De Ziua Culturii Naționale, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”, eveniment care a avut loc la Mănăstirea Putna, în anul 1871.
Cele trei mărci poștale ale emisiunii reproduc portretele poetului Mihai Eminescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei), scriitorului Ioan Slavici (pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei) și tânărului compozitor și interpret Ciprian Porumbescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei).
Blocul cu cele trei timbre dantelate alătură imaginii bisericii Mănăstirii Putna portretele personalităților amintite și fotografia urnei omagiale, aflate în prezent în Muzeul Mănăstirii Putna.
150 ani de la prima serbare a românilor
În urmă cu 150 de ani, Bucovina se afla sub stăpânirea Austro-Ungariei, fiind anexată în anul 1775.
Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, în anul 1870, studenții români reuniți la Viena au decis să transforme evenimentul într-o mare serbare națională. Izbucnirea războiului franco-prusac, la care s-au alăturat măsurile represive dispuse de autoritățile austro-ungare, a determinat amânarea serbării pentru anul următor.
Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni a fost organizată, în principal, de Mihai Eminescu și Ioan Slavici.
În data de 15 august 1871, dimineața, peste 3.000 de români de pretutindeni au participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Putna. În seara precedentă, serbarea fusese deschisă cu 21 de salve de tun, trase de pe culmile dealurilor din apropiere, urmate de o slujbă religioasă.
După Sfânta Liturghie, A.D. Xenopol a ținut o prelegere despre Sfântul Ștefan cel Mare, ca exponent al întregului spațiu românesc.
După-amiaza, vioara tânărului Ciprian Porumbescu, în vârstă de numai 17 ani, a emoționat cu acordurile ei întreaga adunare. Îmbrățișându-și tatăl, Ciprian Porumbescu rostește cuvintele, devenite celebre: „Tată, am cântat Daciei întregi”.
Printre darurile aduse de participanți și sfințite în cadrul unei slujbe s-a aflat și o urnă omagială de argint, care conținea pământ adus din toate provinciile românești. Depusă pe mormântul lui Ștefan cel Mare, urna a fost însoțită de ruga: „Așa cum s-a unit acest pământ aici, mijlocește Dumnezeule să se unească și locurile de unde el s-a luat!”.
Pe urnă este înscrisă o dedicație care definește un portret al marelui voievod: „Eroului, învingătoriului, aperatoriului esistinției române, scutului creștinătății, lui Ștefanu celu Mare, Junimea Română Academică, MDCCCLXX!”.
Sursă foto: Romfilatelia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 230
Id: 72453
Data: Jan 14, 2021
Imagine:
Credincioșii ortodocși din Mitropolia Basarabiei au la dispoziție mai multe formate de calendare pentru anul 2021. Centrul Mitropolitan a editat două tipuri, foaie de perete și agendă, iar Episcopia Basarabiei de Sud a realizat în plus un format spiră pentru perete.
.....Data: Jan 14, 2021
Patriarhul României vorbeşte în mesajul transmis de Ziua Culturii Naţionale despre legătura dintre cult şi cultură, dar şi despre valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. .....
Data: Jan 15, 2021
Şapte troiţe monument istoric din Braşov vor intra anul acesta într-un proces de restaurare, a anunţat municipalitatea în urma unei consultări cu Junii .....
Data: Jan 15, 2021
Președintele Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. Ioan Bondrea, rectorul universității, prof. univ. Sorin Radu, și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, au adus joi, 14 ianuarie, un
Data: Jan 15, 2021
15 ianuarie – Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, numit de Constantin Noica „omul deplin al culturii românești”, este Ziua Culturii Naționale din decembrie 2010.
Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii .....
Data: Jan 15, 2021
Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat vineri la locul său de odihnă, cimitirul Bellu din Capitală.
Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la naşterea poetului şi celebrarea Zilei Culturii Naţionale.
De la ora 08:00 a avut loc .....
Data: Jan 15, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).