PS Iustin de Ziua Portului Tradițional: Imbrăcarea portului popular este moștenire și datorie sfantă

„Să ne purtăm cu multă demnitate și mandrie nepăcătoasă portul nostru popular maramureșean care este unic, frumos și nobil”, a transmis Episcopul Maramureșului și Sătmarului duminică, de Ziua Națională a Portului Tradițional din Romania.

„Costumul popular are un mare grad de sacralitate datorat modului in care se confecționează, prin muncă și genialitatea mamelor și bunicelor. Ele se roagă, doinesc și cantă in timp ce torc, țes, brodează și creează fiecare exemplar in parte.”

„Astfel, costumul care rezultă in urma acestui adevărat act artistic este asemănător veșmintelor sfințite ale slujitorilor Bisericii lui Hristos”, a adăugat ierarhul in mesajul publicat pe pagina de Facebook a eparhiei.

„Purtat in duminici și sărbători la Sfanta Liturghie și la toate evenimentele importante ale comunității, constituie parte a identității maramureșeanului, care, inveșmantat in acest costum, devine un om nobil.”

„Fiecare zonă etnofolclorică are un specific al său in ceea ce privește portul popular, incat reginele și principesele Romaniei erau fericite să imbrace straiele frumoase și valoroase ale romancelor”, a amintit Preasfințitul Părinte Iustin.

„Este o datorie tot atat de sfantă păstrarea și imbrăcarea portului precum cea a păstrării credinței ortodoxe strămoșești. Ceea ce este credința pentru suflet, ca haină a păstrării cu fidelitate a credinței strămoșești, este costumul popular pentru trup, inveșmantandu-l și dăruindu-i unicitate și noblețe.”

„Să iubim fără măsură, să păstrăm cu sfințenie și să promovăm și să purtăm cu mandrie sfantă portul nostru popular din generație in generație și să-l lăsăm moștenire celor ce vin după noi ca o comoară unică și inestimabilă! Credința, limba, portul, neamul și pămantul strămoșesc sunt moștenire sacră și nu se abandonează, nu se instrăinează și nu se vand niciodată!” a incheiat ierarhul.


Ziua Națională a Portului Tradițional din Romania a fost instituită prin Legea 102 din 2015 și este sărbătorită in cea de-a doua duminică a lunii mai.

Portul popular romanesc datează din secolele IX-X, dar mărturii mult mai numeroase există din secolul al XIV-lea.

Cea mai veche reprezentare a portului autentic romanesc se găsește in Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada intre Regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, și voievodul muntean Basarab I, unde este reprezentat portul autentic al bărbaților, cu cămăși lungi, stranse la mijloc cu brau sau centură, ițari, opinci și căciuli din bucăți de piele de oaie pe cap.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 384

Id: 78277

Data: May 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).