PS Macarie la Oslo: Mare in ochii lui Dumnezeu nu este cel ce se crede mare in ochii oamenilor

Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat duminică, 13 februarie, Sfânta Liturghie la Parohia „Învierea Domnului” din orașul Oslo, Norvegia. „Mare în ochii lui Dumnezeu nu este cel ce se crede mare în ochii oamenilor”, a spus ierarhul în cuvântul rostit.

Episcopul ortodox român al Europei de Nord le-a vorbit credincioșilor despre Pilda Vameșului și a Fariseului, și a explicat faptul că rugăciunea neînsoțită de smerenie și pocăință nu este îndeajuns.

„Parabola evanghelică care s-a citit în această duminică la începutul perioadei liturgice a Triodului, se referă la cei doi oameni, vameșul și fariseul, care au urcat să se roage la Templu. Acești doi bărbați, fariseul și vameșul, au urcat fiindcă întotdeauna când ne apropiem de Dumnezeu trebuie să urcăm din treaptă în treaptă și să ajungem până la nepătimire, la unirea cu Dumnezeu”.

„Ei proveneau din categorii sociale diferite, fariseul aparținea unei lucrări religioase puritane, a celor care respectau cu foarte multă acribie, uneori chiar cu fanatism, prescripțiile legii mozaice, iar vameșul, asemenea lui Zaheu și Levi, pe care i-am pomenit în duminicile trecute, aparținea acestei categorii de colectori de taxe, foarte corupți, păcătoși notorii din rândul iudeilor. Așadar, un om în aparență virtuos și un altul în aparență virtuos”, a adăugat Părintele Episcop.

Rugăciunea fariseului: „Dumnezeule îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni”

„Fariseului îi lipsea smerenia, iar acest păcătos notoriu, vameșul, avea această virtute. Cu toate că era păcătos, se vedea înaintea Domnului așa cum era el, în starea lui de neputință și nici măcar nu își ridica ochii de la pământ, nu avea curajul să privească spre cer”.

„Cunoscându-L pe Dumnezeu ca a toate văzătorul nu îndrăznea în umilința sa, în pocăința sa, în necurăția vieții sale să-și ridice ochii. Am putea spune și mai direct că îi era rușine să-și ridice ochii către cer”, a subliniat ierarhul.

„Iubite frate și iubită soră, vedem că mare în ochii lui Dumnezeu nu este cel ce se crede mare în ochii oamenilor, așa cum se credea fariseul din parabola evanghelică. Mare în ochii lui Dumnezeu este cel care se smerește, este cel care își vede propriile sale păcate. După cum spun Sfinții Părinți că cel care își vede propriile sale păcate este mai mare decât cel care înviază morții, fiindcă se smerește”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Macarie.

La final, ierarhul a rostit rugăciunea Sfinților Acvila și Priscila, ucenicii Sfântului Apostol Pavel, pentru întărirea înțelegerii în familie și i-a binecuvântat pe cei prezenți.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).