Primul intregitor al neamului romanesc a fost pomenit la Turda | Unitatea a fost sub chipul Evangheliei

Mihai Viteazul, domnitorul care a realizat prima unire politică a românilor în urmă cu 420 de ani, a fost pomenit miercuri la Mănăstirea „Mihai Vodă” Turda.

„Unitatea pe care el a făcut-o, a fost sub chipul Evangheliei”, a spus Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul în omilia sa.

Aşezământul monahal de la Turda este construit pe locul unde a avut loc asasinarea domnitorului român în anul 1601.

Despre Mihai Viteazul, ierarhul a spus că „și-a iubit credința și neamul”.

Mihai Voievod Viteazul, sub semnul crucii, al credinței și al iubirii de neam, a unit cele trei țărișoare, chiar dacă pentru scurt timp, dar a făcut-o într-o singură simțire, simțire de credință și de neam.

Scena asasinării domnitorului Mihai Viteazul. Foto credit: Mitropolia Clujului

Un alt subiect al predicii sale a reprezentat dezlipirea de lume şi apropierea de Cer.

„Venim la Biserică nu ca să ne liniștim și să ne instalăm confortabil în istorie, în viața noastră, ci venim la Biserică ca să ne neliniștim pentru Împărăția lui Dumnezeu. Domnul Hristos vrea să ne elibereze de ceea ce este pământesc, dar pe de altă parte vrea să ne obișnuiască cu Cerul. E mare lucru să ne obișnuim cu Cerul încă din această lume.”

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala preoților din Protopopiatul Turda, dirijată de preotul Sorin Dindelegan.

La finalul Sfintei Liturghii, de la ora 12:00, a fost oficiată o slujbă de parastas, la monumentul Voieodului Mihai Viteazul, urmată de alocuţiuni şi depuneri de coroane şi jerbe de flori. Foto credit: Mitropolia Clujului

Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființată în anul 2002, la iniţiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania.

El a dorit ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mănăstire, în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.

Aşezământul monahal este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591. Foto credit: Mitropolia Clujului.

Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul încă din perioada interbelică, când, în anul 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din Turda, a fost construită o troiţă din lemn pe locul asasinatului, iar mai târziu, în anul 1977, în locul troiţei de tradiţie românească a fost ridicat un monument.

Biserica mănăstirii a fost sfințită la data de 19 august 2018, de 9 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 206

Id: 71060

Data: Aug 20, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).