceste poezii, Sfantul Ioan Iacob şi-a manifestat recunoştinţa faţă de bunica sa.

„In acest an pe care Patriarhia Romană il dedică omagierii persoanelor in varstă, iată că glasul Sfantului Ioan Iacob sună plin de recunoştinţă peste timp pentru bunica lui, cea care i-a deschis această cale către Impărăţia lui Dumnezeu. Sfantul Ioan Iacob a fost crescut de la varsta de 10 ani de unchiul său, care s-a ingrijit ca să meargă la şcoală şi sfantul nu i-a inşelat aşteptările”, a subliniat clericul.

El a precizat că „viaţa Sfantului Ioan Iacob a fost imbrăcată in haina sfinţeniei şi toată nevoinţa a fost cu scopul de a se invălui in lumina cerească taborică pe care Hristos Domnul a descoperit-o sfinţilor Săi ucenici la Schimbarea la Faţă”.

„Sfantul Ioan Iacob are o legătură aparte cu ţara noastră nu doar pentru faptul că este născut in Romania şi că va fi ocrotitor al paraclisului din subsolul Catedralei Naţionale, ci mai ales că in piciorul Sfintei Mese a Catedralei Naţionale este aşezat şi numele tatălui său Maxim, erou de război”.

„Sfantul Ioan Iacob ne cheamă necontenit, peste ani, ecoul rugăciunilor sale fiind acela de a ne reuni in jurul acestor valori care ne sunt date de Sfanta Evanghelie şi intr-o unitate care ne este dată in primul rand de biserica noastră, şi pentru care s-au luptat strămoşii şi eroii noştri, printre care s-a numărat şi tatăl Sf. Ioan Iacob”.

Sfantul Ioan Iacob este pictat in tehnica mozaic in altarul Catedralei Naţionale, pe spatele catapetesmei.

Alte aspecte din viaţa Sfantului Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ sunt disponibile aici.

Citeşte şi:�5 lucruri mai puţin cunoscute despre Sfantul Ioan Iacob

Mai multe imagini in Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 171

Id: 78799

Data: Aug 6, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).