Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a slujit duminică, 23 august, la altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
În predica rostită, Arhiepiscopul Râmnicului a evidențiat că „împăratul” din Pilda Datornicului Nemilostiv nu era interesat de ștergerea imediată a datoriei, ci dorea să schimbe conștiința slugii sale în duhul milei, „ceea ce Îi place lui Dumnezeu mai mult ca orice”.
„Domnul îl întâmpină pe datornic, îi arată cu multă bunăvoință că privește neîncetat spre cel împovărat de risipirea darurilor pe care le primise și, mai mult decât valoarea datoriei, încearcă să așeze în conștiința acestuia măsura iertării”, a precizat ierarhul potrivit site-ului oficial al eparhiei.
„Chemarea și amintirea datoriei asupra celor zece mii de talanți reprezintă un act de dreptate. Vedem însă că bunătatea a biruit hotărârea, ‹aşa cum s-a întâmplat în foarte multe situaţii şi cum se va întâmpla până la sfârşitul lumii, când se va încheia sărbătoarea, când nu va mai fi timp pentru ajutor, ci fiecare om se va afla singur cu povara lui›, după cum ne încredințează Sfântul Ioan Damaschin”.
IPS Varsanufie a atras atenția că „Omul care s-a îndepărtat de Dumnezeu își complică viața. Dacă ar fi poposit mai mult lângă stăpân, s-ar fi înțelepțit, pentru redobândirea celor risipite. El alege însă căile străine Domnului: neiertarea, neiubirea de frați, neîngăduința și nechibzuința în actul dreptății. Devine astfel propriul acuzator și, pe măsura faptelor sale, este dat chinuitorilor”.
„Învățăm, așadar, că trebuie să ne amintim de greșelile noastre și să nu îi îngreunăm pe cel ce se poticnește, pentru că iubirea lui Dumnezeu răsplătește celui ce se arată iertător, iar acesta este izbăvit de povara care îl lipsește de comuniunea celor bineplăcuți ai Săi”, a îndemnat Înaltpreasfinția Sa.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 233
Id: 71090
Data: Aug 24, 2020
Imagine:
Părintele Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie din București spune că cel mai mare folos pe care un tânăr îl poate avea citind opera părintelui Andrei Scrima este „articularea nevoii de a nu fi singur pe cale, de a avea un părinte duhovnicesc care să te îndrume spre .....
Data: Aug 24, 2020
Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a oferit vineri academicianului Răzvan Theodorescu distincţia .....
Data: Aug 24, 2020
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a participat duminică la procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Macii Domnului din Agiassos, Grecia.
Cum arată ortodoxia prin gaura cheii? Ce înseamnă să îți porți crucea sau să fii vesel și dincolo de moarte? Selecția noastră de fotografii de săptămâna trecută răspunde la toate aceste întrebări.
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).