Puterea dreptei credințe: PS Nichifor Botoșaneanul despre Sf. Parascheva și credința moldovenilor

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, unde au fost depuse moaștele Sfintei Parascheva cu 380 de ani în urmă, la aducerea lor în Capitala Moldovei. „Puterea dreptei credințe însuflețește pe oameni, îi inspiră și nu trece odată cu viața lor”, a spus ierarhul în omilia sa.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a serbat duminică 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Parascheva. La Catedrala Mitropolitană a oficiat Sfânta Liturghie Mitropolitul Teofan, iar la Biserica „Sf. Trei Ierarhi” slujba a fost oficiată de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Prăznuirea de astăzi a Sfintei Parascheva – aducerea sfintelor ei moaște – ne îndatorează să ne bucurăm de această moștenire, dar și să-l pomenim pe domnitorul Vasile Lupu, nu doar pentru iertarea păcatelor pe care ca om le-a săvârșit, ci să-l pomenim cu recunoștință pentru că a fost insuflat de dreapta credință în tot ce a făcut și în tot ce ne-a lăsat moștenire: o biserică precum cea a Trei Ierarhilor, aducerea moaștelor Sfintei Parascheva, punerea bazelor întregului învățământ din Moldova și nu numai”, a spus ierarhul în omilia sa.

„Școala Vasiliană, de exemplu, a fost legată de obștea Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi.”

„Suntem chemați așadar în această zi să înțelegem că puterea dreptei credințe însuflețește pe oameni, îi inspiră și nu trece odată cu viața lor”, a precizat ierarhul.

„De aceea, ziua de astăzi ne este zi de prăznuire, zi de bucurie, îndeosebi aici, în biserica din Iași în care pentru prima data au fost aduse moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”, a  continuat el.

„Încă de atunci, scrierile lui Paul de Alep, ale lui Evliya Çelebi și ale altora care au trecut prin cetatea Iașilor consemnează, pe de o parte, frumusețea Bisericii «Sfinții Trei Ierarhi», iar pe de altă parte cinstirea și credința care îi însuflețea pe credincioșii moldoveni, care veneau des să se închine moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.”


La 13 iunie 1641, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ajungeau în Iași. Domnul Vasile Lupu și toată suflarea capitalei așteptau la podul Bahluiului, cu lumânări în mână și lacrimi de bucurie în ochi, darul lui Dumnezeu pentru Moldova.

Sfintele odoare au reprezentat un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu.

În 1888, moaștele întregi ale Sfintei Parascheva au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană. Ele scăpaseră în mod minunat dintr-un incendiu aprins în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Iași are în prezent depuse spre cinstire veșmântul Sfintei Parascheva și mandibula Sfântului Vasile cel Mare, dăruită Domnitorului Vasile Lupu de Patriarhul Macarie aflat în vizită în Țările Române.

Foto: Bogdan Bulgariu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 247

Id: 73873

Data: Jun 14, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).