PS Ignatie despre noblețe: Este una dintre trăsăturile omului credincios

„A fi plin de noblețe este una dintre trăsăturile omului credincios, ale aceluia care vine la biserică”, a spus duminică Episcopul Ignatie al Hușilor la biserica Parohiei Corbu din județul Vaslui.

Preasfințitul Părinte Ignatie a explicat Evanghelia despre vindecarea slugii sutașului, evidențiind noblețea de care a dat dovadă soldatul roman.

„Ne putem da seama de sănătatea morală și spirituală a societății in funcție de cat folosim in limbajul nostru anumite cuvinte. Pe de o parte, există o inflație de folosire a anumitor cuvinte, dovadă că și-au pierdut conținutul și nu le mai resimțim cu adevărat semnificația; iar pe de altă parte, pur și simplu, anumite cuvinte au dispărut, cu desăvarșire, din vocabularul nostru”, a explicat ierarhul.

„Unul din cuvintele pe care nu il mai auzim rostit de către cei din jurul nostru, și nu-l mai vedem pe buzele lor, este cuvantul noblețe – starea de aristocrație spirituală, interioară”.

Episcopul Hușilor l-a oferit exemplu pe sutașul din evanghelie „care a dat dovadă de foarte multă noblețe in raport cu Domnul Hristos sau, mai exact, in momentul in care și-a manifestat credința față de Iisus”.

„Acesta se apropie de Domnul Hristos și-L roagă, Il imploră să facă o minune cu unul dintre sclavii săi, care era grav bolnav. In generozitatea Sa, Hristos ii răspunde cu promptitudine solicitării acestuia: il voi vindeca, vin la tine și-l voi vindeca”.

„Cu alte cuvinte, Domnul Hristos a ținut cont de sensibilitatea aparte și de gingășia sufletului acestui om care il prețuia pe cel care ii era slugă in casa sa. Am spune că era ceva mai mult decat atat: sluga nu era tratată ca un om care nu merită atenție, dimpotrivă, se bucura de o cinste deosebită. Dovada acestui fapt este că s-a gandit să meargă la Iisus Hristos, despre Care a auzit că vindecă și că face minuni, cerandu-I să facă ceva ca să-i tămăduiască sluga”, a adăugat Preasfinția Sa.

Centurionul il roagă pe Mantuitorul Hristos să ii vindece slujitorul prin cuvant, fără să intre in casa sa, deoarece se considera nevrednic de această vizită.

„Manifestarea credinței centurionului se vede, cu precădere, prin noblețe, prin foarte multă discreție. Dacă am fi fost noi in locul lui, probabil că am fi insistat ca Domnul Hristos să vină in casa noastră, să primim binecuvantarea Lui, să ne bucurăm de prezența Lui”.

Oamenii se schimbă cand sunt iubiți

Preasfințitul Părinte Ignatie a subliniat că oamenii au capacitatea de a schimba ceva in viața lor atunci cand sunt ințeleși și iubiți, iar nu cand sunt forțați.

„Centurionul a dat dovadă de atata noblețe reflectată atat in atitudinea pe care a avut-o față de sluga sa, o atitudine plină de atenție, de sensibilitate, de grijă, cat și in atitudinea față de Domnul Hristos, Căruia I-a spus: eu am incredere in cuvantul Tău, nu e nevoie să vii in casa mea, eu cred in autoritatea dumnezeiască a ceea ce vei spune Tu. Acest centurion a preluat din noblețea și frumusețea dumnezeiască a lui Hristos. Și așa ar trebui, fiecare dintre cei care mergem la biserică sau suntem creștini”, a indemnat ierarhul.

„Este greu să te comporți astfel intr-o lume arogantă, in care, cu atata ușurință, ne jignim, căutăm să calomniem, să murdărim identitatea cuiva – facem chiar o preocupare obsesivă din acest lucru. E greu să te păstrezi normal – iertați-mi expresia – intr-o lume care a luat-o razna”.

Episcopul Hușilor a atras atenția: „De multe ori ne lăsăm și noi duși de vifornița aceasta a unei atitudini prin care noi ne-am pierdut respectul unul față de altul. Nu mai avem capacitatea să acceptăm că celălalt poate să aibă o opinie separată de a noastră și că, dacă vrem să-i impărtășim ceea ce credem și, intr-un fel, să-l sensibilizăm, nicidecum să-l convingem, trebuie să o facem delicat, cu foarte multă dragoste”.

„Să știți că noi oamenii ne schimbăm cand suntem iubiți. Devenim altfel atunci cand suntem ințeleși și acceptați. Dacă o facem brutal, violent, prin cuvinte care rănesc, noi nu vom putea schimba nimic, pentru că reacționăm și ne apărăm și incercăm să ne autoimunizăm in fața valului de ură și calomnie ce se indreaptă inspre noi”.

„Să ne invrednicească Domnul, să fim oameni delicați, plini de noblețe, mai ales atunci cand avem pe buzele noastre, in inima noastră, numele lui Iisus Hristos, cand vorbim despre El, cand ne inchinăm icoanelor”, a concluzionat Episcopul Hușilor.

Foto credit: Episcopia Hușilor


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 56

Id: 81508

Data: Jul 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).