Romania are 1.440 de biserici de lemn: Cele mai multe au apărut in urma unui edict ostil ortodocșilor din Ardeal

Patrimoniul cultural al Romaniei cuprinde peste 1.400 de biserici de lemn construite inainte de 1918, se arată intr-un material realizat de PressOne, cu sprijinul Programului Național de Turism Cultural Istoric „Romania Atractivă”.

Bisericile de lemn sunt distribuite aproape uniform, deși aparent cifrele par să arate altceva:

  • 650 in Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș;
  • aproximativ 500 in Muntenia, Oltenia și Dobrogea;
  • 300 in Moldova.

Numărul din Moldova pare mic, dar Moldova istorică include și Bucovina de Nord, Basarabia, Buceagul și ținutul Herța. Lucrările de documentare de la inceputul secolului 20 ale lui Ion Halippa, reluate mai tarziu de episcopul de Hotin in 1920, indică existența a peste 700 de biserici de lemn, intre care 185 indeplineau criteriile de includere in patrimoniul național romanesc.

Opt astfel de lăcașuri de cult fac parte din 1999 din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea se află in Budești Josani, Desești, Barsana, Poienile Izei, Ieud, Șurdești, Plopiș și Rogoz.

Bisericile de lemn din Romania formează un grup numeros, unitar și distinct in patrimoniul cultural și istoric al umanității.

Pană la inceputul secolului 20 romanii au creat și s-au manifestat preponderent intr-o civilizație a lemnului, de o bogăție, o varietate și un rafinament remarcabil, in care bisericile de lemn au atins varful lor maxim de expresie, arată sursa citată.

Este o moștenire ancestrală care, spun specialiștii, urcă pană la daco-geți. Dincolo de limbă, această manifestare artistică și meșteșugărească in lemn este o altă notă a unității romanești.

Cele mai multe au apărut in urma unui edict ostil ortodocșilor

Paradoxal, un edict ostil ortodocșilor din Ardeal a făcut ca patrimoniul bisericilor de lemn să fie mult mai bogat.

Incepand cu anul 1279, regele Ladislau Cumanul al Ungariei a interzis construirea bisericilor de piatră / zid in rit ortodox pe intreg teritoriul Regatului Maghiar. Biserici ortodoxe de zid au fost construite in Transilvania abia după 1918.

Aplicația web Romania Atractivă are in cadrul celor 12 rute propuse turiștilor Ruta bisericilor de lemn din Romania, care cuprinde 53 de obiective.

Intre acestea se află și Biserica de lemn din Bălușeni, județul Botoșani, pe care PressOne o prezintă in articolul citat. Construită pe la 1600 in cu total alt loc față de amplasamentul actual, biserica rezistă chiar și după ce a fost mutată de alte două ori.

Vezi articolul integral.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 83

Id: 81522

Data: Jul 25, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).