Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.
În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între evenimentele prin care trecea poporul român atunci și sărbătorile religioase din acele zile.
PS Timotei a amintit că în data de 22 decembrie este cinstită, alături de Sf. Petru Movilă, Sfânta Anastasia, muceniță care a trăit la Roma spre finalul perioadei de persecuție ce a zdruncinat Biserica primară. Această femeie nobilă a fost nevoită să se căsătorească cu un demnitar care nu îl cinstea pe Dumnezeu.
„La sfatul duhovnicului ei, bătrânul Hristogon, Anastasia mergea adeseori în temniță și îi ajuta pe cei care peste puține zile aveau să mărturisească în fața oamenilor credința lor în Hristos. Sinaxarul ne spune că le pansa rănile, le ducea hrană, petrecea cu ei și îi îmbărbăta ca nu cumva să se lepede de credință”, a evocat PS Timotei.
„În chip tainic, această sfântă care a oblojit rănile creştinilor aflați în temniţă a adus multă mângâiere şi creştinilor din România: Într‑o zi de pomenire a ei, în ziua de 22 decembrie 1989, pentru prima dată după 40 de ani şi mai bine, posturile de radio şi postul de televiziune au vorbit despre Dumnezeu. Sfânta Anastasia, al cărei nume înseamnă în limba greacă ‹înviere› a adus din nou speranţă pentru un nou început poporului român”.
„De aceea, ziua de 22 decembrie și zilele care au urmat pot fi considerate și zile de Înviere, după cum ne și tâlcuiesc Părinții Bisericii care spun că sărbătoarea Nașterii Domnului și sărbătoarea Învierii sunt de fapt aceeași sărbătoare și bucurie a Bisericii”.
„Peștera din Betleem prefigura sau anunța Mormântul Mântuitorului, iar scutecele în care Pruncul a fost înfășat erau, de fapt, giulgiurile care L-au înfășurat înainte de a fi așezat în mormânt”, a explicat Preasfinția Sa.
„Așadar, Sfânta Anastasia a adus bucurie creştinilor din Roma în urmă cu 1.700 de ani, dar a adus mângâiere şi alinare multor oameni care suferiseră în timpul regimului comunist”, amintind: nedreptăți, cenzură, atitudine ostilă mai ales față de Pruncul Mântuitor a cărui naștere nu era niciodată cinstită, mănăstiri închise, biserici dărâmate, familii de intelectuali și de clerici așezate la marginea societății.
La finalul cuvântului, ierarhul a reamintit că cea mai înaltă formă de cinstire a eroilor este rugăciunea.
Vezi galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 274
Id: 75716
Data: Dec 22, 2021
Imagine:
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri la Reședința Patriarhală de un grup de tineri beneficiari ai Asociației Down Plus din București. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe tinerii cu Sindrom Down și le-a spus că au sporit bucuria prin prezența lor pe Dealul .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri seară de Grupul Psaltic Filomelos de la biserica din Borzești, ctitorie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Preafericirea Sa le-a vorbit colindătorilor despre semnificația zicalei „dar din dar se face raiul”.
„Ați .....
Data: Dec 22, 2021
Pentru respectarea normelor sanitare recomandate de către autorități, accesul în interiorul Catedralei Patriarhale va fi restricționat la un număr maximum de 70 persoane.
În Catedrala Patriarhală din București, slujbele de Crăciun și Anul Nou vor fi oficiate conform .....
Data: Dec 23, 2021
Patruzeci şi trei de coruri, grupuri vocal-instrumentale și ansambluri artistice au colindat în cele patru concerte organizate în cadrul proiectului caritabil „Un Crăciun pentru fiecare”. Evenimentele au fost organizate de Sectorul Social Filantropic, în colaborare cu Sectorul .....
Data: Dec 23, 2021
În prima sa scrisoare pastorală de Crăciun din 1989, Patriarhul Teoctist scoate în evidență faptul că Nașterea Domnului arată cât de mult ne iubește Dumnezeu și cât de mare este prețul vieții omenești înaintea Lui.
1. „Ce poate înaripa .....
Data: Dec 23, 2021
Episcopul Ignatie pune accentul în Pastorala de Crăciun 2021 pe taina cea mare a Întrupării Fiului lui Dumnezeu, care este o dovadă a smereniei și a iubirii Lui față de oameni.
„Dumnezeu-Fiul coboară printre noi. Se face Om deplin şi desăvârşit, pentru .....
Data: Dec 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Manuscrise si maestri tipografi - Crucea, coroana si slova, in slujba neamului si a spiritualitatii - Editie speciala
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei si Ardealul (02 11 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Mitropolitul Teodosie al Ungrovlahiei - partea I (05 10 2016 )
Manuscrise si maestri tipografi - Tetraevangheliarul Sfantului Nicodim de la Tismana (27 07 2016)
Manuscrise si maestri tipografi - Colectia de manuscrise a Bibliotecii Nationale a Romaniei (II)
Manuscrise si maestri tipografi - Manuscrise antimiene (17 08 2016)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).