Părintele Nicolae Bordaşiu, mărturisitor al lui Hristos în temnițele comuniste, a trecut la cele veșnice în data de 9 noiembrie 2018. Şi-a petrecut şapte ani din viaţă ca fugar de prigoana comunistă, însă, în cele din urmă a fost prins şi încarcerat. Au urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964. Mai târziu, Părintele Nicolae Bordaşiu a mărturisit că a mers „pe drumul închisorii cu credință în Dumnezeu”.
„Când au sosit în închisoare membrii Rugului Aprins a fost un adevărat reviriment spiritual. Au devenit misionari pentru că aveau adevărat duh de rugăciune. Fiecare în celula sa a încercat să imprime o stare de optimism, fiind un sprijin moral deosebit pentru cei din jur. Închisoarea toată se ruga. Viața celor din celule era între rugăciune și poezie”, declara părintele într-un interviu pentru Ziarul Lumina.
Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. A făcut parte din grupul de tineri de la „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim.
Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns șapte ani prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă la 20 de ani închisoare. El a mărturisit că a fost o stare care a fost mai grea decât închisoarea.
„Am avut cu mine peste tot Sfânta Scriptură, citind-o în această perioadă de vreo cinci ori din scoarță în scoarță. A fost cea mai frumoasă și cea mai profundă lectură a vieții mele. În tot acest timp plecam dintr-o localitate în alta, dar întotdeauna Bunul Dumnezeu m-a ocrotit. La finalul acestei perioade, prin 1955, eram destul de istovit”.
Descoperit şi arestat în 1955, a urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.
După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Ioan Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oara in România gama globulina din sânge retro-placentar.
A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 30 noiembrie 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Parintele Profesor Dumitru Stăniloae.
În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.
Părintele Nicolae Bordașiu a fost decorat în 2017 cu cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală.
Sursă foto: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 240
Id: 75300
Data: Nov 9, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Neofit Kongai, Episcopul Ortodox de Nyeri și Muntele Kenya, a slujit luni în biserica „Sfinții .....
Data: Nov 9, 2021
Treizeci de familii din trei localităţi prahovene au primit sâmbătă pachete alimentare din partea voluntarilor Catedralei Naţionale.
Beneficiarii provin din localităţile Bărăitaru, Sălciile și Cireșanu şi au primit sprijin în cadrul campaniei „Implică-te! Împreună .....
Data: Nov 9, 2021
Reprezentanții din toată țara ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) s-au întrunit în perioada 5-7 noiembrie la Alba Iulia. A fost pentru prima dată când Consiliul Național al organizației a fost organizat în alt oraș decât București.
Prima zi a .....
Data: Nov 9, 2021
O întâlnire intercreștină de proximitate a avut loc miercuri între Episcopul Ortodox Român al Canadei, PS Ioan Casian, și Episcopul romano-catolic de Saint-Jean-Longueuil, Claude Hamelin.
La Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din București a fost inaugurată marți Secția de Oncologie Medicală 2, renovată de Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale. Aceștia au susținut lucrări în valoare de peste 200.000 euro, care au fost realizate în timp .....
Data: Nov 9, 2021
De Ziua Bibliei, Librăria Cărților Bisericești oferă reduceri substanțiale la mai multe ediții ale Sfintei Scripturi, inclusiv la Mica Biblie ilustrată și povestită pe înțelesul copiilor.
Ziua Bibliei este celebrată în data de 13 noiembrie iar reducerile se .....
Data: Nov 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).