Predica rostită marți de PS Timotei Prahoveanul de la altarul exterior al Catedralei Patriarhale a reprezentat o incursiune în viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel însoțită de caracteristicile spirituale deosebite ale celor doi corifei.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit mai întâi despre Sfântul Apostol Petru. Pe Sf. Petru l-a caracterizat drept un om simplu, pescar, dar care a simțit imediat dumnezeirea lui Hristos și l-a urmat în cele mai importante momente ale vieții Sale pământești.
Ierarhul a subliniat mai ales smerenia Sf. Petru, apoi a amintit momentul lepădării de Hristos, pocăința și reașezarea Sa în rândul apostolilor. A mai spus că în urma predicii apostolului de la Cincizecime s-au botezat primii 3000 de creștini.
„Sfântul Petru a avut o activitate jertfelnică”, a spus PS Timotei amintind că el a fost printre primii care au fugit la mormânt. „Dar și mai târziu, curajul lui și înțelepciunea cuvintelor aveau să aducă la credința Mântuitorului Hristos pe foarte mulți oameni”.
Partea a doua a predicii a dedicat-o Sfântului Pavel, care a devenit din persecutor al primilor creștini „cel mai înflăcărat Apostol”. PS Timotei a amintit că Saul studiase Legea Veche la școala din Ierusalim și a evocat momentul convertirii, apoi călătoriile misionare și uriașa sa activitate.
Pentru a ilustra activitatea Sfântului Pavel, ierarhul a utilizat cuvintele lui Petre Țuțea care spunea că acest apostol este „mare cât Mediterana”. „Adică necuprins prin ideile, prin cuvintele și prin activitatea pe care a desfășurat-o”, a detaliat PS Timotei Prahoveanul.
La final, părintele episcop vicar a evocat martiriul celor doi apostoli.
„Într-o Romă păgână care lupta împotriva cuvintelor Mântuitorului, într-o vreme în care creștinii erau unși cu rășini și cu smoală și li se dădea foc în grădinile imperiale, Petru și Pavel au mărturisit împreună pentru Mântuitorul Hristos într-o zi de 29 iunie, anul 67” (sau anul 68, după alte opinii).
”Au avut și puncte de vedere diferite
Un detaliu semnalat de PS Timotei în predică a fost acela că cei doi corifei ai apostolilor „au avut și puncte diferite”. El s-a referit la disputa privind circumciderea celor care se converteau la creștinism.
„Sfântul Pavel i-a atras atenția mai vârstnicului și mai cunoscutului apostol al Domnului, Petru. Dar în cele din urmă râvna lor se îndrepta către vestirea Evangheliei, iar icoana îi reprezintă îmbrățișați pentru a arăta mesajul comun al celor doi corifei ai apostolilor”.
Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.
Urmărește predica integrală:
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 267
Id: 74038
Data: Jun 30, 2021
Imagine:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat miercuri, cu prilejul Zilei Mondiale a Reţelelor de Socializare, un mesaj despre comunicarea responsabilă în contextul provocărilor lumii contemporane.
Mesajul integral:
.....
Data: Jun 30, 2021
Mitropolitul Teofan a sfințit marți după-amiază Capela „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din cadrul Aeroportului Internațional Iași.
La eveniment au participat autorități locale, conducerea și angajații aeroportului.
Mănăstirea Solca a fost închisă de Imperiul Habsburgic în 29 aprilie 1785. Dintre cei 17 călugări care se aflau în momentul închiderii, unul singur, foarte în vârstă, a fost lăsat să rămână. Biserica a devenit parohială, iar clădirile și spațiile mănăstirii au fost utilizate .....
Data: Jun 30, 2021
O serie de evenimente aniversare începe joi la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care împlinește 15 ani de existență.
Manifestările încep joi, la ora 13:30, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Părintele Consilier .....
Data: Jun 30, 2021
Cinci ierarhi au slujit la hramul Catedralei din Huși, marți, 29 iunie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Împreună cu PS .....
Data: Jun 30, 2021
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt doi oameni diferiţi, chemaţi de Iisus Hristos să vestească aceeaşi Evanghelie a iubirii milostive şi a mântuirii lumii.
I. Sfântul Petru se numea Simon înainte de a se fi întâlnit cu Iisus Cel ce i-a schimbat numele în .....
Data: Jun 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Ioanichie Balan - Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Sfintii Imparati Constantin si Elena 1997
Pr Ioanichie Balan - Intampinarea Domnului 1997
Pr Ioanichie Balan - Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Pogorarea Sfantului Duh 1999
Pr Ioanichie Balan - Intrarea Domnului in Ierusalim 1997
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).