PS Paisie Sinaitul, la hramul Mănăstirii Ghighiu: Maica Domnului simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat vineri Sfanta Liturghie la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, cu ocazia Izvorului Tămăduirii, hramul așezămantului monahal. In aceeași zi este cinstită și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca de la Ghighiu.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a explicat că „in icoana ortodoxă a Răstignirii Mantuitorului Iisus Hristos, Maica Domnului este reprezentată sub coasta Mantuitorului, de unde curge sange şi apă, cele două elemente euharistice. Sangele – simbolizează Sfanta Impărtășanie iar Apa – simbolizează Botezul. Doar prin aceste două Sfinte Taine noi devenim fii ai Bisericii”.

Maica Domnului este simbolul sau icoana Bisericii.

„In Vinerea Izvorului Tămăduirii, Maica Domnului simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu. Ea este, acum, imaginea Bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al lui Hristos. De aceea, Fecioara Maria este cinstită intr-un mod deosebit, ca cea care face minuni prin mijlocirea şi rugăciunile ei fiind numită Izvor al Tămăduirii sau Izvorul dătător de viaţă. Intrucat ea a născut pe Hristos Dumnezeu, Care este Izvorul vieții”, a subliniat Preasfinția Sa.

Ierarhul a amintit că in această zi se face slujba de sfințire a apei. „Agheasma din Vinerea Luminată este purtătoare de har. Ne aduce binecuvantare, sfințenie şi putere. Agheasma sau Izvorul de astăzi, prin mijlocirea Maicii Domnului, aduce viaţă nouă tuturor. Şi precum Mantuitorul Hristos a inviat din morţi, cu moartea pe moarte călcand, prin această apă sfințită ni se dă puterea de a lupta impotriva ispitelor, puterea de a lupta impotriva diavolului şi puterea de a fi biruitori in lupta cu păcatul”.

Mănăstirea Ghighiu

La hramul Mănăstirii Ghighiu au participat sute de pelerini. Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul le-a vorbit acestora despre hramul așezămantului monahal.

„Intre zidurile acestei mănăstiri binecuvantate de peste două secole, aflăm prețioase valori de artă și credință, celebre sau mai puțin cunoscute, care cheamă pe toți credincioșii să le descopere frumusețea, tainele și puterea”.

Biserica mare a mănăstirii a trecut printr-un amplu proces de restaurarea și a fost resfințită in anul 2022 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Cel mai de preț odor al Mănăstirii Ghighiu il reprezintă fără indoială, icoana mare, făcătoare de minuni, a Maicii Domnului cu Pruncul, numită Siriaca. Cinstită printr-o sărbătoare specială, instituită de Sf. Sinod al Bisericii noastre in anul 2018, icoana a primit aceeași zi de prăznuire cu marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii”, a subliniat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a spus că „alegerea zilei de prăznuire a icoanei Maicii Domnului Siriaca in aceași zi de prăznuire cu hramul mănăstirii nu a fost făcută intamplător”.

„Hotărarea se datorează faptului că in incinta mănăstirii Ghighiu se află un izvor tămăduitor, descoperit cu sute de ani inainte, care a stat la baza inființării mănăstirii și la fixarea hramului istoric; un izvor cunoscut și in vechime și in prezent pentru binefacerile lucrate de Maica Domnului, incat se crede că icoana Născătoarei de Dumnezeu a dorit ea insăși, in chip minunat, să vină aici. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, s-a dovedit a fi una dintre cele mai iubite și grabnic ajutătoare icoane, pentru toți credincioșii care se roagă și se inchină ei cu credință”.

Episcopul vicar patriarhal a incheiat predica cu indemnul: „Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca şi noi să o cinstim pe Maica Domnului după cuviință, aşa cum au făcut-o de-a lungul timpului toţi cei care au primit ajutorul şi binecuvantarea celei grabnic ajutătoare”.

La hramul Mănăstirii Ghighiu au fot duse moaștele Sfantului Ierarh Nicolae de la Biserica „Sfantul M. Mc. Gheorghe” – Nou din Capitală.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 109

Id: 80974

Data: May 11, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).