In data de 13 iunie 1641 au fost aduse la Iași moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ca dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de această Patriarhie.
Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind insoțită de trei mitropoliți greci: Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei. Ajungand la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost intampinate de Vasile Lupu, de Sfantul Mitropolit Varlaam al Moldovei, de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.
Moaștele au rămas in Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu, pană in 1889 cand au fost mutate in noua Catedrală Mitropolitană din Iași. De-a lungul anilor, Sfanta Parascheva a devenit ocrotitoarea spirituală a Moldovei și cel mai popular sfant cu moaște la noi in țară.
Zeci de mii de credincioși merg la Iași, anual, de sărbătoarea Sfintei Parascheva generand cel mai mare dintre pelerinajele ortodoxe din Romania.
Sfanta Parascheva a trăit in secolul 11 in apropiere de Constandinopol. De la descoperirea minunată a sfintelor sale moaște, acestea au stat timp de 160 de ani in Bulgaria, 125 in Serbia, 120 la Constantinopol și, pană in prezent, 380 de ani la Iași.
Din 1641 pană in prezent, doar de trei ori racla Sfintei Parascheva a părăsit Capitala Moldovei.
Din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, in perioada 10 aprilie – 27 octombrie 1944 moaștele Sfintei Parascheva au fost adăpostite la Mănăstirea ilfoveană Samurcășești. Apoi, timp de 18 zile, moaștele au fost duse și la Catedrala Patriarhală din București.
In vara anului 1947, credincioșii au solicitat Mitropoliei Moldovei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse in procesiune prin satele parjolite de secetă și afectate grav de război. Sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei au fost purtate prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune cu sfinte moaște de pe teritoriul Moldovei.
O procesiune la fel de importantă, dar mult mai�discretă, a avut loc anul trecut pentru incetarea pandemiei de coronavirus. Traseul de aproape 500 de km s-a făcut fără inchinarea credincioșilor la sfintele moaște, fără participare colectivă, fără slujbe oficiate, respectandu-se măsurile luate de autorități. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au trecut prin orașele Iași, Roman, Piatra Neamț, Targu Neamț, Pașcani, Botoșani și Harlău.
Vezi și: Mesajul Patriarhului Daniel cu prilejul aniversării a 380 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva.
Foto credit: Doxologia / Oana Nechifor
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 156
Id: 78495
Data: Jun 14, 2023
Imagine:
.....
Data: Jun 14, 2023
Cea de a 7-a ediţie a intalnirii tinerilor ortodocși din Episcopia Devei și Hunedoarei a avut loc sambătă la Hunedoara.
La eveniment au participat peste 250 de tineri din tot județul Hunedoara, care impreună cu profesorii și .....
Data: Jun 14, 2023
La implinirea a 134 de ani de la plecarea in veşnicie a poetului nepereche Mihail Eminescu, Arhiepiscopia Ramnicului va organiza joi mai multe manifestări culturale.
Evenimentele vor incepe la ora 11:00 in Catedrala Arhiepiscopală „Sfantul Ierarh .....
Data: Jun 14, 2023
Campania Patriarhiei Romane „Donează sange, salvează o viață!” a implinit anul acesta 10 ani.
Proiectul se desfășoară cu binecuvantarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi prin implicarea mai multor .....
Data: Jun 14, 2023
Ziua Mondială a Donatorului de Sange, marcată anual in 14 iunie, a fost instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) in 2005, pentru a crește gradul de conștientizare in societate cu privire la nevoia de a dona sange, .....
Data: Jun 14, 2023
Mitropolitul Ioan al Banatului s-a intalnit marți cu reprezentanți ai Centrului de presă Basilica pentru a stabili detaliile tehnice legate de organizarea Intalnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de anul acesta.
La intalnire au .....
Data: Jun 14, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).