Pr. Mircea Pacurariu a primit Crucea Sf. Ier. Iosif Marturisitorul din Maramureș

Preasfinţitul Părinte Iustin i-a oferit părintelui academician Mircea Păcurariu Crucea „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.

Distincția și o bederniță reprezentând Nașterea Domnului i-au fost înmânate miercuri, 30 decembrie, de Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, şi de consilierul cultural al eparhiei, pr. Emanuel Tăvală.

Distincția i-a fost dăruită „în semn de înaltă apreciere și prețuire ca unuia care l-a adus pe marele ierarh maramureșean Iosif Mărturisitorul din memoria străveche a acestui ținut în istoria Bisericii Ortodoxe Române, iar Sfântul Sinod, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Iustinian, l-a ridicat între Sfinții Români din calendarul Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești”.

Arhimandritul Ioachim i-a transmis părintelui Mircea Păcurariu, din partea Episcopului Maramureşului, „cele mai frumoase gânduri și urări de sănătate, viață îndelungată și zile binecuvântate de Dumnezeu”.

Pr. Mircea Păcurariu

Părintele Mircea Păcurariu s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara. A urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva.

Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între anii 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania cu Ţara Românească şi Moldova în secolele XV-XVII”.

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

A fost preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 419

Id: 72316

Data: Dec 30, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).