Reflecții in Anul Asistentului Medical: Cum ajuta credința personalul sanitar

Într-un text trimis redacției Basilica.ro, Adriana Căruntu, directorul Centrului de Îngrijii Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, scrie despre importanța spiritualității în îngrijirea bolnavilor.

Autoarea, absolventă a Academiei Europene de Îngrijiri Paliative, remarcă faptul că anul 2020, desemnat la nivel internațional drept Anul Asistentului Medical, ajunge să fie marcat nu prin conferințe și congrese, ci chiar prin testarea profesiei în pandemia de Covid-19.

Situația medicală actuală pune la încercare curajul, priceperea, capacitatea de rezistență și chiar vocația de a oferi îngrijiri, iar aceste examene cu greu pot fi trecute fără o viață duhovnicească.

„Spiritualitatea este cel mai important factor din viața unui om”, scrie Adriana Căruntu. „Într-o criză precum cea de astăzi, rolul ei este mult mai profund, aș spune vital pentru personalul medical”.

O viață duhovnicească susținută prin credință combate stresul și contribuie la concentrare: „Ajută la păstrarea echilibrului interior, oferind posibilitatea cadrului medical să acționeze mai bine, mai rațional, fără să comită greșeli din cauza temerii pentru afectarea stării de sănătate proprii sau a membrilor familiei”.

Echilibrul dat de credința în Dumnezeu se va manifesta și în modul de comunicare, atât cu membrii echipei, cât și cu pacienții.

„Poți să fii foarte bun profesional, dar, dacă nu poți comunica bine, acest fapt poate avea efecte negative în activitatea medicală. Modul în care reușești să comunici cu un pacient poate face diferența”.

Personalul medical poate colabora cu preoții din spital pentru a oferi sprijin spiritual pacienților și consiliere aparținătorilor, adaugă directoarea Centrului „Sf. Nectarie”.

Pentru a alunga stresul și temerile, ea  oferă câteva sugestii duhovnicești personalului din spitale:

  • Își pot începe ziua cu o rugăciune către Dumnezeu și către sfântul al cărui nume îl poartă.
  • Pot lua agheasmă și anafură zilnic.
  • Pot purta o cruciuliță la gât și se pot unge cu mir sfințit.
  • La finalul zilei îi pot mulțumi lui Dumnezeu pentru ocrotire și îi pot cere iertare de păcate
  • Se pot spovedi la preotul duhovnic sau la preotul din spital.
  • Se pot împărtăși mai des.

„Credința în Dumnezeu alungă frica, previne depresia, anxietatea, panica, este piatra de temelie a vieții noastre atunci când furtunile sau primejdiile sunt mai mari. Să ne rugăm cu credință în Dumnezeu toți cei care lucrăm în spital în vreme de pandemie și cu siguranță spiritualitatea noastră va contribui semnificativ și la activitatea noastră medicală”, încheie Adriana Căruntu.


Adriana Căruntu a absolvit facultățile de Sociologie – Asistență Socială și Drept la Universitatea din București, apoi un Master de Consiliere în Asistența socială la Universitatea București și European Paliative Care Academy (EUPCA). Este autoarea cărții Îngrijirea paliativă. Importanţa consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative (Ed. Cuvântul Vieţii, Bucureşti, 2012) și a unui program de formare pe aceeași temă.

Foto credit: Freepik.com / Drobotdean

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 259

Id: 69793

Data: Apr 9, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).