Reimaginarea mobilitații umane, tema Zilei Internaționale a Migranților 2020

Ziua internaţională a migranţilor este celebrată anual în data de 18 decembrie pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.

Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 decembrie 2000, în contextul numărului mare și în continuă creștere a migranților, dar și pentru a atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă aceștia în țările de origine sau în țările gazdă.

Tema din 2020 a Zilei internaţionale a migranţilor este Reimaginarea mobilității umane (Reimagining Human Mobility)

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) menționează că denumirea de migrant este un termen umbrelă și definește persoana care pleacă dintr-un loc în altul, care traversează o frontieră internaţională sau se deplasează în interiorul unui stat, departe de locul de rezidenţă sau de familie, temporar sau permanent, pentru o varietate de motive.

Numărul total al migranţilor la nivel internaţional a crescut de la 175 de milioane în 2000, la 244 de milioane de persoane în 2015. Cei mai mulţi migranţi se află în Europa şi în Asia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotărât prin ședința din 25-26 februarie 2009 instituirea duminicii migranților români pentru „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Inițial a fost instituită în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Diaspora românească este una dintre cele mai numeroase din lume. Datele publicate într-un raport recent al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că diaspora românească este a cincea cea mai mare din lume, cuprinzând aproximativ 2,3 milioane de persoane.

În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.

Foto credit: suppthernreliho.ddns.net

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 247

Id: 72215

Data: Dec 18, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).