Psaltul Ion Popescu-Pasărea (1871-1943) a fost pomenit joi la mănăstirea din localitatea al cărei nume il poartă. Cel care a reinviat tradiția muzicii bisericești in Romania odihnește la Mănăstirea Pasărea.
Parastasul a fost oficiat de Părintele Alexandru Stuparu, parohul comunității „Sf. Vineri – Colentina”. Au participat clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor, maicile din obștea mănăstirii, credincioși.
După rugăciunile din biserică, participanții au mers la mormantul psaltului.
„Astăzi am făcut acest parastas pentru Ioan Popescu Pasărea și profesorii, compozitorii, cantăreții de muzică bisericească din Arhiepiscopia Bucureștilor. De ce astăzi? Pentru că am socotit, așa cum a lăsat in testamentul său Ion Popescu Pasărea, ca dacă vrea cineva să il pomenească, să se adune in joi după Pogorarea Sfantului Duh și la mormantul său să facă această pomenire”, a explicat Părintele Alexandru Stuparu pentru Trinitas TV.
„El a fost legat sufletește de această mănăstire, unde se află și mormantul său. Cunoscand această viață de cantăreț la bisericile din București, fiind apoi și profesor, și senator, plecand de jos și cunoscand toate neajunsurile cu care se confruntau cantăreții in acea perioadă, s-a implicat foarte mult și a făcut in așa fel incat cantăreții să primească niște drepturi salariale care li se cuveneau”, a amintit clericul.
„Chiar dacă socotea muzica psaltică ca ceva sacru, totuși nu a incetat să fie vizionar”, a mai precizat parohul comunității „Sf. Vineri – Colentina”.
„Văzand că este intr-o continuă schimbare muzica, scoate mai multe cărți in care muzica psaltică este pusă armonizat și in felul acesta ajută la innoirea muzicii bisericești.”
Ion Popescu-Pasărea a fost fiul parohului din Pasărea, județul Ilfov. A studiat la Conservator, apoi a absolvit și Dreptul și Literele.
La inițiativa sa, au fost inființate Academia Regală de Muzică Religioasă, Societatea Culturală „Părintele Macarie“ a cantăreților bisericești din București și Asociația Generală a Cantăreților din Romania.
A fost unul din fondatorii Societății Muzicale „Cucuzel” și a creat revista de specialitate „Cultura“ a cantăreților bisericești din Romania, precum și revista „Cultura stranei”.
Ca senator de Ilfov ales, a obținut dreptul de salarizare al cantăreților bisericești ca slujbași ai statului și dreptul lor la pensie.
Ion Popescu-Pasărea ii ajuta pe copiii fără posibilități materiale să meargă la școală și, in 1924-1926, a inițiat și supervizat construirea primei școli din satul natal.
Vezi și:
- 151 de ani de la nașterea celui care a revigorat muzica psaltică romanească: Ion Popescu-Pasărea
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 160
Id: 78464
Data: Jun 9, 2023
Imagine:
Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a sfințit luni piatra de temelie pentru noua biserică ce va fi construită in Mănăstirea Pojorata. Noul lăcaș de cult va avea .....
Data: Jun 9, 2023
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti a fost dezvelită joi o placă comemorativă dedicată Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.
Placa comemorativă a .....
Data: Jun 9, 2023
Parohia bucureşteană „Sfantul Nicolae” – Vlădica va primi un fragment din moaştele Sfantului Ierarh Dionisie, episcopul Cetății Albe – Ismail, din partea Episcopiei Basarabiei de Sud.
Racla cu fragmentul din .....
Data: Jun 10, 2023
Romfilatelia a introdus in circulație vineri emisiunea de mărci poștale „Invinge poluarea cu plastic”, conținand un timbru și un plic „prima zi”.
Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită in fiecare .....
Data: Jun 10, 2023
La Centrul social-pastoral „Sfanta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman s-au reunit clericii din cercurile pastorale ale protopopiatului Campina in zilele de 6 și 7 iunie.
La intalnirea semestrială de primăvară, clericii au avut .....
Data: Jun 10, 2023
Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București marchează in perioada 12-16 iunie centenarul invățămantului farmaceutic autonom in Romania, printr-un program .....
Data: Jun 11, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).