PS Varlaam: Intreaga viața a Maicii Domnului este o taina, pentru ca prin ea s-a aratat taina cea din veac ascunsa

Preasfințitul Părinte Varlaam a oficiat vineri seară, la Catedrala Patriarhală, slujba Prohodului Maicii Domnului, ocazie cu care a vorbit despre taina vieții și a lucrării Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii. Ierarhul a subliniat rolul ei de mijlocitoare pentru noi la Fiului dumnezeiesc pe care L-a născut în chip tainic.

„Însăși activitatea publică a mântuitorului nostru Iisus Hristos este marcată de o rugăminte a Maicii Domnului”, a spus ierarhul, referindu-se la nunta din Cana Galileii.

Deși Mântuitorul nu-i chemase încă decât pe patru dintre apostoli și încă nu venise vremea să-Și înceapă lucrarea, „totuși, la rugămintea mamei Sale, El schimbă nu doar apa în vin, ci și planul de mântuire a lumii”, schimbând astfel momentul de început al activității sale publice, subliniază Episcopul vicar patriarhal.

Minunea de la Cana Galileii ne-o prezintă pe Maica Domnului încrezătoare în generozitatea Fiului ei și mijlocitoare la El pentru toate nevoile noastre. „Ea ocrotește mamele creștine, ocrotește copiii orfani, bătrânii, bolnavii, dar ocrotește pe toți cei care cu îndrăzneală cer mijlocirile ei la tronul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și la tronul Preasfintei Treimi”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam.

El a evocat mirarea apostolilor când au deschis, la rugămintea Sfântului Apostol Toma, mormântul Maicii Domnului și l-au găsit gol. Aceasta a fost un „semn că preaiubitul ei Fiu a mutat în împărăția cea netrecătoare trupul care L-a zămislit, L-a purtat în pântece, L-a hrănit, L-a crescut și L-a ocrotit atunci când a fost copil care a avut nevoie de iubirea, de îngrijirea și de ocrotirea unei mame”, a spus ierarhul.

El a atras atenția că „numim moartea Maicii Domnului «adormire», iar mutarea trupului ei din mormântul din grădina Ghetsimani în Împărăția Cerurilor «mutare». Niciunde în cântările Bisericii nu vorbim despre o Înviere sau de o Înălțare a Maicii Domnului”.

„Revenind la momentul mutării Maicii Domnului la ceruri cu trupul de către Fiul ei, nu știm cum s-a făcut lucrul acesta. Este o taină, așa cum întreaga viață a Maicii Domnului este o taină, pentru că prin ea s-a arătat oamenilor taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută, adică întruparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a continuat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Maica Domnului „s-a născut printr-o minune și printr-o taină”, la fel cum tot o minune este și faptul că a fost unica femeie din lume dusă în Sfânta Sfintelor, acolo unde și arhiereul intra doar o singură dată pe an, a mai menționat Episcopul vicar.

„Este o taină viața ei până la momentul în care primește Buna Vestire, sau vestea împlinirii acestei taine a întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este o taină zămislirea Mântuitorului în pântecele ei de la Duhul Sfânt. Este o taină modul în care ea a păstrat în inima ei toate cele în legătură cu Fiul ei, pe care le-a ținut ca pe comoara cea mai de preț a vieții ei…”

„Este o taină și moartea ei și mutarea trupului ei fără să vadă stricăciunea din mormântul din grădina Ghetsimani în Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi”, a continuat ierarhul.

Preasfințitul Părinte Varlaam și-a încheiat omilia îndemnând credincioșii să se roage pentru mijlocirea Maicii Domnului la sfârșitul vieții fiecăruia și la Judecata de Apoi.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 204

Id: 70993

Data: Aug 15, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).