Primul Mitropolit al Banatului are statuie in satul natal

Bustul fostului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, a fost dezvelit duminică după-amiază în curtea bisericii din Cornești, satul său natal, anunţă Tion.

Momentul comemorativ a avut loc cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la moartea ierarhului. La eveniment a fost prezent Mitropolitul Ioan al Banatului şi vicarul adiministrativ al eparhiei, preotul Ionel Popescu.

Este un moment de adevărată înălțare duhovnicească pentru noi toți. Este un moment de prețuire și recunoștință a noastră, preoți și credincioși, față de acest ierarh al bisericii bănățene, care a fost umilit de autoritățile comuniste și îndepărtat pe nedrept din Scaunul Mitropolitan, a spus pr. Ionel.

Bustul a fost realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Primăriei Orțișoara şi Arhiepiscopia Timișoarei au contribuit financiar la proiectul comemorativ.

Mitropolitul Vasile Lăzărescu

Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea Corneşti, Timiş.

A urmat cursurile Liceului de Stat din Timişoara, apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie din Cernăuţi. A obţinut doctoratul în teologie în anul 1919. În paralel a urmat studii de pedagogie şi filosofie la Universităţile din Budapesta, Viena şi Cernăuţi.

A fost profesor la Institutul Teologic din Sibiu (1920-1924) şi la Academia Teologică din Oradea (1924-1933).

A intrat în monahism în anul 1928 la Mănăstirea Hodoş-Bodroş.

În data de 21 octombrie 1933 a fost ales episcop al Caransebeşului; hirotonit în 31 decembrie 1933 şi înscăunat la 15 aprilie 1934.

După înfiinţarea Episcopia Timişoarei, în data de 12 iunie 1940 este ales episcop al noii eparhii, fiind înscăunat la 25 martie 1941, în actuala biserică a Parohiei Timişoara Iosefin.

Prin ridicarea eparhiei în rang, în anul 1947 devine Arhiepiscop al Timişoarei, apoi mitropolit al Banatului, fiind instalat la 26 octombrie 1947, în Catedrala mitropolitană.

Pensionat forţat de autorităţile comuniste în anul 1961, mitropolitul şi-a trăit ultimii ani de viaţă la Mănăstirea Cernica, ca simplu monah.

În ultimii ani de viaţă şi-a manifestat dorinţa de a fi înmormântat în catedrala din Timişoara, al cărei ctitor principal a fost.

Din pricina refuzului autorităţilor de atunci de a-i împlini dorinţa, a fost înmormântat în cripta familială din localitatea natală Corneşti.

În anul 1993, Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului a decis să împlinească dorinţa primului mitropolit al restauratei Mitropolii a Banatului, aducându-i sicriul cu osemintele la catedrală, pentru a fi înmormântat în „prima nişă de sus din dreapta, cum ieşi din cripta de sub altarul catedralei“, aşa după cum menţionează testamentul marelui mitropolit bănăţean.

Foto credit: Tion.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 261

Id: 72790

Data: Feb 22, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).