România a suplimentat cu șase milioane de lei fondul burselor pentru elevii români din Ucraina. Acestea se alocă prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni părinților de etnie română ai căror copii frecventează școli cu predare integrală în română sau cu studiul unor materii în română ca limbă maternă.
Suplimentarea de fonduri permite ca, pe lângă elevii români din clasele I și a II-a, în acest an școlar să primească burse și cei din clasa a III-a.
Susținerea din partea României încurajează etnicii români să aleagă pentru copiii lor puținele școli cu predare în română care mai există în regiunile istorice românești din Ucraina, a scris pe Facebook Ovidiu Burdușa, Secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Acesta estima în iunie, pentru Agenția BucPress din Cernăuți, că numărul elevilor beneficiari este de aproximativ 5.500. Valoarea burselor este de 1.000 lei pe an pentru fiecare copil.
După anunțarea deciziei de suplimentare a fondurilor, senatorul Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru comunităţile din afara ţării a Senatului României, a declarat că este un gest de normalitate și că programul ar trebui să fie extins şi în regiunile istorice românești din Serbia, Ungaria şi Bulgaria.
Aurica Bojescu, secretarul Uniunii Comunitatea Românească din Ucraina, a menționat că „este cel mai corect si transparent proiect”, deoarece banii se alocă prin conturile bancare ale părinților”.
Svetlana Pantea, mamă a doi copii, a declarat pentru TVR Moldova: „Deja de trei ani suntem beneficiari ai acestei burse. Mulţumim statului român pentru acest sprijin, care contribuie la păstrarea identităţii lingvistice aici, în Ucraina”.
Din 2018, de la lansarea proiectului, numărul beneficiarilor de burse de studiu în limba română s-a triplat. Este însă nevoie de investiții susținute în noi școli private în limba română. În Transcarpatia nu mai există nicio grădiniță românească.
Actualele legi ale limbii și educației din Ucraina impun folosirea aproape exclusivă a limbii ucrainene în instituții, presă și cultură, iar tot mai puține școli publice asigură predarea în limba română.
În vechile provincii românești Transcarpatia (Maramureșul de Nord), Bucovina de Nord și Odessa (sudul Basarabiei istorice), din Ucraina de azi, locuiesc aproximativ 400-500.000 de etnici români.
Foto credit: Facebook / Consulatul României la Solotvino
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 222
Id: 71078
Data: Aug 22, 2020
Imagine:
Asociația Umanitară Tadeu şi Biserica Sfântul Dumitru-Poştă din București organizează a patra ediție a Târgului Caritabil AuGUSTeria. Din fondurile strânse vor fi oferite .....
Data: Aug 22, 2020
O șezătoare literară dedicată Zilei Limbii Române se va desfășura sâmbătă, de la ora 11:00, la Prima Școală .....
Data: Aug 22, 2020
Fundația „Preot Ioan Olariu” a Parohiei Timișoara-Iosefin a donat joi 9.050 de măști în valoare de 15.000 lei pentru trei spitale timișorene: Spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș”, Secția de Pediatrie a Spitalului Bega și Maternitatea Odobescu din Timișoara.
.....Data: Aug 24, 2020
Tabăra de la Szentendre s-a desfășurat în perioada 17-21 august și a fost organizată cu sprijinul Autoguvernărilor Românești din Sectorul 7 al Budapestei și din localitatea Szentendre.
Au participat 10 copii români, dintre care cinci din Szentendre și cinci din satul .....
Data: Aug 24, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).