Biblioteca Sfântului Sinod a inaugurat vineri expoziția „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”, care marchează două secole de la Revoluția din 1821. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit rolul Bisericii în lupta pentru dreptate socială. Deși înfrântă, mișcarea condusă de Tudor Vladimirescu a marcat un început luminos care a culminat cu momentul Unirii de la 1859, a spus el.
„Deși mișcarea lui revoluționară a fost înfrântă de forțele militare otomane, acest eveniment a tăiat istoria modernă a României în două, punând capăt domniilor fanariote în ambele principate, Moldova și Țara Românească”, a precizat Episcopul Vicar Patriarhal, care a fost delegatul Părintelui Patriarh Daniel la manifestare.
„A marcat un început care se va dovedi luminos în deceniile care vor urma, înțelegând aici mișcarea revoluționară de la 1848 și mai ales Unirea cea mică, sau Unirea de bază, de la 1859”, a subliniat ierarhul.
El a mai amintit că „Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios și care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”.
Se spovedea la ieroschimonahul Chiriac Râmniceanu și era prieten apropiat al Episcopului Ilarion al Argeșului. A ctitorit biserici și a lăsat prin testament bani pentru lăcașurile din Ierusalim și Sf. Munte Athos.
Prin intermediul clerului, ideile sale sociale s-au răspândit în societatea românească, iar armata lui s-a strâns tot la îndemnul preoților, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal. Scopul a fost de a redobândi libertatea și de a reinstaura în societate echitatea și justiția, a adăugat el.
Ierarhul a evocat câteva mănăstiri care au sprijinit „Revoluția lui Tudor”: Strehaia și Motru din Oltenia și Cotroceni din București.
Revoluția lui Tudor Vladimirescu a avut ecou și în Transilvania, unde românii erau sub ocupație străină și ar fi avut mare nevoie de un lider, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varlaam.
Expoziția prezintă o reconstituire a drapelului Revoluției de la 1821, care reflectă valorile profund creștine ale mișcării și ale liderului ei: avea pictată pe el icoanele Sfintei Treimi și ale sfinților militari Gheorghe și Teodor Tiron, însoțite de o rugăciune.
Pe lângă steag și documente ale vremii, expoziția mai include portretul în gravură al lui Tudor Vladimirescu și portretul Episcopului Ilarion Gheorghiadis al Argeșului reprodus după originalul din pinacoteca Mănăstirii Căldărușani.
Mai sunt expuse cromolitografii care înfățișează Bucureștiul și bisericile sale din epoca lui Tudor Vladimirescu.
Biblioteca Sfântului Sinod s-a constituit în 1877. Din 1912, funcționează în Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, București.
Biblioteca deține numeroase cărţi din vechile biblioteci medievale româneşti. În cadrul ei funcționează și un laborator de restaurare carte de patrimoniu.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 254
Id: 72533
Data: Jan 22, 2021
Imagine:
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a prezidat vineri şedinţa Consiliului Eparhial de la Arad şi i-a felicitat pe clericii .....
Data: Jan 23, 2021
Pentru al doilea an consecutiv, Sibiul a fost nominalizat pe lista celor mai bune 20 de destinații turistice europene de către Asociația European Best Destinations, anunță municipalitatea locală.
Primăria Sibiu a .....
Data: Jan 23, 2021
Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu organizează o expoziţie aniversară având ca temă Unirea Principatelor Române, la împlinirea a 162 de ani de la evenimentul istoric. Cei interesați sunt aşteptaţi în Foaierul Bibliotecii din sediul nou (str. George Barițiu, nr. 7), în perioada 25 – 29 .....
Data: Jan 23, 2021
Ministerul Educației și Cercetării, Asociația OvidiuRo și Ministerul Culturii au lansat săptămâna trecută programul național „Citește-mi 100 de povești!”
Proiectul își propune să stimuleze lectura în rândul copiilor, atât în grădinițe, cât și în familie. .....
Data: Jan 23, 2021
Unul dintre diaconii Catedralei Patriarhale, Adrian Stolnicu, a fost hirotonit preot sâmbătă la Mănăstirea Radu Vodă. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul care a evidenţiat activitatea misionară desfăşurată de părintele Adrian prin intermediul muzicii .....
Data: Jan 23, 2021
Suma investită de Arhiepiscopia Timișoarei în activitățile filantropice de anul trecut a fost de aproximativ 900.000 de euro, a anunțat eparhia pe site-ul oficial.
Activitatea .....
Data: Jan 24, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).