Protoieria Onești: Simpozionul dedicat experienței isihaste in Mileniul III s-a incheiat cu doua popasuri spirituale

Simpozionul Internațional organizat la Onești sub titlul „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în Mileniul III” s-a încheiat miercuri cu două popasuri spirituale.

După eveniment, participanții au vizitat penitenciarul-spital din localitate, unde au fost întemnițați de comuniști numeroși mărturisitori care au practicat în detenție Rugăciunea Inimii. Apoi, scurtul pelerinaj s-a încheiat la unica biserică din țară pusă sub ocrotirea Sfântului Simeon Noul Teolog, situată în comuna Mănăstirea Cașin din județul Bacău.

Simpozionul s-a desfășurat în format hibrid, fizic și online, permițând comunicarea cu profesori de din SUA, Marea Britanie și Australia. Acestora li s-au adăugat cadre didactice de la marile centre universitare din țară: București, Cluj, Constanța și Galați, Iași, dar și reprezentanți ai învățământului preuniversitar băcăuan și clerici din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt transmis de Părintele Arhiepiscop Ioachim, căruia i-a dat citire Părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al eparhiei. Cuvântul ierarhului a abordat tema importanței rugăciunii și specificului ei pentru creștinul Mileniului III.

Apoi a vorbit despre specificul rugăciunii și spiritualității ortodoxe românești prof. John Farina, de la George Mason University, S.U.A, realizatorul unui film de mare impact în societatea americană, care prezintă realitățile românești și raportarea la Biserică a ortodocșilor din Mănăstirea Cașin, jud. Bacău.

Prof. univ. Tone Svetelj, de la Holy Cross College/Boston College, S.U.A a atras atenția asupra individualismului care periclitează comuniunea creștinilor din Mileniul III, subliniind importanța rugăciunii unuia pentru altul ca liant esențial în viața comunităților creștine.

În prelegerea sa, prof. Constantinos Athanasopoulos, de la Open University, Marea Britanie, a abordat teme de actualitate ca provocările pandemiei și răspunsul Bisericilor la acestea.

Invitații din țară au continuat dezbaterile pe tema rugăciunii și a isihasmului, care au fost analizate din diverse perspective: teologic, filosofic, filantropic, literar.

Sfânta Liturghie și parastas la Capela „Sf. Ioan Teologul” din sediul protopopiatului, în a doua zi de simpozion. Foto: Protoieria Onești

A doua zi a evenimentului a început cu Sfânta Liturghie la Capela „Sf. Ioan Teologul” din incinta Protopopiatului Onești. Prof. univ. Dr. Mihai Chițoiu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice a Universității din Iași și pr. prof. univ. dr. Ioan Valentin Istrati, de la Facultatea de Teologie din Constanța, au formulat concluziile.

La final, toți cei prezenți au primit daruri din partea organizatorilor, constând în lucrări apărute la Editurile Patriarhiei și la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Simpozionul a oferit „bucuria comuniunii în lumină, în lumina comunicării, comuniunii, împărtășirii cu Hristos – relație vitală și firească de viețuire în drumul nostru spre împărăția lui Dumnezeu. După cum învățăm din gândirea isihastă, Împărăția lui Dumnezeu este Hristos, Frumusețea neasemuitei Iubiri”, a declarat inițiatorul și gazda evenimentului, Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu.

Efortul de cercetare făcut de participanți va fi încununat prin publicarea lucrărilor într-un volum dedicat.

Biserica „Sf. Simeon Noul Teolog” a Parohiei Mănăstirea Cașin II, unica din țară cu acest hram. Foto: Protoieria Onești

Evenimentul a fost organizat în contextul Anului omagial și comemorativ 2022 în Patriarhia Română, dedicat rugăciunii, respectiv sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).