PS Varlaam Ploieșteanul a slujit în Duminica Tomei la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. La predică, ierarhul a prezentat momentul retrăit de ortodocși în această zi, și anume, arătarea lui Hristos către Sfântul Apostol Toma, cel care zisese că nu va crede în înviere până nu-L va vedea pe Domnul și nu va atinge rănile Lui.
Episcopul vicar patriarhal a spus că Sfântul Toma este al doilea după Sfântul Apostol Petru în ordinea celor care au mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. Primul a fost întrebat de Iisus „Cine zic oamenii că sunt Eu? și a răspuns „Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!”. Iar Toma, după ce s-a încredințat de Înviere, a mărturisit „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.
„În mod nedrept i se spune ‹necredinciosul›”, a subliniat PS Varlaam.
„Vedem că până s-au umplut de Duhul Sfânt toți ucenicii au fost îndoielnici”, a adăugat el, amintind că Domnul i-a mustrat pe ucenici „pentru necredința și pentru împietrirea inimii lor”, pentru că n-au crezut cuvintelor celor care L-au văzut înviat, adică femeile mironosițe, Petru și cei doi Apostoli de la Emaus.
„Iată că toți au avut aceeași atitudine”, a subliniat ierarhul.
„Mai mult chiar, în ultimul drum spre Ierusalim, unde urma să pătimească și să fie răstignit, ucenicii îl sfătuiesc pe Domnul să nu meargă la Ierusalim ca să nu I se întâmple ceva rău. Doar Toma spune ‹Haideți, să mergem să murim și noi cu El›”, a amintit PS Varlaam Ploieșteanul.
„Iată, deci, că a fost un ucenic zelos, un ucenic care L-a iubit din toată inima pe Hristos și a crezut cuvântului Lui. Dar, în numele nostru, al tuturor, al celor care mai avem această sămânță a îndoielii în mintea sau în inima noastră, a vrut să verifice el pentru fiecare dintre noi că Trupul lui Hristos cel înviat din morți este Trupul pe care L-a primit prin lucrarea Duhului Sfânt de la Fecioara Maria și pe care El L-a unit definitiv cu dumnezeirea prin pătimirile și prin slăvita Sa înviere”.
„El poartă în eternitate, în veșnicie, semnele cuielor și rana lăsată de suliță ca să arate nouă tuturor că la Înviere și la viața veșnică nu se ajunge decât prin viața veșnică”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.
Să citim, să cercetăm credința!
PS Varlaam a semnalat la final că evanghelia din Duminica Tomei se încheie cu precizarea că „multe alte lucruri a vorbit și a făcut Iisus, care nu sunt scrise în cartea aceasta. Dar cele care s-au scris, s-au scris ca voi să credeți că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu și, crezând, viață să aveți, în numele Lui”.
„Iată, deci, că Sfântul Evanghelist Ioan ne cere ca și noi, urmându-i pe Apostoli, pe Toma, să mărturisim, citind Evangheliile, că Hristos este Domn și Dumnezeu. Domnul nostru și adevăratul Dumnezeu”, a spus episcopul vicar patriarhal.
„Să nu uităm sfârșitul Evangheliei de astăzi care ne îndeamnă să mai punem mâna pe Sfânta Evanghelie și să o citim”, a insistat Preasfinția Sa.
„Multă vreme, în regimul trecut s-a tot răspândit o vorbă, sigur, inventată de unul care n-a citit niciodată Scriptura, de un propagandist marxist care a spus că în Scriptură scrie ‹Crede și nu cerceta›. Nici vorbă, nu scrie nicăieri în Scriptură”, a lămurit ierarhul. „Scriptura ne îndeamnă și ne cere, așa cum a vrut și Sântul Apostol Toma astăzi, să verifice credința. Și atunci și noi, citind, ne întărim credința, ne completăm cunoștințele”.
„Prin credință înțelegem două lucruri”, a explicat ierarhul: „virtutea aceasta de a crede în Dumnezeu, în viața veșnică și în lucrurile nevăzute, dar și totalitatea învățăturilor noastre creștine”.
„De aceea, noi numim religia noastră credință, credința creștină”.
„De mici copii trebuie să învățăm, odată cu ‹Tatăl nostru›, pasaje din Scriptură, rugăciuni, Crezul mai târziu, când avem mai multă înțelepciune și să cultivăm credința pe parcursul vieții cu citirea Sfintelor Evanghelii, scrierilor Sfinților Părinți și a oricărei cărți care este bună și ziditoare de suflet”, a încheiat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Foto: captură video YouTube / Trinitas TV
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 262
Id: 73515
Data: May 9, 2021
Imagine:
Cu ocazia Zilei Naționale a Regalității, 10 mai 2021, Patriarhul Daniel adresează un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, și întregii Familii Regale:
Majestatea Voastră,
Hristos a înviat!
La .....
Data: May 10, 2021
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală împlineşte 85 de ani. Ceremonia oficială de deschidere a manifestărilor dedicate aniversării a avut loc luni, 10 mai 2021.
Delegatul Patriarhului Daniel, PS Timotei Prahoveanul, a transmis mesajul .....
Data: May 10, 2021
„Mărturia Sf. Ap. Toma este un răspuns pentru toți scepticii, cârcotașii sau puțin credincioșii tuturor timpurilor. El este un simbol al căutării curate și drepte, al pelerinului aflat în permanență în căutarea adevărului”, a
Data: May 10, 2021
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj la aniversarea a 85 de ani de la înființarea Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București (1936-2021) și la vernisajul Expoziției Muzeul Satului .....
Data: May 10, 2021
O operă valoroasă din punct de vedere cultural a fost resfințită, în urma restaurării, la biserica parohiei bucureștene Cărămidarii de Sus. Este vorba de pictura interioară a lăcașului de cult. Aceasta a fost realizată, în stil necolasic, în 1877, de Gheorghe Ioanid, cel mai .....
Data: May 10, 2021
Episcopul de Bălți a oficiat sâmbătă un parastas pentru sufletele eroilor români și ale tuturor celor decedați în 1944 în Lagărul de concentrare nr. 33 creat de ocupanții .....
Data: May 10, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).