PS Varlaam Ploieșteanul, despre gestionarea cu discernămant a grijilor vieții

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a vorbit duminică in predica rostită la Catedrala Patriarhală despre gestionarea cu discernămant a grijilor vieții.

Preasfinția Sa a evidențiat faptul că pentru a ințelege Cuvantul lui Dumnezeu, omul are nevoie de vederea duhovnicească sau cum este numită de Sfinții Părinți conștiință, discernămant.

„Această conștiință reprezintă una din prețioasele moșteniri pe care noi o avem din perioada in care cel dintai om locuia in Rai impreună cu Dumnezeu”.

Pentru a vedea lucrurile duhovnicești, „oamenii trebuie să cultive această vedere interioară prin credință, rugăciune, post și prin fapte bune”.

„Dacă păstrăm această lumină a sufletului, tot trupul nostru va fi luminat, in jurul nostru vom vedea lumina din oameni și creația lui Dumnezeu ca pe o minune care vorbește despre atotputernicia, atotințelepciunea și bunătatea Ziditorului”, a explicat Episcopul vicar patriarhal.

„Evanghelia de astăzi incepe cu acest cuvant deoarece esențialul vieții noastre, acela de căuta mai intai Impărăția Cerurilor, este legat de capacitatea noastră de a vedea lucrurile nevăzute cu ochii trupești, de a discerne intre esențial și secundar, intre ce este veșnic și trecător”, a explicat PS Varlaam.

„Mantuitorul ne arată cum trebuie să ne raportăm la lucrurile de care avem nevoie pentru intreținerea vieții noastre biologice.”

Pentru a ințelege mai bine raportarea la grijile trupului trebuie să privim cu atenție la toată creația lu Dumnezeu care ne inconjoară.

„Să privim păsările cerului care nici nu ară, nici nu seamănă, nici nu adună in hambare și Dumnezeu prin purtarea lui de grijă le hrănește. Dacă păsărilor cerului Dumnezeu le poartă asemenea de grijă, cu atat mai mult nouă, oamenilor, care am fost aduși la existență printr-un act special și personal al Lui Dumnezeu, cu mana lui a luat țărană din pămant și l-a făcut pe intaiul om sufland in nările lui suflare de viață”.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a evidențiat faptul că Mantuitorul s-a ingrijit atat de sufletele celor care il ascultau cat și de trupurile lor, făcand referire la hrănirea celor 5000 de bărbați cu familiile lor cu doar cinci paini și doi pești.

„Vedem grija Lui de părinte atunci cand El a fost insoțit de mii de oameni in pustiu, după ce Hristos a săturat pe toți cu Cuvantul Evangheliei Sale, spre seară a inmulțit cele cinci paini și cei doi pești și a hrănit cu ele mulțime mare de oameni”.

„Domnul ne oferă și Cuvantul Evangheliei, al Impărăției netrecătoare dar și painea cea de toate zilele”.

„El ne-a invățat pe muntele fericirilor să cerem in Rugăciunea Domnească ‹Painea cea de toate zilele› prin care nu cerem painea pentru toate zilele vieții noastre ci pentru astăzi, pentru că doar prezentul aparține nouă, maine aparține lui Dumnezeu. Ne putem bucura de darul zilei de maine dacă binevoiește Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

„Cel care ne cheamă să trăim și ziua de maine se ingrijește și de painea noastră pentru maine”.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit drept exemplu de gestionare fără discernămant a grijilor vieții pe bogatul căruia i-a rodit țarina și care a considerat că odată ce are toate cele necesare trupului va trăi mulți ani fără vreo grijă.

„Trebuie să avem discernămant și maturitate duhovnicească, fără a părăsi indatoririle noastre de familie, profesionale, sociale, să ne ingrijim mai intai ca să dobandim Impărăția Cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu”.

Faptele dreptății noastre

„In Predica de pe munte, Mantuitorul vorbește despre faptele dreptății noastre care sunt postul, rugăciunea și milostenia”.

„Atunci cand căutăm dreptatea lui Dumnezeu trebuie să cultivăm credința, postul, rugăciunea și faptele bune prin care noi arătăm iubirea noastră față de Dumnezeu in mod concret către frații care au nevoie de ajutorul și de sprijinul nostru”, a indemnat Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

„Trăim vremuri la care ingrijorările și mulțimea grijilor la care suntem chemați să reflectăm, să ne ocupăm și așa mai departe, ne inundă viața și nu mai avem timp nici pentru rugăciune, familie, nici pentru noi inșine”.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a incheiat predica Sa cu indemnul ca „grija pentru sănătatea noastră cand suntem amenințați in fiecare zi cu noi pandemii, pentru viața noastră cand in jurul nostru se petrec războaie și fapte de cruzime, grija pentru hrana și imbrăcămintea zilei de maine să nu devină pentru noi o obsesie, să nu devină o inchisoare a vieții noastre, ci lepădand grija cea lumească să căutăm mai intai Impărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 177

Id: 78586

Data: Jun 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).