PS Veniamin: Sarbatoarea Nașterii Domnului ne cheama sa ne bucuram de iubirea Preasfintei Treimi

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a transmis o scrisoare pastorală credincioșilor din sudul Republicii Moldova, care urmează să serbeze Nașterea Domnului în data de 7 ianuarie conform calendarului nerevizuit. Sărbătoarea Nașterii Domnului „ne cheamă din nou să ne bucurăm de iubirea Preasfintei Treimi care lucrează în istorie și așază lucrurile, potrivit chemării pe care a făcut-o omului de a fi asemenea cu Dumnezeu”.

Bucuria veștii bune că S-a născut Mântuitorul li se dăruiește atât oamenilor simpli – păstorii, cât și celor învățați – magii, „arătându-ne că El se descoperă plenar oamenilor sinceri și credincioși, celor care-L caută și se roagă Lui, celor care priveghează și își pun nădejdea în El, celor care citesc și împlinesc Scripturile, iar nu celor insensibili și opaci lucrării Lui în lume, așa cum erau cei din Ierusalim, dar și toți cei de azi prinși de multe griji ale vieții”, scrie Preasfințitul Părinte Veniamin.

„Vedem că magii, adică cei de alt neam, s-au bucurat de vederea Pruncului, pe când mai marii poporului ales, dar și cunoscătorii Legii, nu s-au bucurat de acest privilegiu, fiind puțin credincioși și prea puțin atenți la ce se întâmpla în jurul lor”, constată ierarhul.

„Acest lucru se întâmplă și astăzi când mulți sunt creștini doar cu numele, uitând că trebuie să trăim credința pentru a-L înțelege și primi pe Dumnezeu în ființa noastră.”

Episcopul Basarabiei de Sud face referire la problemele spirituale și sociale ale lumii contemporane: omul „se crede Dumnezeu și intervine brutal în creație alterând-o și provocând suferință întregii existențe, prin industrializarea excesivă, prin crearea unei lumi mecaniciste și robotizate, lipsite de bucuria comuniunii, prin ingineria genetică etc., fapte experimentate în ultimele două secole”.

Preasfinția Sa menționează suferința produsă de contextul pandemic în ultimii ani, care a adâncit anumite probleme: pe lângă restrângerea unor libertăți, comunitățile au suferit mai „atât prin pierderea celor dragi, cât și prin înstrăinare și autoizolare de frica morții, prin îndepărtarea de Casa Domnului și refuzarea comuniunii cu semenii”.

Preasfințitul Părinte Veniamin îi îndeamnă pe credincioși să se apropie de Hristos după pilda păstorilor și magilor.

„Să nu stăm indiferenți și deznădăjduiți, ci să-L căutăm ca și păstorii și magii, să ne deschidem sufletele ca să primim bucurie și vindecare trupurilor noastre slăbite de isteria din societate și de fenomenele care se întâmplă la nivel global, de tensiunile existente între marile puteri și preocupările omului secularizat pentru pervertirea valorilor și negarea credinței”, transmite ierarhul.

„Sărbătoarea Nașterii Domnului, ca sărbătoare a familiei, ne cheamă să punem la inimă cuvintele Domnului și să ne facem tuturor toate, pentru a-i câștiga în Hristos”, continuă Episcopul Basarabiei de Sud.

„Anul 2021 a fost un bun exercițiu de a ne arăta dragostea față de semeni, dar și solidaritatea față de cei aflați în suferință, de a ne arăta unitatea credinței și de neam, chiar dacă de multe ori locuim departe de țara noastră sau de satul natal”.

„Am avut posibilitatea să consolidăm relațiile dintre frații de pe cele două maluri ale Prutului, dar și cu cei din Diaspora, punând bazele mai multor proiecte pastoral-misionare, edilitare, social-filantropice și cultural-educaționale, prin care să consolidăm Ortodoxia din Basarabia”.

„Am avut posibilitatea să privim în trecut și să ne apropiem de locurile unde odihnesc cei din familiile noastre, îngrijind monumentele și mormintele lor și lucrând cu nădejde că vom trece peste toate încercările prezente și vom fi mai credincioși și mai fideli chemării pe care ne-o face Domnul Hristos, să căutăm întâi Împărăția cerurilor, (…) lăsându-le pe toate în grija Lui.”

„Un gând îndreptăm și spre fiii duhovnicești aflați departe de casă, pe care-i îndemnăm să poarte cu ei credința și tradițiile românești, păstrând identitatea culturală, lingvistică și religioasă, acolo unde Domnul le-a îndrumat pașii”, scrie în încheiere Preasfințitul Părinte Veniamin.

În timp ce în țară sărbătorim Boboteaza, cea mai mare parte a românilor din jurul granițelor se pregătește să celebreze vineri Crăciunul după calendarul nerevizuit.

Vezi și:

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud (Icoană din Paraclisul „Învierea Domnului” de la Centrul Eparhial din Cahul)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 338

Id: 75821

Data: Jan 5, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).