Primul tratat de drept procedural bisericesc evidențiază legătura dintre religie și dreptul civil

Părintele Lector Cosmin Santi, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității „Valahia” din Targoviște, a publicat recent primul tratat de drept procedural bisericesc din arealul teologiei și dreptului romanesc: Procedura de judecată in dreptul canonic și dreptul civil. Aspecte comparative.

Apărută la prestigioasa editură juridică C.H. Beck, lucrarea reprezintă o cercetare situată la granița dintre două științe cu profunde implicații in viața socială și juridică: dreptul civil și dreptul canonic.

Originalitatea său este dată de comparația intre procedura de judecată bisericească și cea civilă.

Un adevărat tratat de drept comparat, lucrarea evidențiază legătura dintre religie și drept, asemănările dintre normele acestora, dar și specificitățile care determină autonomia fiecăreia.

Autorul oferă explicații și interpretări cu privire la legislația romană civilă și bisericească, la acquis-ul comunitar și cel eclezial ortodox, la jurisprudența și codurile de procedură civilă și canonică.

„Prin temele pe care le tratează și prin abordarea interdisciplinară, lucrarea reprezintă o noutate in peisajul juridic romanesc, dar și o contribuție importantă pentru Teologia Ortodoxă”, subliniază prof. univ. dr. Mircea Duțu, Directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Romane.

Expertul spune că volumul reprezintă prima abordare de anvergură a procedurii bisericești in comparație cu cea a dreptului laic („civilă”).

„Lucrarea este deopotrivă utilă atat pentru teoreticienii și practicienii dreptului civil, cat și pentru profesorii de drept canonic, dar și pentru cei ce activează in Consistoriile bisericești, fiind, totodată, și un manual de studiu adresat studenților din invățămantul teologic și juridic”, adaugă prof. univ. dr. Mircea Duțu.

Tratatul „argumentează și explică in chip edificator existența unui raport și a unei interacțiuni intre dreptul laic și dreptul canonic, prin prisma reglementărilor juridice a relațiilor dintre Stat și Biserică din trecut și astăzi, asigurandu-se, astfel, dezvoltarea unor legături intrinseci și a relațiilor de coexistență, conlucrare și cooperare, de armonizare și cunoaștere comparativă, in scopul realizării binelui comun și a progresului material și spiritual al societății romanești”, afirmă acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici in „Cuvantul Inainte”.

„Astăzi, mai mult ca oricand, este nevoie de o orientare solidă in ceea ce privește dezbaterea temelor cu conținut canonico-istorico-juridic, mai ales in domeniul justiției și a infăptuirii acesteia in lumea de azi, pentru o societate mai bună și mai echilibrată, moral și spiritual”, adaugă academicianul.


Autorul este Doctor in Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și Doctor in Drept al Academiei Romane, titular al catedrei de „Drept canonic ortodox, legislație și administrație bisericească” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Valahia” din Targoviște și judecător bisericesc in cadrul Consistoriului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei din Patriarhia Romană.

Foto credit: Montaj Basilica.ro cu fotografia Editurii C.H. Beck

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 225

Id: 77875

Data: Feb 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).