PS Varlaam Ploieșteanul l-a pomenit pe Regele Mihai la Catedrala Patriarhală: Să-l avem model pentru viitor

Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat sambătă, la Catedrala Patriarhală, slujba Parastasului la șase ani de la mutarea Majestății Sale la cele veșnice.

„Să-l avem in conștiințele noastre, mai ales tinerele generații, ca un model pentru viitor, amintindu-ne cuvintele profetice pe care le-a rostit la implinirea a 90 de ani in fața membrilor Parlamentului Romaniei in anul 2011, că nu poate fi conceput viitorul fără morală, fără credință și fără memorie”, spus Preasfinția Sa in cuvantul de la finalul slujbei.

„Am făcut această rugăciune cu multă nădejde in suflet, izvorată din lumina răspandită de credința, de nădejdea și de dragostea Regelui Mihai pentru Dumnezeu, pentru poporul al cărui rege a fost uns cu Sfantul și Marele Mir in această sfantă catedrală, și pentru Biserica lui Hristos.”

„Regele Mihai I, așa cum este recunoscut de fiecare membru al poporului roman, a fost o persoană plină de demnitate augustă, care a mărturisit, cu forța Majestății Sale, credința sa creștină profundă, moștenită in primul rand de la mama sa, Regina Elena, care a fost o femeie foarte evlavioasă și care l-a educat incă din pruncie in lumina virtuților izvorate din Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos”, a amintit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„După Revoluție, cand a fost intrebat ce gandește despre viitorul Romaniei și despre forma de organizare politică a țării, Părintele Stăniloae a mărturisit că așteaptă reinstaurarea monarhiei, pentru că un rege ca Mihai I, care a avut o mamă ca Regina Elena și un profesor ca acad. Pr. Nicolae M. Popescu este cu siguranță formula cea mai potrivită pentru un popor creștin trecut prin suferința perioadei comuniste atee vreme de aproape 50 de ani.”

Scurta domnie de după 1940 a regelui „a fost caracterizată prin cultivarea relațiilor dintre Biserică și Tron”, a amintit ierarhul.

Plecat cu moartea in suflet, revenit să asiste la invierea poporului roman

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat sambătă, 2 decembrie 2023, slujba Parastasului pentru Regele Mihai I al Romaniei. Foto: Ziarul Lumina / Mircea Popa

„Din păcate, la 30 decembrie 1947, Regele Mihai a trebuit să semneze, sub presiunea noului regim de sorginte sovietică, retragerea de pe tron și momentul acesta marchează și perioada de inceput a greutăților excepționale prin care a trecut Biserica din acest moment și pană la prăbușirea comunismului, in 1989.”

„Istoricii vorbesc despre faptul că, după instaurarea regimului comunist, in 1946, Regele Mihai și Patriarhul Nicodim au stat umăr la umăr in a opune rezistență noului regim și noii ideologii”, a precizat Preasfinția Sa.

„Intr-un dialog cu Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților din 1992, cand Regele Mihai I a putut veni, pentru prima oară după prăbușirea comunismului, cu prilejului Paștelui, in Romania, la mormantul Sf. Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna, regele a mărturisit că, atunci cand a plecat, după abdicare, in străinătate, avea moartea in suflet.”

„Iar arhiepiscopul l-a intrebat cum a rezistat acestei perioade atat de dramatice și atat de indelungate, aproape jumătate de secol. Regele a răspuns: cu credință și cu nădejde in Dumnezeu că el va readuce poporului roman reinvierea”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.

„De aceea, atunci cand a vorbit la București, tot in aprilie 1992, de la balconul hotelului din Piața Palatului Regal, el a mărturisit și a făcut această legătură intre participarea lui, după jumătate de secol, la sărbătoarea Paștelui și reinvierea poporului roman, care s-a eliberat de sub această presiune comunistă atee.”

„Această mărturisire a credinței sale a făcut-o și in exil și a făcut-o și după prăbușirea comunismului”, a continuat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„De aceea, am făcut această pomenire astăzi cu sufletele pline de nădejde și de bucurie, �convinși fiind că Dumnezeu – pentru bunătatea, pentru demnitatea, pentru dragostea, pentru credința puternică, pentru nădejdea nezdruncinată in Dumnezeu a Regelui Mihai – a așezat sufletul său nobil și august in ceata drepților.”

Familia Regală a participat la rugăciune

La Parastasul oficiat la Catedrala Patriarhală sambătă, 2 decembrie 2023, au participat membrii Familiei Regale. Foto: Ziarul Lumina / Mircea Popa

La slujba oficiată după Sfanta Liturghie au asistat membri ai familiei Regale a Romaniei: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane; Alteța sa Regală Radu Duda, Principele Consort; Alteța sa Regală Principesa Sofia și Alteța sa Regală Principesa Maria.

După cuvantul de mangaiere adresat de ierarh, Grupul psaltic „Tronos” a cantat „Colindul celor adormiți”, dedicat celor care serbează Nașterea Domnului in lumina din Impărăția Cerurilor.


Regele Mihai I al Romaniei a fost botezat in Catedrala Patriarhală in 1921, de către Mitropolitul Primat de atunci, viitorul patriarh Miron Cristea, și uns rege tot in această catedrală, in 6 septembrie 1940, de Patriarhul Nicodim.

A fost recunoscut la nivel internațional ca personalitatea care a influențat pozitiv istoria prin intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste de către Romania, ceea ce a scurtat cu șase lui Al Doilea Război Mondial in Europa.

Vezi și:

  • Patriarhul: Regele Mihai I al Romaniei şi Biserica Ortodoxă Romană
  • 3 citate despre rugăciune de la Regele Mihai, suveranul care a ințeles că istoria este in mainile lui Dumnezeu
  • 125 de ani de la nașterea Reginei Mamă Elena. Regele Mihai: „A fost puternică prin rugăciune”
  • 27 aspecte inedite din viaţa Regelui Mihai I al Romaniei

Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 165

Id: 79752

Data: Dec 3, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).