Mihai Viteazul, domnitorul care a realizat prima unire politică a românilor în urmă cu 420 de ani, a fost pomenit miercuri la Mănăstirea „Mihai Vodă” Turda.
„Unitatea pe care el a făcut-o, a fost sub chipul Evangheliei”, a spus Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul în omilia sa.
Aşezământul monahal de la Turda este construit pe locul unde a avut loc asasinarea domnitorului român în anul 1601.
Despre Mihai Viteazul, ierarhul a spus că „și-a iubit credința și neamul”.
Mihai Voievod Viteazul, sub semnul crucii, al credinței și al iubirii de neam, a unit cele trei țărișoare, chiar dacă pentru scurt timp, dar a făcut-o într-o singură simțire, simțire de credință și de neam.
Un alt subiect al predicii sale a reprezentat dezlipirea de lume şi apropierea de Cer.
„Venim la Biserică nu ca să ne liniștim și să ne instalăm confortabil în istorie, în viața noastră, ci venim la Biserică ca să ne neliniștim pentru Împărăția lui Dumnezeu. Domnul Hristos vrea să ne elibereze de ceea ce este pământesc, dar pe de altă parte vrea să ne obișnuiască cu Cerul. E mare lucru să ne obișnuim cu Cerul încă din această lume.”
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala preoților din Protopopiatul Turda, dirijată de preotul Sorin Dindelegan.
Mănăstirea „Mihai Vodă” de la Turda, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființată în anul 2002, la iniţiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania.
El a dorit ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mănăstire, în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.
Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul încă din perioada interbelică, când, în anul 1923, la iniţiativa Societăţii Femeilor Ortodoxe din Turda, a fost construită o troiţă din lemn pe locul asasinatului, iar mai târziu, în anul 1977, în locul troiţei de tradiţie românească a fost ridicat un monument.
Biserica mănăstirii a fost sfințită la data de 19 august 2018, de 9 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Foto credit: Mitropolia Clujului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 206
Id: 71060
Data: Aug 20, 2020
Imagine:
Mormântul faimosului romancier rus Feodor M. Dostoievski din Sankt Petersburg a fost renovat, în pregătirea anului jubiliar 2021, când se împlinesc două secole de la nașterea lui.
Lucrările au început în primăvară și au cuprins restaurarea împrejmuirii din fier .....
Data: Aug 20, 2020
Arhiepiscopia Bucureștilor are de zece ani o spălătorie ecologică specializată în curăţarea veşmintelor arhiereşti, preoţeşti, diaconeşti, dar şi a veşmintelor pentru Sfânta Masă, acoperămintelor pentru Sfintele Vase şi a altor ţesături care se folosesc în cadrul ritualului .....
Data: Aug 21, 2020
Referitor la procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică, având ca obiect: Lucrări de execuţie pentru obiectivul de investiţii „Ansamblul cultural muzeal al Mănăstirii Snagov, localitatea Snagov, Insula Snagov, judeţul Ilfov”.
- Pentru atribuirea .....
Data: Aug 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).