PS Nichifor Botoșăneanul, prezent la lansarea volumului despre istoria bisericii monument istoric din Cilibiu

Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a participat marți la lansarea volumului monografic dedicat bisericii din localitatea ieșeană Cilibiu. Lăcașul de cult datează din 1760.

„Suntem chemați și noi să ne ințelegem această moștenire, să o imbogățim și să o transmitem mai departe”, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„O carte inseamnă preluarea acestei moșteniri și ne responsabilizează să o ducem mai departe. Tot astfel și această carte ne cheamă să ințelegem, in această biserică, truda și crezul celor care au zidit-o. Frumusețea și bogăția cu care au făcut-o arată că omul poate atunci cand vrea să facă pentru Dumnezeu, poate face lucruri mari, și prin aceste lucruri mari primim bucurie”, a adăugat Preasfinția Sa.

Potrivit autorului, biserica din Cilibiu prezintă anumite particularități arhitecturale nespecifice sau rar intalnite in zona Moldovei, fapt care l-a intrigat in demersul de cercetare al lucrării. De asemenea, volumul prezintă și date despre ctitorul lăcașului de cult, care pană la momentul cercetării era necunoscut.

Intitulat „Biserica din satul Cilibiu. Un monument redescoperit”, volumul a fost scris de Silviu Văcaru, cercetător in cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Romane – filiala Iași.

Coperta Volumului „Biserica din satul Cilibiu. Un monument redescoperit”. Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

„Am aflat cine este ctitorul, nu se știa cine este ctitorul și asta ne-a mulțumit pe noi, ca cercetători, pentru că putem să redăm acestei biserici inceputurile ei, neștiindu-se pană acum cine a fost ctitorul”, a spus autorul Silviu Văcaru.

„Este o biserică care ne-a atras atenția prin noutatea construcției, este un stil baroc tarziu, venit pe filieră constantinopolitană, care in special este caracterizat prin impărțirea intre naos și pronaos prin doi pilaștri care sunt suprapuși pe un postament pătrat”.

„Am incercat să facem o istorie a bisericii de la inceputuri pană in zilele noastre, pentru că această biserică a avut o soartă foarte crudă, in timpul războiului a fost bombardată, s-a distrus acoperișul, a fost spartă cupola de pe pronaos, iar o parte din ziduri au fost distruse de bombardamentele din luna august 1944”, a adăugat autorul.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul i-a oferit din partea Inaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Crucea „Sfantul Ierarh Dosoftei” cercetătorului Silviu Văcaru.

Festivitatea s-a incheiat cu un recital de muzică psaltică, susținut de elevii Seminarului Teologic „Sfantul Vasile cel Mare” din Iași.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 127

Id: 80544

Data: Mar 15, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).