Stareții și starețele așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au ținut joi sinaxă la Centrul „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna. Aceasta a fost prima lor întâlnire cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, noul arhiepiscop.
Lucrările s-au desfășurat după Sfânta Liturghie, atingând teme duhovnicești, administrative și patrimoniale.
Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna și Exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit despre trecutul și prezentul așezămintelor monahale din eparhie. El a prezentat și unele mănăstiri și schituri mai puțin cunoscute.
Participanții au primit Dipticele cu ordinea canonică a așezămintelor monahale, în funcție de anul înființării, pomelnicul stareților și starețelor pentru a fi pomenit la fiecare mănăstire și harta tuturor așezămintelor monahale bucovinene.
Reorganizare administrativă
Partea centrală a Sinaxei a fost cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Pe baza unei corespondențe cu mănăstirile bucovinene, ierarhul a sintetizat o serie de probleme și a făcut propuneri concrete pentru buna organizare a mănăstirilor.
Scopul propunerilor este asigurarea unei vieți duhovnicești armonioase în așezămintele monahale, petrecută în respect și dragoste de aproapele și slujire a lui Dumnezeu.
Despre reorganizarea administrativă a vorbit și Părintele Protosinghel Paraschiv Dabija, Vicar administrativ al arhiepiscopiei.
Părintele Arhidiacon Vasile Demciuc, Consilier la Sectorul Patrimoniu, a prezentat un referat despre protejarea patrimoniului cultural. „Monumentele istorice bisericești nu ne înalță doar emoțional, ci ne înalță relațional: în relația cu Dumnezeu – Creatorul și cu generațiile umane, în timp și peste timp”, a spus Părintele arhidiacon.
„Când lăsăm să cadă și să se degradeze monumentul ce are vocația să ne ridice, să ne înalțe și să ne transfigureze istoria și existența, este evident că ne aflăm noi înșine în starea de decădere și autodemolare spirituală.”
Noul Antimis al eparhiei
Părintele Vicar Paraschiv Dabija și Părintele Protosinghel Dosoftei Dijmărescu, Exarh cultural, au prezentat noul Antimis care va fi folosit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Acesta a fost lucrat folosind o serie de icoane pictate la Mănăstirea Putna, ornamente de pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și culori specifice mănăstirilor cu pictură exterioară din Bucovina.
Înțelesul dogmatic al Antimisului este acela de altar de jertfă, pentru a aduce credincioșilor Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos Care a pătimit, S-a răstignit, a înviat și S-a înălțat pentru a reface legătura de comuniune între om și Dumnezeu.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților numără peste 50 de mănăstiri și schituri, din care opt dețin biserici pictate incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Foto credit: Mănăstirea Putna
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 370
Id: 71547
Data: Oct 10, 2020
Imagine:
Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel referitor la interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi, 9 octombrie 2020:
Apel la coresponsabilitate şi cooperare, .....
Data: Oct 10, 2020
Episcopia Hușilor a comunicat vineri că preoții și credincioșii din eparhie vor înălța zilnic rugăciuni către Sfânta Parascheva, citind acatistul cuvioasei. Preoților li se .....
Data: Oct 10, 2020
Editura Doxologia vine în ajutorul pelerinilor care nu mai pot merge anul acesta la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, din cauza restricţiilor pe fond de pandemie, şi pune la dispoziţie „Biblioteca .....
Data: Oct 10, 2020
La demisolul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti (FTOUB) au loc lucrări de reabilitare şi modernizare.
Lucrările au început în 2019 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh .....
Data: Oct 13, 2020
Actorul Florin Piersic a povestit în exclusivitate pentru Doxologia.ro cum l-a vindecat Sfânta Parascheva în copilărie, pentru rugăciunile fierbinți ale mamei sale. Actorul a mărturisit că este foarte legat de biserică, mama lui, Vera, fiind soră de preot.
Actorul a .....
Data: Oct 13, 2020
Iuliana Pătra este noua preşedintă a Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România (ASCOR) – filiala Craiova. A fost aleasă duminică, în unanimitate, în cadrul şedinţei asociaţiei desfăşurate la Sediul „Renașterea” al Arhiepiscopiei Craiovei.
Noua .....
Data: Oct 13, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).