Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane este „o zi a recunoștinței, conștientizării și memoriei”, a transmis sâmbătă Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul într-un mesaj prin care le cere tuturor să fie mai prezenți, mai atenți la ceea ce i se întâmplă aproapelui. „Suntem toți responsabili”, scrie el.
„Biserica sprijină, prin cuvânt, acțiune și rugăciune, lupta împotriva traficului de ființe umane și împotriva oricărei lucrări de denigrare, negare sau violentare a demnității umane. O facem în virtutea mandatului primit de la Dumnezeu, Izvorul Vieții”, afirmă Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
El amintește că fiecare persoană umană este creată după chipul lui Dumnezeu, ceea ce îi conferă o valoare inestimabilă: „Cinstim și prețuim pe om pentru că mai întâi Dumnezeu l-a cinstit și l-a prețuit, până într-acolo încât El, Dumnezeu, S-a făcut ca unul dintre oameni, pentru ca pe om să-l ridice mai presus chiar de umanitate”.
Un atac la planul lui Dumnezeu pentru fiecare persoană
Din această perspectivă, „orice atentat la onoarea, la integritatea și la libertatea ființei umane este un atac împotriva planului lui Dumnezeu cu omul, este o «răzvrătire» împotriva lui Dumnezeu”, adaugă el, subliniind că fiecare persoană umană are un destin veșnic și unic.
Astfel, cei care „luptă pentru apărarea drepturilor și libertății persoanei umane” sunt „protectori ai demnității ființei umane, sunt colaboratori cu Dumnezeu, împreună-lucrători cu El, susținători ai planului veșnic al lui Dumnezeu de îndumnezeire a omului”, continuă Preasfințitul Părinte Damaschin.
Sclavia trupurilor și sclavia minții
„Adresăm astăzi gând de gratitudine tuturor celor implicați în stoparea traficului de ființe umane, dar, deopotrivă, tuturor celor care sunt vigilenți și se opun și altor forme de sclavie modernă; e abominabil să fie exploatat trupul, dar e la fel de gravă sclavia în care poate fi adus spiritul uman, prin minciună, manipulare sau exploatare emoțională”, scrie el.
Ziua Europeană a Luptei Împotriva Traficului de Persoane ne pune înainte nevoia de conștientizare a fragilității noastre și a nevoii de a rămâne cu mintea trează într-o lume care acceptă ea însăși sclavia patimilor și a ideilor strâmbe izvorâte din acestea.
De aceea, ierarhul precizează: „Să conștientizăm valoarea persoanei umane și cât de fragilă este ea în fața pericolelor de tot felul, de la epidemii la ideologii, în fața greutăților vieții, dar și a dorinței nestăvilite de putere, influență sau avere a mai-marilor lumii, în fața forțelor naturii și a nu mai puțin periculoaselor schimbări de mentalitate din post-modernitate”.
Luptăm cu flagelul prin vigilență și rugăciune
Lupta nu se face doar la nivel de politici publice, ci și în comunitate: „Omul vulnerabil de lângă tine este prioritatea care te privește aici și acum. De aceea, un singur suflet salvat din orice fel de flagel care atentează la ființa umană este o reușită și merită tot sacrificiul”, notează ierarhul.
Rugăciunea și rememorarea sunt două arme puternice, adaugă el: „Este o zi în care suntem chemați să nu uităm. Să nu uităm de toate etapele omenirii în care sclavia, de orice fel ar fi fost ea, a fost nu numai acceptată, dar și încurajată. Suntem datori să cinstim memoria tuturor victimelor care nu au putut fi salvate din orice fel de formă de exploatare, cu atât mai mult cea încă atât de prezentă în civilizatul și civilizatorul veac al XXI-lea”.
„Prețuim, de asemenea, astăzi, memoria celor care au muncit, au scris, au răzbit ori s-au rugat, pentru ca persoana umană să-și păstreze demnitatea și sfințenia”, continuă el.
În final, Preasfințitul Părinte Damaschin îi invită pe credincioși să-și asume lipsa de trezvie care, în unele cazuri, poate distruge vieți: „Se cuvine să ne cerem iertare pentru vinovăția de a nu fi făcut mai mult pentru aceasta, din ignoranță, din comoditate, din neglijență. Suntem responsabili, fiecare în parte, dar și împreună: familie, comunitate locală, școală, neam, Biserică”.
„Orice formă de amnezie în această direcție va duce la revigorarea, mai devreme sau mai târziu, a uneia sau alteia dintre formele de criminalitate împotriva umanității”, avertizează Preasfințitul Părinte Damaschin.
Duminică, în toate bisericile și mănăstirile din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au avut loc acțiuni de informare și conștientizare cu privire la flagelul traficului de persoane.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Sectorul Teologic-Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au organizat sâmbătă, în parteneriat cu Centrul Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, un webinar despre traficul de Persoane.
Vezi și:
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 264
Id: 71623
Data: Oct 18, 2020
Imagine:
Duminică, de la ora 20:30, este difuzată la Trinitas TV prima ediție a unei noi emisiuni săptămânale, „Artă și patrimoniu”, dedicată monumentelor UNESCO din România.
Fiecare din cele 48 de episoade ale emisiunii va avea 25 de minute și va prezenta câte un monument .....
Data: Oct 18, 2020
Patriarhul Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale de la București. În omilia sa, el a prezentat învățăturile din Evanghelia învierii fiului văduvei din Nain: cei îndurerați de pierderea celor dragi au nevoie să le fim .....
Data: Oct 18, 2020
Grupul de Experți pentru Acțiunea împotriva Traficului de Persoane (GRETA) al Consiliului Europei a publicat vineri o
Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii își serbează onomastica în ziua pomenirii Sf. Cuv. Mărturisitor Visarion. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Preasfinţiei .....
Data: Oct 21, 2020
În ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, care a avut loc la Deva, s-a decis ca cinci schituri transilvănene să fie ridicate la .....
Data: Oct 21, 2020
Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a resfințit duminică biserica din satul Viișoara (fost Jevreni) – Bacău. Biserica deține un veșmânt al Sfântului Gherasim din Chefalonia și îl cinstește pe .....
Data: Oct 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Te Deum Laudamus - Troparul Ortodoxiei
Te Deum Laudamus - Doamne , Buzele mele - Sabin Dragoi
Te Deum Laudamus - Crezul
Te Deum Laudamus - Innoieste-Te Noule Ierusalime
Te Deum Laudamus - Heruvic - Dragos Alexandrescu
Te Deum Laudamus - Cuvinese cu adevarat
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).