Premii speciale la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Romanească desfășurată la Alba Iulia

Ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Cultură și Spiritualitate Romanească s-a desfășurat la Seminarul Teologic Ortodox „Sfantul Simion Ștefan” din Alba Iulia, in perioada 26-29 aprilie. La ceremonia de premiere de sambătă au fost acordate numeroase premii speciale din partea Arhiepiscopiei Alba Iuliei și a unor instituții culturale locale.

Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, in prezența tuturor elevilor și profesorilor participanți. Au mai fost de față reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, ai Patriarhiei Romane, ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Alba, ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și ai autorităților județene și locale.

Conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general in cadrul Ministerului Educației Naționale, a adresat cuvinte de apreciere tuturor tinerilor prezenți, părinților acestora, membrilor comisiei centrale de evaluare, precum și tuturor celor care au făcut posibilă organizarea competiției.

Conf. univ. dr. Florina Achim, profesoară la Centrul Universitar Nord din Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și președinta Comisiei Centrale de Evaluare a concursului, a subliniat că, prin participarea la această olimpiadă, elevii și-au arătat dragostea față de Limba romană și Credința strămoșească.

Romeo Moșoiu, consilier la Ministerul Educației Naționale a felicitat elevii ajunși in faza finală a Olimpiadei și i-a indemnat să viziteze orașul Marii Uniri de cate ori vor avea ocazia.

Consilierul ministrului a apreciat buna organizare a Olimpiadei, despre care a spus că in acest an a ridicat numeroase provocări.

Prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar de Religie pentru județul Suceava și vicepreședinta Comisiei Centrale de Evaluare, i-a numit pe elevii participanți „ambasadori ai Mantuitorului Iisus Hristos”.

Elevii care au avut cele mai bune rezultate la olimpiadă au primit premii din partea unor numeroase instituții centrale și locale.

Conf. univ. dr. Florina Achim a oferit, din partea Ministerului Educației Naționale, premiile in bani pentru cei 12 elevi caștigători, iar prof. Daniela Ceredeev a inmanat mențiunile pentru tinerii clasați pe pozițiile următoare locurilor I-III din fiecare an de studiu.

In total, 15% dintre elevii participanți au primit mențiuni: 13 din clasa a V-a și cate 10 din clasele a VI-a, a VII-a și, respectiv, a VIII-a. Numele lor au fost prezentate de prof. Gabriela Galea.

Premii speciale

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin intermediul prof. univ. dr. Diana Campan, a oferit un premiu special constand in mai multe cărți, ca semn de apreciere pentru calitatea estetică deosebită a lucrării și pentru excelenta documentare culturală, precum și pentru punerea in valoare a patrimoniului spiritual autohton.

Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Părintele George Jambore, inspector patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Romane, le-a oferit celor 12 premianți�Medalia și Diploma Anului comemorativ 2023, in semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite in apărarea credinței ortodoxe, in promovarea culturii și in intensificarea vieții creștine.

Premiile speciale din partea Arhiepiscopiei Alba Iuliei au fost inmanate de Părintele Lector Oliviu Botoi, Consilier cultural eparhial. Fundația „Arhiepiscopul Irineu Pop”, a arhiepiscopiei a acordat 20 de premii in bani.

Părintele Profesor Mihai Himcinschi a oferit cinci premii speciale din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, constand in obiecte de artă sacră.

Au mai oferit premii speciale protopopiatele ortodoxe de Sebeș, Alba Iulia, Aiud, și Campeni, mănăstirile Oașa și „Sf. Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, Parohia Ortodoxă Romană „Invierea Domnului” din Viena, Parohia Ortodoxă „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfantul Columba” din Dublin, precum și Parohiile Ortodoxe Straja, Pețelca și Aiudul de Sus din județul Alba.

Un premiu inedit a fost acordat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin intermediul administratorului public al județului Alba, Dan Popescu, și directorului Bibliotecii Județene, Silvan Stancel.

Patru elevi cu merite deosebite au primit calitatea de membri ai Cercului de scriere creativă „Verbum”, reprezentand un calificativ aparte al Bibliotecii Județene Alba.

Din partea autorităților județene și locale, la eveniment au fost prezenți Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba, și Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Moderatoarele ceremoniei au fost prof. Gabriela Galea și prof. Laura Popa, inspectoare la ISJ Alba, iar momentele artistice au fost oferite de grupul de tulnicărese din Avram Iancu, jud. Alba, membri ai Ansamblului folcloric Jidvei și eleve olimpice ale Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.


Olimpiada interdisciplinară „Cultură şi spiritualitate romanească” este un concurs de excelenţă care se adresează elevilor de gimnaziu pasionați de Limba și literatura romană și de Religie (toate cultele). Pot participa elevi din invățămantul de stat, particular și confesional, indiferent de forma de invățămant.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 214

Id: 78231

Data: May 2, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).