Domnitorul Mircea cel Bătrân a fost pomenit duminică la mănăstirea Cozia, locul unde îşi doarme somnul de veci. Liturghia şi slujba parastasului au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la împlinirea a 603 ani de la moartea domnitorului.
Ierarhul a evidenţiat ataşamentul voievodului faţă de Ortodoxie şi valorile ei.
„Mircea cel Bătrân a rămas profund atașat de Biserica Ortodoxă, fiind fiu duhovnicesc al Sfântului Nicodim de la Tismana”, a spus ierarhul.
Înaltpreasfinţia Sa a reamintit că aşezământul monahal de la Cozia este una dintre ctitoriile domnitorului prin care acesta a „arătat întregii Europe potenţialul cultural al artei religioase din Țările Române”.
„Pictura şi arhitectura lăcaşului de cult au fost concepute sub influenţa isihasmului. Întemeiată pe tradiţia Părinţilor, înnoirea duhovnicească exprimată dogmatic în scrierile Sfântului Grigorie Palama şi în sinoadele acestui secol a exercitat o influenţă uriaşă asupra întregii lumi ortodoxe, atât în plan duhovnicesc, cât şi în planul artei creştine, prin capacitatea de sugerare a unei adânci vieţi spirituale prin chipurile sfinţilor ce au fost pictaţi în pronaosul bisericii închinate Preasfintei Treimi”.
Biserica mare a mănăstirii a fost construită între anii 1387 şi 1391, fiind sfințită la 18 mai 1388. Stilul arhitectural este asemănător mănăstirii athonite Iviron.
„A binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire la locul numit Călimănești pe Olt, care a fost înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă”.
– Mircea cel Bătrân
Despre pictura Mănăstirii Cozia, Înaltpreasfinţia Sa a spus că „se distinge în arta epocii prin sensul euharistic al reprezentărilor sale”.
„Ansamblul iconografic din pronaos înfăţişează Sinaxarul, Imnul acatist şi Sinoadele ecumenice. Pictura, de o excepţională calitate, aparţine artei monastice bizantine paleologe, redescoperind vocaţia pedagogică a picturii, a cărei coerenţă este asigurată de ideea jertfei euharistice”.
Domnitorul Mircea cel Bătrân a trecut la Domnul în 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la Cozia. Aşezământu monahal este inclus în Lista monumentelor istorice din România.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 304
Id: 72653
Data: Feb 8, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a binecuvântat duminică noile clopote ale bisericii istorice din Nalbant. Locașul de cult împlinește 131 de ani, fiind sfinţit în data de 10 februarie 1890.
„Cele două noi clopote au fost achiziționate de parohie, .....
Data: Feb 8, 2021
S-au împlinit 45 de ani de când actualul Arhiepiscop al Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost hirotonit arhiereu.
Evenimentul a avut loc în data de 08 februarie 1976. Arhimandritul Timotei Seviciu devenea atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei .....
Data: Feb 8, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a efectuat sâmbătă o vizită la Complexul socio-medical de la Hârja unde primesc asistenţă peste 100 de persoane vârstnice.
Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei care au contribuit la .....
Data: Feb 8, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a pomenit duminică pe arhiereii Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania. Slujba parastasului a avut loc după liturghie, în catedrală, dar şi la mormintele ierarhilor din cripta lăcaşului de cult.
Alături de Mitropolitul Andrei au fost .....
Data: Feb 8, 2021
Luna februarie a sosit și odată cu acest început a avut loc și cea mai importantă sărbătoare a acestei luni, Întâmpinarea Domnului. Vă invităm să vedeți selecția noastră de fotografii din lumea ortodoxă din perioada 1 – 7 februarie 2021.
Biserica distrusă de foc în localitatea botoșăneană Tudor Vladimirescu va fi reconstruită, anunță Biroul de Presă al Arhiepiscopiei .....
Data: Feb 8, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Teodosie - predica la Sfintii Apostoli Petru si Pavel
IPS Teodosie - Predica Sf Ap Andrei
IPS Teodosie - Predica la Duminica Tuturor Sfintilor
IPS Teodosie - Predica la Schimbarea la Fata - Constanta - Biserica Greaca - 2013
IPS Teodosie - Predica la Sfantul Stefan cel Mare
IPS Teodosie - Predica la Izvorul Tamaduirii, 2013
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).