Praznicul Pogorarii Duhului Sfant la Catedrala din Timisoara

DSC_0222

De marele praznic al Pogorarii Duhului Sfant un numar impresionant de crestini au venit la Catedrala mitropolitana Sfintii Trei Ierarhi din Timisoara, pentru a participa la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, dupa cum ne-a precizat Razvan Fibisan.

Raspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin Sfantul Ierarh Nicolae al Facultatii de Litere, Istorie si Teologie din Timisoara, condus de Diac. Ionut Ardelean.

In cadrul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa a rostit un cuvant in care s-a referit la semnificatia pnevmatologica, ecleziologica si soteriologica a praznicului Pogorarii Duhului Sfant. Totodata, Preasfintia Sa a vorbit si despre diversitatea unitara a lucrarii harismatice a celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi.

Avem astazi implinirea fagaduintei Mantuitorului Iisus Hristos, conform careia ne este de folos ca Hristos sa mearga la Tata, pentru a ne trimite pe Duhul Sfant, Mangaietorul. Astazi se implineste si se desavarseste bucuria praznicului Invierii Mantuitorului Hristos, bucurandu-ne ca Domnul, in purtarea Sa de grija, trimite poporului Sau binecredincios pe Duhul Sfant, Cel care ne ajuta in lumea aceasta sa savarsim lucrarea de mantuire a sufletelor noastre. Asadar, praznicul de astazi ne incredinteaza despre faptul ca suntem chemati la indumnezeirea sufletului nostru si sa traim vesnicia in prezenta si in lumina lui Hristos, a mentionat Preasfintitul Parinte Paisie.

Potrivit tipicului Bisericii Ortodoxe, dupa Dumnezeiasca Slujba, Preasfintia Sa a savarsit Vecernia speciala a Rusaliilor, numita si Vecernia plecarii genunchilor, in cadrul careia a citit cele 7 rugaciuni catre Tronul Preasfintei Treimi, specifice praznicului. Rugaciunile, avand un continut teologic bogat, invoca ajutorul Preasfintei Treimi, amintind, totodata, de cele sapte daruri ale Sfantului Duh, Cel S-a pogorat peste Sfintii Apostoli la 50 de zile dupa Invierea lui Hristos.

La iesirea din sfantul locas, credinciosii prezenti au luat la casele lor, drept binecuvantare, ramuri verzi, ca simbol atat al limbilor de foc, cat si al darurilor Sfantului Duh ce se revarsa permanent si in multe chipuri in Biserica, prin sfintele slujbe.

[gallery link="file" columns="2" ids="135819,135820,135821,135822"]

The post Praznicul Pogorarii Duhului Sfant la Catedrala din Timisoara appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 925

Id: 60275

Data: Jun 20, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).