Într-un text trimis redacției Basilica.ro, Adriana Căruntu, directorul Centrului de Îngrijii Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, scrie despre importanța spiritualității în îngrijirea bolnavilor.
Autoarea, absolventă a Academiei Europene de Îngrijiri Paliative, remarcă faptul că anul 2020, desemnat la nivel internațional drept Anul Asistentului Medical, ajunge să fie marcat nu prin conferințe și congrese, ci chiar prin testarea profesiei în pandemia de Covid-19.
Situația medicală actuală pune la încercare curajul, priceperea, capacitatea de rezistență și chiar vocația de a oferi îngrijiri, iar aceste examene cu greu pot fi trecute fără o viață duhovnicească.
„Spiritualitatea este cel mai important factor din viața unui om”, scrie Adriana Căruntu. „Într-o criză precum cea de astăzi, rolul ei este mult mai profund, aș spune vital pentru personalul medical”.
O viață duhovnicească susținută prin credință combate stresul și contribuie la concentrare: „Ajută la păstrarea echilibrului interior, oferind posibilitatea cadrului medical să acționeze mai bine, mai rațional, fără să comită greșeli din cauza temerii pentru afectarea stării de sănătate proprii sau a membrilor familiei”.
Echilibrul dat de credința în Dumnezeu se va manifesta și în modul de comunicare, atât cu membrii echipei, cât și cu pacienții.
„Poți să fii foarte bun profesional, dar, dacă nu poți comunica bine, acest fapt poate avea efecte negative în activitatea medicală. Modul în care reușești să comunici cu un pacient poate face diferența”.
Personalul medical poate colabora cu preoții din spital pentru a oferi sprijin spiritual pacienților și consiliere aparținătorilor, adaugă directoarea Centrului „Sf. Nectarie”.
Pentru a alunga stresul și temerile, ea oferă câteva sugestii duhovnicești personalului din spitale:
- Își pot începe ziua cu o rugăciune către Dumnezeu și către sfântul al cărui nume îl poartă.
- Pot lua agheasmă și anafură zilnic.
- Pot purta o cruciuliță la gât și se pot unge cu mir sfințit.
- La finalul zilei îi pot mulțumi lui Dumnezeu pentru ocrotire și îi pot cere iertare de păcate
- Se pot spovedi la preotul duhovnic sau la preotul din spital.
- Se pot împărtăși mai des.
„Credința în Dumnezeu alungă frica, previne depresia, anxietatea, panica, este piatra de temelie a vieții noastre atunci când furtunile sau primejdiile sunt mai mari. Să ne rugăm cu credință în Dumnezeu toți cei care lucrăm în spital în vreme de pandemie și cu siguranță spiritualitatea noastră va contribui semnificativ și la activitatea noastră medicală”, încheie Adriana Căruntu.
Adriana Căruntu a absolvit facultățile de Sociologie – Asistență Socială și Drept la Universitatea din București, apoi un Master de Consiliere în Asistența socială la Universitatea București și European Paliative Care Academy (EUPCA). Este autoarea cărții Îngrijirea paliativă. Importanţa consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative (Ed. Cuvântul Vieţii, Bucureşti, 2012) și a unui program de formare pe aceeași temă.
Foto credit: Freepik.com / Drobotdean
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 259
Id: 69793
Data: Apr 9, 2020
Imagine:
Arhiepiscopia Bucureștilor continuă campania de sprijinire a unităților medicale din Capitală și a persoanelor afectate de pandemia de Covid-19.
Spitalele au primit donații pentru susținerea activității medicale și .....
Data: Apr 9, 2020
Un grup de arhitecți și designeri internaționali au reconstituit digital 7 dintre cetățile și fortărețele celebre ale Europei care au fost distruse de timp, între care și Cetatea Poenari, reședința secundară a lui Vlad Țepeș.
Admirând detaliile care împodobesc .....
Data: Apr 9, 2020
Cu ocazia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, Departamentul de carte pentru copii și tineret din cadrul Editurilor Patriarhiei a pregătit o carte dedicată vieții Sfintei Mucenițe Fotini.
Sfânta Fotini este femeia samarineancă întâlnită de .....
Data: Apr 9, 2020
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au continuat acțiunile de sprijin pentru persoanele afectate sau implicate în lupta cu noul virus.
Activitățile s-au desfășurat în București, în baza protocoalelor .....
Data: Apr 9, 2020
Vârstnicii, bolnavii, asistații social și persoanele aflate în izolare din Suceava sau localitățile limitrofe sunt sprijinite, în această perioadă, de Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni. Paisprezece voluntari le cumpără alimente, medicamente, le plătesc facturile şi îi .....
Data: Apr 9, 2020
Speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală. De aceea, tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim nu se întrerupe în perioada de criză medicală prin care trecem, ci va avea loc, însă cu normele de protecție necesare.
.....
Data: Apr 9, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 raspunsuri catre Talasie - Filocalia - volumul 2
Sfantul Ioan Scararul - 00 Introducere - Filocalia - volumul 9
Sfantul Maxim Marturisitorul - 12 scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru - Filocalia - volumul 2
Sfantul Maxim Marturisitorul - 01 cuvant ascetic - Filocalia - volumul 2
Sf. Grigorie Palama, viata si scrierile - Filocalia - volumul 7
Evagrie Ponticul - 5 despre rugaciune - Filocalia - volumul 1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).