Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Cu acest prilej, el a dedicat o amplă parte din omilia sa vieții și moștenirii spirituale pe care Sf. Ier. Dosoftei, Mitropolitul Moldovei a lăsat-o limbii, culturii și Bisericii române.
„A fost o personalitate atât de mare, încât nici măcar în perioada comunistă numele său nu a putut fi evitat de manualele de istorie a României sau de manualele de istoria și literatura română, pentru că el este cel dintâi poet”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.
„A tradus și a versificat în limba română Psaltirea în versuri, o operă extraordinară, care arată posibilitățile excepționale de exprimare în limba română, pe care mai târziu, în timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, mulți cărturari o considerau insuficientă”, a continuat ierarhul.
„Iată că, aproape două veacuri mai înainte, Dosoftei a arătat că limba română este destul de bogată, încât se pot exprima idei adânci în versuri.”
Preasfințitul Părinte Varlaam a menționat că sfântul a tradus cărți foarte importante pentru viața duhovnicească, dar și pentru viața liturgică a Bisericii – cărți de slujbă precum Liturghierul în limba română, Molitvenicul de-nțăles, Psaltirea de-nțăles.
„Ceea ce a făcut mai târziu Sf. Ier. Antim Ivireanul în Țara Românească a făcut Sf. Ier. Dosoftei în Moldova, introducând limba română în cult”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam
„Dacă limba până atunci pătrunsese doar până în pridvorul Bisericii noastre, prin Sfântul Mitropolit Dosoftei, prin Liturghierul său, prin Molitfelnicul său, prin Pslatirea sa, prin Ceaslov și celelalte cărți de cult, a introdus limba română în Biserica noastră națională.”
Ierarhul a precizat că sfântul mitropolit „a scris și pentru creștinii ruși, traducând mai multe cărți din limba greacă în limba rusă, (…) lucrări care au ajutat mult Biserica Ortodoxă a Moscovei atunci când au apărut anumite tensiuni între tradiția ortodoxă moscovită și gândirea pro-latină din Ucraina de astăzi, din zona Lvovului”.
Părintele episcop vicar patriarhal a evocat și exilul forțat al mitropolitului în Polonia, după confruntarea regelui Jan Sobieski cu otomanii, precum și faptul că acest rege, deși catolic, asista uneori la Sfânta Liturghie oficiată de sfânt în exil, având un respect deosebit față de el.
Sfântul Mitropolit Dosoftei „a revizuit toate cărțile Vechiului Testament traduse de cărturarul Nicolae Milescu Spătarul. Aceasta au fost revăzute încă o dată de frații Greceanu și introduse în textul Bibliei de la București (1688), care a fost monumentul definitiv al introducerii limbii române în cultul Bisericii noastre”, a mai precizat ierarhul.
Portretul ierarhului realizat de cronicarul Ion Neculce la câteva decenii după mutarea la Domnul a sfântului:
„acestu Dosoftei mitropolit nu era om prostu [simplu – n.ed.] de felul lui. Și era neam de mazîl [mic boier – n.ed.]; pre învățat, multe limbi știe: elinește, latinește, slovenește și altă adâncă carte și învățătură, deplin călugăr și cucernic, și blând ca un miel. În țara noastră pe-această vreme nu este om ca acela.”
Sfântul Ierarh Dosoftei a fost canonizat în anul 2005 prin decizia Sfântului Sinod din 5 mai, iar proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la praznicul Cuvioasei Parascheva din 14 octombrie în același an.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 197
Id: 72169
Data: Dec 13, 2020
Imagine:
Într-un text transmis Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, Acad. Ioan Aurel Pop constată cu tristețe atitudini generalizate împotriva credinței.
Președintele Academiei Române reclamă că asocierea României și a națiunii creștine îi irită pe .....
Data: Dec 14, 2020
Iarna și-a intrat în drepturi, zăpada s-a așternut peste plaiuri, iar lumea ortodoxă se pregătește de cea mai importantă sărbătoare a finalului de an: Nașterea Domnului. Vă invităm să vedeți selecția noastră de imagini din perioada 7 – 13 decembrie 2020.
PS Varlaam Ploieșteanul a prezentat sâmbătă, 12 decembrie 2020, la hramul Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou, prima lucrare dedicată integral bisericii bucureștene de pe Calea Șerban-Vodă.
„Monografia Catedralei «Sfântul Spiridon»-Nou din Bucureşti” a apărut la .....
Data: Dec 14, 2020
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia intră în restaurare. Proiectul are o valoare totală de 2,76 milioane euro și o durată de implementare de 43 de luni.
Lansarea proiectului intitulat „Capitala Daciei-muzeu viu al patrimoniului cultural european”, a .....
Data: Dec 14, 2020
Festivalul de colinde şi tradiţii de iarnă „Crăciunul la români”, ajuns la cea de-a 30-a ediţie, se va desfăşura online din cauza restricţiilor epidemiologice, informează Agerpres.
Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1991. Organizatorii au anunţat că vor .....
Data: Dec 14, 2020
Şaizeci de pachete cu dulciuri, alimente și alte produse alimentare au fost oferite copiilor internaţi în spitalul de Pediatrie Sibiu.
Data: Dec 14, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Rafail Noica - Accedia
Pr Rafail Noica - Cum am devenit ortodox - p1
Pr Rafail Noica - Criza in biserica - postul mare 2003 - p1
Pr Rafail Noica - Cultura duhului p2
Pr Rafail Noica - Ce este omul - Alba Iulia - nov 2006 - p1
Pr Rafail Noica - Postul si iertarea - destin si vocatie in ortodoxie - p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).