Protopopul Ioan Boian, evocat de fiul său: „Ce bine că ți-a randuit Dumnezeu să faci o biserică!”

Preotul Ioan Cosmin Boian, fiul Protopopului de Miercurea Ciuc, Ioan Boian, a vorbit despre modul in care tatăl său i-a influențat decizia de a urma calea preoției și despre contribuția acestuia la menținerea identității romanești in Harghita și Covasna intr-un interviu acordat jurnalistei Camelia Starcescu pentru revista Formula AS.

Gandindu-se la tatăl său, parohul Bisericii „Inălțarea Sfintei Cruci” din Sighișoara�spune că „la biserica asta, primul harleț tata l-a infipt in pămant, iar eu pe-al doilea”. Mai mult, Protopopul Boian s-a bucurat pentru chemarea pe care Dumnezeu i-a făcut-o fiului său de a fi ctitor: „Ce bine că ți-a randuit Dumnezeu să faci o biserică!”

Părintele a mai povestit cum, in contextul relațiilor tensionate dintre romanii minoritari și unguri, tatăl său a reușit să dezvolte și să anime viața comunitară din parohiile romanești: „El a fost preot in cateva parohii, apoi protopop la Miercurea Ciuc, intr-o vreme in care relațiile romano-ungare erau incordate.”

„Cand noi am ajuns la Miercurea Ciuc, in 1977, in biserică erau tata, cantorul și noi, familia. Șase ani mai tarziu, cand am plecat, biserica era plină”, a adăugat preotul.

Preot Ioan Cosmin Boian. Foto credit: Formula As

Intrebat dacă atmosfera ostilă nu l-a descurajat să aleagă crucea preoției, părintele Boian a răspuns că nu s-ar fi dus la Teologie „dacă tata ar fi insistat, dar a avut ințelepciunea să-mi spună doar că mă susține in orice voi alege. Și atunci am ales calea asta.”

„Tata mi-a fost model, a fost cumva intruchiparea unui indemn care mă călăuzește dintotdeauna: Slujind lui Dumnezeu, slujim oamenilor, care e și titlul unei cărți a părintelui Vasile Coman, de la Oradea”, a mai precizat preotul Boian.

Slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor a insemnat inclusiv salvarea mai multor biserici de la demolare, iși amintește părintele: „Acolo a lucrat mult, a salvat biserici ce urmau să fie dăramate”. Protopopului Boian i se datorează salvarea unei foste biserici greco-catolice din Miercurea Ciuc, pe care comuniștii ar fi vrut să o demoleze sub pretextul că niciodată nu s-ar fi slujit in ea.

Dand dovadă de tenacitate, părintele a reușit să demonstreze că există documente scrise care atestă oficierea serviciului liturgic din lăcașul de cult: „O povestire din cartea lui Sadoveanu ‹Valea Frumoasei› dă mărturie, insă, de preotul Isidor Vlad, care a slujit acolo, și care a și murit in acea biserică, in timpul unei slujbe. Necrologul părintelui a fost una dintre mărturiile de care tatăl meu s-a folosit ca să salveze biserica de la demolare”.

Pentru tot ceea ce a realizat in calitate de slujitor al Sfantului Altar, Protopopul Ioan Boian a fost distins de ierarhii cu care a colaborat, una dintre cele mai de seamă distincţii fiind „Crucea Patriarhală”, acordată personal de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, in anul 2000.

Foto credit: Ziarul Lumina


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 60

Id: 81532

Data: Jul 27, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).