Punerea pietrei de temelie la noua biserica a Manastirii Budesti, Judetul Maramures

IMG_8753

In ziua cinstirii Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, miercuri, 20 iulie 2016, in prezenta a aproximativ 200 de persoane, Preasfintitul Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a oficiat slujba de sfintire si punerea pietrei de temelie pentru noua biserica a Manastirii Budesti, noteaza site-ul oficial al Episcopiei Maramuresului si Satmarului.

Din soborul de preoti si diaconi au facut parte preotul Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Protos. Agaton Oprisan, staretul Manastirii Petrova, Protos. Mihail Bud, staretul Manastirii Budesti, preotii parohi din Budesti si preotii din parohiile invecinate.

Este un moment de nou inceput, care va spori valoarea arhitecturala a manastirii. Reconstruirea bisericii se va face pe masura dezvoltarii pana in acest moment a asezamantului monahal, la dimensiunile si valoarea lui arhitecturala prezenta, in care predomina autenticul maramuresean voievodal. Din momentul acestei sfintiri, biserica manastirii devine Altar de Jertfa si intra in proprietatea lui Dumnezeu. Este casa lui Dumnezeu, casa sfintilor ocrotitori si poarta Cerului. Manastirea este un loc unde candelele nu se sting si rugaciunea nu inceteaza. Este loc de sfintenie, care se sfinteste din zi in zi si prin pelerinajele credinciosilor care se roaga aici,  a spus ierarhul.

Vechea biserica, din lemn de brad, ridicata in urma cu 25 de ani, necesita reparatii capitale. In plus, aceasta are un spatiu prea mic pentru numarul credinciosilor veniti la rugaciune. In locul ei, se va construi o noua biserica, tot din lemn, dupa modelul celei din Budesti Josani, unde se afla zalea lui Pintea Viteazul. Noul locas de inchinare va avea hramul bisericii vechi, Sfintii Imparati intocmai cu Apostolii Constantin si mama sa Elena. Arhitectul noii biserici va fi Dorel Cordos din Sighetu Marmatiei, binecunoscut pentru proiectarea mai multor biserici in Eparhia Maramuresului si Satmarului.

***

Dupa traditia locului, in Budesti exista un schit in secolele XIV-XV. In 1647, o insemnare facuta pe o carte de cult, vorbeste de prima atestare documentara a existentei manastirii Budesti.

In 15 mai 1690, Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures avea resedinta temporara aici, unde convoaca un mic sobor cu protopopii sai, eveniment ce ramane consemnat. Manastirea a fost distrusa la inceputul secolului al XVIII-lea.

Viata monahala reincepe pe teritoriul satului in 1994, cand Preasfintia Sa Iustin Sigheteanul, sfinteste locul pentru o noua vatra monahala, dar nu pe locul vechii manastiri. In anul urmator manastirea incepe sa fie vietuita, primul vietuitor, monahul Vichentie Lazar, fiind si primul staret al noului asezamant monahal. Dupa moartea acestuia, in 2006, conducerea manastirii a fost luata de ieromonahul Mihail Bud, care incepe un nou proces de restaurare, dupa conceptia arhitecturala a lui Dorel Cordos: extinderea casei monahale, construirea unui turn clopotnita, casa pentru gazduirea pelerinilor etc. Toate constructiile complexului monahal sunt din lemn, dupa traditia maramureseana. Din 2013, schitul este ridicat la rang de manastire.

[gallery ids="138303,138304,138305,138306,138307,138308,138309,138310,138311,138312,138313,138314,138315"]

 

The post Punerea pietrei de temelie la noua biserica a Manastirii Budesti, Judetul Maramures appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1904

Id: 60714

Data: Jul 22, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).