Ziua internaţională a migranţilor este celebrată anual în data de 18 decembrie pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.
Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000, în contextul numărului mare și în continuă creștere a migranților, dar și pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia în țările de origine sau în țările gazdă.
Tema din 2020 a Zilei internaţionale a migranţilor este Reimaginarea mobilității umane (Reimagining Human Mobility)
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) menționează că denumirea de migrant este un termen umbrelă și definește persoana care pleacă dintr-un loc în altul, care traversează o frontieră internaţională sau se deplasează în interiorul unui stat, departe de locul de rezidenţă sau de familie, temporar sau permanent, pentru o varietate de motive.
Numărul total al migranţilor la nivel internaţional a crescut de la 175 de milioane în 2000, la 244 de milioane de persoane în 2015. Cei mai mulţi migranţi se află în Europa şi în Asia.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât prin ședința din 25-26 februarie 2009 instituirea duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.
Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.
Inițial a fost instituită în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume. Datele publicate într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, cuprinzând aproximativ 2,3 milioane de persoane.
În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.
Foto credit: suppthernreliho.ddns.net
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 247
Id: 72215
Data: Dec 18, 2020
Imagine:
Pastorala de Crăciun a Mitropolitului celor două Americi este un mesaj de încurajare în fața fricii de boală și de moarte tot mai pregnantă în lume.
„La acest praznic slăvit vă vestesc și eu împreună cu îngerul că Dumnezeu este cu noi, că Dumnezeu nu ne-a .....
Data: Dec 18, 2020
Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, transmite un comunicat de presă refertor la campania de vaccinarea anti-Covid-19:
Vaccinarea anti-Covid-19, între ezitare şi speranţă
Pentru succesul campaniei de vaccinare .....
Data: Dec 18, 2020
Puţine persoane ştiu că în capitala României există o comunitate ortodoxă arabă care, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, participă la slujbe în biserica Sfântul Spiridon Vechi. „Deși comunitatea nu este una numeroasă, totuși aceasta este una inimoasă ce își dorește să păstreze .....
Data: Dec 18, 2020
Monica Anisie, Ministrul Educației și Cercetării, a participat la ceremonia organizată cu ocazia zilei onomastice a Patriarhului Daniel, prilej cu care a transmis un mesaj de apreciere pentru modalitățile creative în care Patriarhia Română a sprijinit desfășurarea orei de Religie în .....
Data: Dec 18, 2020
Arhiepiscopia Bucureştilor a semnat vineri un protocol de colaborare cu Serviciul Național de Probațiune, respectiv cu Serviciul de Probațiune București și cu Serviciul de Probațiune Ilfov.
Arhhiepiscopia Bucureştilor a fost reprezentată de Pr. Mihai Aurel, Vicar .....
Data: Dec 18, 2020
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, le-a înmânat miercuri distincții prezentatorilor emisiunii „Ora de Religie” și realizatorilor inițiativei „3 Minute din Ora de Religie”.
Într-o ceremonie organizată la Biblioteca Sfântului Sinod, .....
Data: Dec 18, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Parintele Dumitru Staniloae - La inceput a fost Iubirea
Parintele Dumitru Staniloae - Trebuie sa ne rugam si pentru ceilalti
Parintele Dumitru Staniloae si Ioan Alexandru - Cerul dintre noi
Parintele Dumitru Staniloae - Despre sfarsitul timpurilor p1 5
Parintele Dumitru Staniloae - Despre sfarsitul timpurilor p2 5
Parintele Dumitru Staniloae - Esenta Crestinismului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).