PS Ieronim Sinaitul a slujit la hramul ctitoriei Patriarhului Justinian: Biserica Sf. Parascheva – Mihai Bravu

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a liturghisit luni la hramul bisericii Sf. Parascheva – Mihai Bravu din Capitală.

Lăcaşul de cult a fost ctitorit de Patriarhul Justinian Marina, piatra de temelie fiind aşezat în 1948. Biserica a fost sfinţită în anul 1974.

Omilia Părintelui Episcop Ieronim a evidenţiat viaţa sfântă a cuvioasei din satul Epivata.

Sfânta Parascheva, a spus ierarhul, s-a însoţit „cu harul Preasfântului Duh care sălăşluia în sufletul său”, dar şi cu „toate virtuţile cele frumoase pentru care mulţi sfinţi se nevoiseră ani şi ani să le dobândească”.

Părintele episcop a reamintit minunea prin care moaştele Sfintei Parascheva au fost descoperite.

„Trupul ei a fost coborât după rânduială şi dăruit pământului însă nu a fost ca el să rămână tăinuit”.

„La o vreme întâmplându-se pe mare o furtună şi ajungând la mal un marinar care se înecase, sătenii l-au îngropat, însă locul de îngropare a acestui om care se vede că va fi avut o viaţă păcătoasă era undeva în proximitatea mormântului Sfintei Parascheva”.

Printr-o minune, sfânta s-a arătat administratorului acelui cimitir, dar şi unei credincioase şi le-a spus să îl dezgroape pe acel marinar „să ia acel trup păcătos şi să îl ducă departe de al ei”.

„Omul acela care avea în grijă cimitirul şi o altă credincioasă au spus preotului, ierarhului locului şi săpând acolo au găsit-o pe această împărăteasă (pe Sf. Paraschva – n.r.) întreagă, neputrzită şi cu moaşte foarte frumos mirositoare”, a precizat ierarhul.

În anul 1235, moaştele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor şi bulgarilor (1218-1241), şi au fost aşezate la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost mutate la Belgrad şi în 1521 au fost duse la Constantinopol.

În anul 1641 domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) le-a adus din Constantinopol la Iaşi, în Moldova, la Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi.

Sfintele moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Astăzi, moaştele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 250

Id: 68162

Data: Oct 15, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).