Bustul fostului Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, a fost dezvelit duminică după-amiază în curtea bisericii din Cornești, satul său natal, anunţă Tion.
Momentul comemorativ a avut loc cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la moartea ierarhului. La eveniment a fost prezent Mitropolitul Ioan al Banatului şi vicarul adiministrativ al eparhiei, preotul Ionel Popescu.
Este un moment de adevărată înălțare duhovnicească pentru noi toți. Este un moment de prețuire și recunoștință a noastră, preoți și credincioși, față de acest ierarh al bisericii bănățene, care a fost umilit de autoritățile comuniste și îndepărtat pe nedrept din Scaunul Mitropolitan, a spus pr. Ionel.
Bustul a fost realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Primăriei Orțișoara şi Arhiepiscopia Timișoarei au contribuit financiar la proiectul comemorativ.
Mitropolitul Vasile Lăzărescu
Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea Corneşti, Timiş.
A urmat cursurile Liceului de Stat din Timişoara, apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie din Cernăuţi. A obţinut doctoratul în teologie în anul 1919. În paralel a urmat studii de pedagogie şi filosofie la Universităţile din Budapesta, Viena şi Cernăuţi.
A fost profesor la Institutul Teologic din Sibiu (1920-1924) şi la Academia Teologică din Oradea (1924-1933).
A intrat în monahism în anul 1928 la Mănăstirea Hodoş-Bodroş.
În data de 21 octombrie 1933 a fost ales episcop al Caransebeşului; hirotonit în 31 decembrie 1933 şi înscăunat la 15 aprilie 1934.
După înfiinţarea Episcopia Timişoarei, în data de 12 iunie 1940 este ales episcop al noii eparhii, fiind înscăunat la 25 martie 1941, în actuala biserică a Parohiei Timişoara Iosefin.
Prin ridicarea eparhiei în rang, în anul 1947 devine Arhiepiscop al Timişoarei, apoi mitropolit al Banatului, fiind instalat la 26 octombrie 1947, în Catedrala mitropolitană.
Pensionat forţat de autorităţile comuniste în anul 1961, mitropolitul şi-a trăit ultimii ani de viaţă la Mănăstirea Cernica, ca simplu monah.
În ultimii ani de viaţă şi-a manifestat dorinţa de a fi înmormântat în catedrala din Timişoara, al cărei ctitor principal a fost.
Din pricina refuzului autorităţilor de atunci de a-i împlini dorinţa, a fost înmormântat în cripta familială din localitatea natală Corneşti.
În anul 1993, Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului a decis să împlinească dorinţa primului mitropolit al restauratei Mitropolii a Banatului, aducându-i sicriul cu osemintele la catedrală, pentru a fi înmormântat în „prima nişă de sus din dreapta, cum ieşi din cripta de sub altarul catedralei“, aşa după cum menţionează testamentul marelui mitropolit bănăţean.
Foto credit: Tion.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 261
Id: 72790
Data: Feb 22, 2021
Imagine:
Se împlineşte un deceniu de la moartea părintelui Petroniu Tănase. Fost stareţ al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, părintele Petroniu a trecut în veşnicie în data de 22 februarie 2011.
S-a născut în anul 1914, în comuna Farcașa, județul .....
Data: Feb 22, 2021
Patriarhul Justinian Marina s-a născut în satul Suiești din județul Vâlcea, în urmă cu 120 de ani, în data de 22 februarie 1901.
Al treilea Patriarh al României a avut o activitate importantă în apărarea și afirmarea Ortodoxiei .....
Data: Feb 22, 2021
Apusuri de soare, peisaje de iarnă, momente liturgice și alte imagini din lumea ortodoxă în selecția noastră de imagini din perioada 15 – 21 februarie 2021.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a donat 600 de volume pentru biblioteca Memorialului Gherla. Inițiativa i-a aparținut managerului instituției bistrițene, Ioan .....
Data: Feb 22, 2021
Patriarhul Porfirie a slujit duminică Sfânta Liturghie pentru prima dată după alegerea sa în fruntea Bisericii Serbiei. În omilia rostită la Catedrala .....
Data: Feb 22, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).