Episcopul Caransebeșului a oficiat marți o slujbă de Te Deum și una de pomenire pentru silvicultorii din județul Caraș-Severin. Oficiind într-o biserică ctitorită de un silvicultor, ierarhul a chemat la rugăciune și acțiune pentru protejarea mediului. „Asistăm la fenomene extreme și în țara noastră pentru că există un dezechilibru natural provocat de mâna omului”, a spus el.
Preasfințitul Părinte Lucian a slujit la Capela Episcopală „Sf. Lucia Romana” din Vărădia după liturghia de hram oficiată de Părintele Paroh Cosmin Oltean și Părintele Fanurie Jugariu, Starețul Schitului Vărădia. Au participat silvicultori, credincioși și Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului, care a dat răspunsurile la strană.
„Credem că această întâlnire sau reuniune a silvicultorilor din județul Caraș-Severin și nu numai este binevenită, mai ales pentru că trăim vremuri complicate. Pădurea românească a suferit și suferă foarte mult în ultima perioadă. Apele române sunt poluate”, a spus părintele episcop.
Ierarhul a transmis un mesaj tuturor celor responsabili de mediul înconjurător din România, dar și fiecărui credincios.
„Cred că lucrătorii din silvicultură și toți responsabilii cu mediul înconjurător din țara noastră trebuie să-și dea mâna măcar în ceasul al unsprezecelea pentru ca tot ceea ce ne înconjoară, creația lui Dumnezeu, să redevină curată și așa cum a fost după Creație”, a afirmat el.
„Dumnezeu să le dăruiască tuturor multă sănătate, întru toate bună sporire și, împreună, să avem grijă de mediul înconjurător, de creația lui Dumnezeu. Suntem datori să ne rugăm mai mult, dar și să acționăm, pentru ca mediul înconjurător, pădurile, câmpiile, apele din România să fie curate, protejate și ocrotite”, a continuat episcopul.
„Dumnezeu să ne dăruiască tuturor minte luminată, suflet curat și putere de muncă, astfel încât, într-un timp scurt, să putem face ceva pentru mediul înconjurător și pentru tot ceea ce ne înconjoară, pentru o viață mai curată, pentru o revenire la normalitate din toate punctele de vedere”, a mai spus el.
Biserica „Sfânta Muceniță Lucia din Roma” a fost ctitorită de inginerul silvicultor Gheorghe Cahniță în semn de recunoștință față de Dumnezeu pentru „catedrala naturală” a pădurilor.
Biserica face parte din Complexul Arcidava de pe Dealul Chiliilor din Vărădia, unde sunt organizate taberele de creație ale Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Foto credit: Episcopia Caransebeșului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 261
Id: 74098
Data: Jul 7, 2021
Imagine:
Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor caută „ocrotitori” pentru elevi și studenți din familii numeroase, cu rezultate foarte bune la învățătură, dar posibilități materiale reduse.
Pro Vita Iași a găsit până acum peste 50 de donatori care și-au arătat .....
Data: Jul 7, 2021
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost sărbătorit duminică la Montreuil, în regiunea pariziană, unde ocrotește o biserică în construcție. Părintele Mitropolit Iosif a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit lucrările de construcție.
Ierarhul le-a vorbit credincioșilor .....
Data: Jul 7, 2021
Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Filioara, județul Neamț a găzduit, în perioada 27-29 iunie, a XIX-a ediție a Taberei de Creație „Dăruind vei dobândi”. Tabăra a primit în a doua zi vizita copiilor din Palanca, un sat de dincolo de Prut. ASCOR Iași s-a implicat în .....
Data: Jul 7, 2021
„Teologie Ortodoxă și Misiune Creștină” este titlul unui program de studii masterale în pregătire la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. Absolvenții vor primi titlul de Master în Teologie. Programul ar putea debuta chiar anul acesta.
Data: Jul 7, 2021
Mai multe asociații din Vrancea au organizat sâmbătă un eveniment religios-cultural la monumentul închinat Sfântului Ștefan cel Mare pe .....
Data: Jul 7, 2021
Expoziția „Chipuri din temnița Aiudului. Memoria iconică a închisorilor comuniste” a fost vernisată marți la .....
Data: Jul 7, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Ioanichie Balan - Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Sfintii Imparati Constantin si Elena 1997
Pr Ioanichie Balan - Intampinarea Domnului 1997
Pr Ioanichie Balan - Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Pogorarea Sfantului Duh 1999
Pr Ioanichie Balan - Intrarea Domnului in Ierusalim 1997
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).